Officieel bezoek aan de Verenigde Staten - III | De Oranjes

dinsdag 2 juni 2015

Officieel bezoek aan de Verenigde Staten - III

Het Koninklijk paar vloog vanochtend - plaatselijke tijd - van Washington naar het vliegveld van Grand Rapids. In dit 'Nederlandse gebied' waren de Koning en Koningin voor een deel in toepasselijk oranje gekleed. Vanmiddag bezochten de Koning en Koningin zieke kinderen in het Helen DeVos Children's Hospital. In Chicago werd er gedineerd en gedanst..


'PH-KBX schoenen'
Op het Gerald Ford Airport landde het regeringsvliegtuig stipt op tijd. Naast de rode loper stond een kinderkoor klaar om het Koninklijk paar feestelijk te verwelkomen. Terwijl de kinderen van de Nederlands-Amerikaanse christelijke school uit Ada het 'Draaierslied' zongen over Michiel de Ruyter en zijn blauw geruite kiel, wandelden de Koning en Koningin over de rode loper. Koning Willem-Alexander droeg een toepasselijke oranje stropdas, en Koningin Máxima had behalve de bekende feloranje top ook nog schoenen in de kleuren van de PH-KBX aan (oranje en wit). "Geweldig!" riep de Koning over het lied dat de kinderen zongen.

"Van Zeeland naar Friesland in minder dan een uur"
Gouverneur van Michigan, Rick Snyder, bood het gezelschap een receptie en lunch aan in het Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park. Voorafgaand aan de lunch hield de Koning een toespraak. Hij zei dat Nederlanders zich nog steeds verbonden voelen met Michigan en in het bijzonder Grand Rapids. "Om die reden was er ook veel belangstelling voor de handelsmissie die meereist". De vele Nederlandse namen die hij er hoorde klonken als 'Muziek aan mijn oren!' aldus de Koning. De Koning vertelde verder over de Nederlandse emigratie naar Noord-Amerika wat voor het eerst al vier eeuwen geleden plaatsvond. "Ik kijk ernaar uit om vanmiddag het Van Andel Research Institute en het Helen DeVos Children's Hospital te bezoeken. De Medical Mile is een mooi symbool van de nauwe band tussen onze landen en volkeren.".."Michigan is de enige plek op aarde waar je kunt rijden tussen Holland, Zeeland, Friesland en Drenthe in minder dan een uur. Zelfs in Nederland kun je dat niet doen." aldus de Koning.


Boom ter herinnering
Na de lunch plantte het Koninklijk paar in de tuin een boom ter herinnering aan hun bezoek. Ook werd er een plaquette onthuld. Aansluitend was er in het amfitheater van het park een korte ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap uit onder andere de plaatsen Holland en Zeeland. In de negentiende en twintigste eeuw emigreerden veel Nederlanders naar dit gebied en dat is dus tot op de dag van vandaag terug te zien in de vele Nederlandse plaats- en familienamen.Helen DeVos Children's Hospital en Van Andel Research Institute
In het Helen DeVos Children's Hospital bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zieke patientjes. De Koning begroette een kind met een handkus, terwijl de Koningin ondertussen de knutselwerken van andere kinderen bekeek. Speciaal voor de komst van het Koninlijk paar waren er namelijk papieren tulpen en kroontjes gemaakt. Tijdens de rondleiding door het in kinderoncologie gespecialiseerde ziekenhuis werd stilgestaan bij verdergaande samenwerking met Nederlandse instituten en ziekenhuizen. Om die reden werd ook het Van Andel Research Institute bezocht dat onderzoek doet naar onder andere neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson. Door een microscoop keken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar wormen.. De worm is namelijk een goed model voor het bestuderen van verouderingsziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

"Welkom in het  House of Orange!"
Aan het eind van de middag reisden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Chicago. In het Chicago Cultural Center werden ze ontvangen door de burgemeester. Na een receptie vond er een business diner plaats waar de Koning een toespraak hield. Eén van de geschenken van Chicago noemde hij 'de wereld van house muziek'. "In feite heeft Nederland ook een aantal wereldklasse dj's geproduceerd. Vanavond zal het te horen zijn in het Pritzker Paviljoen. Het is niet ver van hier, dus u bent uitgenodigd. Welkom in het House of Orange!" Dat hij met die laatste zin verwees naar zijn eigen dj-debuut werd snel daarna duidelijk. Tijdens het dreunende miniconcert van een masterclass elektronische dansmuziek kwamen de Koning en Koningin het podium op tijdens de set van Sunnery James & Ryan Marciano. Met de koptelefoon half aan zijn oor zette Koning Willem-Alexander een plaatje op. Vervolgens werd er flink gedanst (gesprongen) door het Koninklijk paar, en het publiek in de zaal. Zelfs de hofhouding begon wat vreemde bewegingen te maken.Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een zwart pak met oranje stropdas. Koningin Máxima was ook in het oranje. Ze droeg de oranje top en beige rok van NATAN dat ze eerder tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in 2013 droeg en vervolgens in juni 2013 weer bij het kennismakingsbezoek aan Duitsland. De hoed zagen we vorige week nog in Canada.

In Chicago droeg Koningin Máxima de bekende Jan Taminiau jurk die ze ook tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea droeg. De Koning droeg een donkerblauw pak met blauwe stropdas.

3 opmerkingen:

  1. Een mooi verslagje en mooie beelden van een dansend koninklijk paar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahahaha prachtig, PH-KBX schoenen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verslag nr. 4 hoop ik vanavond te schrijven.. Nu een beetje te moe voor.

    BeantwoordenVerwijderen