Drukke zaterdag voor Koning Willem-Alexander | De Oranjes

zaterdag 20 juni 2015

Drukke zaterdag voor Koning Willem-Alexander

De Koning beleefde vandaag een drukke dag. In de ochtend dook hij op in de haven van Scheveningen om een bezoek te brengen aan het team Brunel dat meedoet aan de Volvo Ocean Race. Vervolgens was hij in het noorden van het land, in Leeuwarden, bij de viering van het Maria Louise Jaar. Tot slot ging hij naar Noordoost-Groningen voor een gesprek over de aardbevingen.
Foto:© Team Brunel




Zeilers onder elkaar
Toen team Brunel langs het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika voer op Koningsdag stuurden ze de Koning een Koningsdaggroet met als afsluitende boodschap: "We zien u graag in Scheveningen". Koning Willem-Alexander ging op de uitnodiging in en bracht dus vanochtend een bezoek aan het team. Hij werd ontvangen op hun jacht door schipper Bouwe Bekking die de Koning vertelde over het dagelijks leven aan boord van de zeilboot. Veel uitleg heeft de Koning over dit onderwerp echter niet meer nodig. Geregeld staat hij zelf aan het roer van de Groene Draeck - die vandaag overigens weer door Beatrix gebruikt wordt in Lemmer. Het zeiljacht van Prinses Beatrix was al enkele weken in Friesland, want de Koning heeft de Groene Draeck er in het pinksterweekend zelf naartoe gevaren.  

Maria Louise Jaar
Behalve Prinses Beatrix, was ook Koning Willem-Alexander vandaag weer in Friesland. Hij was op bezoek in Leeuwarden omdat daar dit jaar het Maria Louise Jaar wordt gevierd. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland en Groningen. Na diens overlijden op jonge leeftijd was zij vele jaren regentes voor haar zoon Willem IV en later nogmaals voor haar kleinzoon Willem V. Daarmee was zij een belangrijke figuur in de lijn van het Huis Oranje-Nassau. Friesland eert het werk en leven van deze vrouw met een themajaar. Voor het voormalige stadspaleis onthulde Koning Willem-Alexander een muurschildering van ruim vijftig vierkante meter. Hierin zijn de portretten van Maria Louise, haar man stadhouder Johan Willem Friso en portretten van nazaten van Maria Louise verwerkt. Onder die nazaten zijn veel Europese vorsten, zoals Margrethe van Denemarken en Harald van Noorwegen én natuurlijk Koning Willem-Alexander. Op het Wilhelminaplein vond vervolgens een historische harddraverij plaats. Ruiters streden hierbij op de korte baan om de Gouden Swipe, die door de Koning aan de winnaar werd overhandigd. Vlak voor zijn vertrek naar het Groningse Uithuizermeeden wist een toeschouwer de Koning nog een t-shirt te overhandigen met de tekst 'I love my king'. Een shirt dat hij in ieder geval nooit aan zal trekken.

Praten over aardbevingen
In de Mariakerk van Uithuizermeeden sprak de Koning tot slot met inwoners uit de provincie Noordoost-Groningen over de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning en over de toekomst van het gebied. De Koning kreeg ook een rondleiding door de Mariakerk die is gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade. Het was niet de eerste keer dat de Koning aandacht had voor de Groningse aardbevingen. Ook in 2013 en 2014 sprak hij met slachtoffers.

Kleding
In Scheveningen droeg de Koning een witte broek met geblokt blauw overhemd en donkerblauw colbertjasje. In Leeuwarden had hij, zoals gewoonlijk, weer een donkerblauw pak aan met lichtblauwe stropdas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten