Koningin Máxima spreekt op congres en opent Juliana Kinderziekenhuis | De Oranjes

vrijdag 12 juni 2015

Koningin Máxima spreekt op congres en opent Juliana Kinderziekenhuis

Koningin Máxima sprak vanochtend op het congres 'Kennis voor Morgen' in Arnhem, en opende 's middags het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Tussendoor had ze ook nog tijd om zich te verkleden. "Via de muziek van K3 naar dj's op de radio"
Op het jaarlijkse congres van de PO-Raad (Primair Onderwijs) ontmoetten schoolbestuurders en -leiders, leraren en andere onderwijsprofessionals elkaar. Gespreksthema's waren onder meer cultuuronderwijs, leiderschap, transparantie, ICT en een gezonde leefstijl. Basisschoolkinderen verzorgden een muzikaal optreden, wat natuurlijk aansloot op de toespraak die Koningin Máxima hield over het belang van muziekonderwijs en het plezier dat kinderen die samen met muziek bezig zijn daaraan beleven. (Zie ook 'Koningin Máxima bij eindconcert 'Kinderen Maken Muziek') "Eergisteren was ik in de Jaarbeurs in Utrecht, samen met 2000 kinderen voor het slotconcert van de tweede editie van Kinderen Maken Muziek. U komt bijna allemaal uit het onderwijs en U weet dat kinderen behoorlijk wat geluid kunnen produceren. Denk aan een klas vol. Denk aan een schoolplein vol. En dat maal twaalf.  Het was fantastisch! " sprak de Koningin over het eindconcert. "De meeste kinderen groeien van jongs af aan met muziek op. Van het speeldoosje aan de wieg, via de muziek van K3 naar dj's op de radio. Maar vaak blijft het bij een passieve rol. Voor veel kinderen is het een enorme ontdekking dat ze ook zelf muziek kunnen maken. En dat het een heel bijzondere ervaring is dat samen met anderen te doen. Geen eye-opener, maar een ear-opener…""..""Meer muziek in de klas. Nu denken sommigen van U misschien: 'O, o, hoe moet dat nou?' Niet iedere juf of meester is een muzikaal talent en niet iedere schoolleider is in de wieg gelegd voor coach bij The Voice of Holland. Dat snappen we heel goed! Daarom gaan we het breed aanpakken. Dit is niet alleen een zaak van de scholen, maar van iedereen die muziek een warm hart toedraagt. Iedereen is nodig!" sprak Máxima, waarna ze de PABO, muziekverenigingen, muziekscholen, muziekpedagogen, en gemeenten opnoemde die allemaal nodig zijn dit mogelijk te maken.

Opening Juliana Kinderziekenhuis
Vanmiddag verruilde de Koningin haar zwart/wit jurkje voor de vrolijke oranje jurk, die ze sinds 2013 regelmatig draagt. Haar jurk kleurde mooi bij de vuurtoren - het symbool van het Juliana Kinderziekenhuis. Door samen met twee patiëntjes een steen in de vuurtoren te plaatsen werd het Haagse ziekenhuis geopend. Koningin Máxima werd voor de opening al hartelijk ontvangen met een erehaag van 150 kinderen die voor haar zongen. Het JKZ bestaat dit jaar 130 jaar. In 1885 werd in Den Haag het initiatief genomen voor de oprichting van een instelling voor zieke kinderen. In 1929 opende Koningin Emma het kinderziekenhuis en kreeg het de naam Juliana Kinderziekenhuis. In 2000 opende Koningin Beatrix het JKZ. Koningin Máxima zet de traditie dus voort met de opening van het nieuwe Juliana Kinderziekenhuis. In het nieuwe complex zijn ook het Haga Juliana Geboortecentrum en het RonaldMcDonald Huis gehuisvest. Tijdens een rondleiding sprak Koningin Máxima met medewerkers en patiënten.


Kleding 
Vanochtend verscheen de Koningin in een mouwloos zwart-wit jurkje van NATAN dat ze ook bij het kennismakingsbezoek aan Duitsland, 4 juni 2013, droeg Omdat een mouwloos jurkje nogal koud is had ze een wit vestje om haar nek geknoopt (typerend voor Máxima die zelden haar armen door de mouwen steekt) de zwarte Chanel tas en zwarte oorbellen maakte het plaatje compleet. Vanmiddag droeg de Koningin de bekende oranje jurk van NATAN met hoed van Fabienne Delvigne, al is dat eigenlijk meer een soort 'diadeem'. Ze droeg de jurk al diverse keren eerder. Op 10 juli 2013 bij een bezoek aan Koningin Elizabeth, op 11 september 2013 bij een bezoek aan de Universiteit van Wageningen en op 15 november 2013 tijdens het bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. De jurk is van dezelfde stof als de blauwe 'inhuldigingsjurkjes' van de prinsessen. Vandaag droeg Máxima er de opvallende oranje 'kandelaar' oorbellen bij, die ze sinds 2009 in haar bezit heeft.

1 opmerking:

  1. Een leuk en vrolijk jurkje voor het kinderziekenhuis. Zeker met de warmte van gisteren een goede keuze. Ik ben alleen niet zo'n fan van de oranje fascionator. Te veel oranje met de oorbellen.

    BeantwoordenVerwijderen