Koninklijk paar bij herdenking 200 jaar na Slag bij Waterloo | De Oranjes

donderdag 18 juni 2015

Koninklijk paar bij herdenking 200 jaar na Slag bij Waterloo

In het Belgische Waterloo werd vandaag de beroemde veldslag herdacht die hier 200 jaar geleden plaatsvond. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima woonden de herdenking bij.
Op 18 juni 1815 versloeg het Brits-Nederlands leger met Hannoverse en Pruisische troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte. De herdenking vond vandaag plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument dat herinnert aan de strijd. De heuvel met de Nederlandse leeuw op de top werd opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje, die meevocht en daarbij gewond raakte.
Zijn nazaat, Koning Willem-Alexander, was niet de enige aanwezige van Koninklijke bloede. Hand in hand kwamen Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg, Koning Filip en Koningin Mathilde van België, en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan op het voormalige slagveld, waar nu vooral de verzoening werd gevierd. De plechtigheid werd ook bijgewoond door andere afstammelingen van legeraanvoerders en militairen die aan de slag deelnamen. Dat de nederlaag van Napoleon nog steeds gevoelig ligt bij de Fransen bleek wel door de afwezigheid van President Hollande.
Vanaf de plastic stoeltjes luisterde het gezelschap naar verhalen. Na een kranslegging door Koning Filip, legden de afstammelingen van wat ooit vrienden/vijanden waren, gezamenlijk hun hand op een kanonskogel om eenheid en vrede te symboliseren. Aansluitend werd de slag om Waterloo kort nagespeeld. Komend weekend wordt de beroemde veldslag in twee fases uitgebreider nagespeeld door duizenden acteurs.
Het Koninklijk gezelschap bracht tot slot een bezoek aan het museum Mémorial 1815. Een nieuw museum dat helemaal in het teken staat van de slag bij Waterloo.

Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een donkerblauw pak met oranje stropdas. Koningin Máxima was gekleed in een witte NATAN jurk met grijze kant. De bijpassende hoed droeg ze voor het eerst tijdens de doop van Prinses Ariane in 2007.

2 opmerkingen:

  1. Wat een vrolijke foto die onderste! Het koningspaar was prachtig gekleed. O ja en nu vergeet ik het weer bijna, ik vind je kopfoto zo mooi gemaakt (en het is ook een hele leuke foto natuurlijk.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke foto's, gaaf om koningin Maxima en koningin Mathilde weer samen te zien!

    BeantwoordenVerwijderen