Huwelijk Prins Carl Philip en Prinses Sofia van Zweden | De Oranjes

zaterdag 13 juni 2015

Huwelijk Prins Carl Philip en Prinses Sofia van Zweden

De Zweedse Prins Carl Philip trad vandaag in het huwelijk met zijn vriendin Sofia Hellqvist die vanaf vandaag Prinses Sofia en hertogin van Värmland heet. Koningin Máxima woonde namens Nederland het huwelijk bij. 


Juni = trouwmaand
In het Zweedse Koningshuis lijkt het een traditie te worden om in de maand juni te trouwen. Op 19 juni 1976 vond het huwelijk van Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia plaats in de Grote Kerk van Stockholm. Op die plek trouwde 34 jaar later, 19 juni 2010, ook Prinses Victoria met Daniel Westling. Op 8 juni 2013 trad Prinses Madeleine in het huwelijk met Chris O'Neill. Net als Prins Carl Philip en Sofia kozen zij voor de kerk van het Koninklijk Paleis. Verder trouwden ook de zussen van koning Carl Gustaf, met uitzondering van prinses Birgitta, in juni.

Veel Koninklijke gasten
Voor de Zweedse Koninklijke familie, en enkele andere vrienden, ging het feest gisteravond al van start met een etentje op een boot. Er hoefde ook niet op de tijd gelet te worden, want de huwelijksdienst begon vandaag pas om 16.30 uur. Lang voordat de bruid de kerk van het Koninklijk paleis betrad, stroomde de ruimte (die niet over airco beschikt) al vol. In totaal waren zo'n 400 mensen getuige van het jawoord van Carl Philip en Sofia. Behalve de Zweedse Koninklijke familie, familie van de Koning, familie van de Koningin en de familie Hellqvist, waren er veel buitenlandse Koninklijke gasten. Onder hen: Koningin Mathilde van België, Koningin Margrethe, Kroonprins Frederik, Kroonprinses Mary, Prins Joachim en Prinses Marie van Denemarken, Prins Nikolaos en Prinses Tatiana van Griekenland, Prinses Takamado van Japan, Koningin Sonja, Kroonprins Haakon, Kroonprinses Mette-Marit, Prinses Märtha Louise en Ari Behn van Noorwegen, de Graaf van Wessex en de Gravin van Wessex (Edward en Sophie) en Prins Leopold von Bayern, Prinses Ursula von Bayern, Prins Manuel von Bayern, Prinses Anna von Bayern en Erfprins Hubertus von Sachsen-Coburg und Gotha.

Slimme Máxima
Koningin Máxima was dus niet de enige royal die alleen over de rode loper moest wandelen. Ook de Koninginnen Mathilde, Sonja en Margrethe waren alleen. Het is niet gebruikelijk dat staatshoofden een huwelijk bijwonen. Koningin Margrethe was aanwezig omdat ze peetmoeder is van de bruidegom.  Van alle genodigden was Koningin Máxima, die al meerdere keren in de kerk is geweest, goed voorbereid op de hitte in de paleiskerk. Terwijl honderden mensen hopeloos met het programmaboekje wapperden, gebruikte Koningin Máxima een meegebrachte waaier dat toch net wat eleganter overkomt.

Sowieso zag Máxima er weer uit om door een ringetje te halen in haar jurk van Jan Taminiau, ook wel bekend als de 'Koningsvaart jurk'.

Bruidsmeisje Estelle
Toen iedereen in de kerk zat, was het wachten op de bruid. Stipt om 16.30 uur trad Sofia, in een bruidsjurk van de Zweedse modeontwerpster Ida Sjöstedt de kerk binnen aan de arm van haar vader, Erik Hellqvist. Prins Carl Philip, die haar bij het altaar opwachtte was zichtbaar ontroerd om zijn vrouw te zien. Voor de bruid wandelden de bruidsmeisjes Prinses Estelle, Tiara Larsson, Anaïs Sommerlath en Chloé Sommerlath. Dat de 3-jarige Estelle ook bruidsmeisje was, zorgde bij Prinses Victoria natuurlijk weer voor emoties. Estelle's nichtje, Leonore, was ook in de kerk aanwezig. Ze zat onrustig op haar vaders schoot. Ook toen oma Silvia haar op schoot nam werd ze niet rustig. Uiteindelijk wist Prins Daniel zijn 1-jarige nichtje te kalmeren.

Vlotte ceremonie
De ceremonie verliep, anders dan bij andere Koninklijke huwelijken, sneller en 'minder zwaar'. Natuurlijk ontbraken de vaste rituelen (lezen van Bijbelteksten, het jawoord, de ringen, Schriftlezingen) niet, maar er werd veel meer gebruik gemaakt van moderne muziek. Nadat Carl Philip en Sofia elkaar het jawoord hadden gegeven, werden de ringen overhandigd. Het is inmiddels ook traditie dat Koninklijke trouwringen niet meteen passen. De prins moest flink wat moeite doen om de ring aan de vinger van zijn vrouw te schuiven. Misschien zijn Koninklijke trouwringen wel bewust zo strak.. Een scheiding is in deze kringen 'not done'.

Rijtoer door Stockholm
Kroonprinses Victoria deed de Schriftlezing, net als Lina en Sara Hellqvist (zussen van Sofia) Een Schriftlezing is niet meer dan een stuk tekst uit de bijbel voorlezen. Op een knielbank ontving het bruidspaar vervolgens de zegen. Deze vaste onderdelen werden 'modern' afgewisseld door een vertolking van Umbrella - het lied dat oorspronkelijk van Rihanna is. Eerder in de dienst werd ook Fix You van Coldplay gezongen. Op de klanken van 'joyful joyful' en geklap van de gasten verlieten Prins Carl Philip en Prinses Sofia de kerk.
Nog voordat ze plaatsnamen in de open koets voor de rijtoer, gaven ze elkaar alvast 'de eerste kus'. In wezen is die eerste kus natuurlijk al lang gegeven ergens in 2010 bij de eerste ontmoeting. Langs de route van de 2,7 kilometer lange rijtoer stonden dúizenden Zweden die allemaal een glimp op wilden vangen van hun prins en nieuwe prinses.
De Koninklijke gasten hadden zich allemaal verzameld bij het eindpunt van de toer; in het park van het paleis. Aan de rand van het park bevind zich een bordes met uitzicht op de haven.
Nu was er vooral ook veel zicht op honderden mensen die allemaal stonden te wachten op het moment dat Prins Carl Philip zijn vrouw officieel voorstelde. Allereerst bedankte hij het publiek voor de belangstelling, daarna stelde hij Prinses Sofia officieel voor. Ook Koning Carl Gustaf nam het woord en liet het publiek drie keer 'hoera' roepen. Na dit enthousiasme volgde er een kus.
Aansluitend werden de prins en prinses in het park gefeliciteerd en omhelst door hun gasten. Op de trappen van het paleis werd met alle gasten een groepsfoto gemaakt, wat de nodige tijd in gebruik nam. Ondertussen werden er 21 saluutschoten afgevuurd vanaf Skeppsholmen - eiland in Stockholm. In het paleis werden er - achter gesloten deuren - officiële foto's gemaakt.

'Prinses Sofia' asperges
De Zweedse tv-zender mocht er de hele dag bij zijn, dus kwamen er regelmatig ook beelden vanuit de Vita Havet zaal.
Tijdens het nuttigen van de gerechten mocht er overigens niet gefilmd worden, maar dat is voor de kijker natuurlijk ook niet zo'n smakelijk beeld. Nog voordat het voorgerecht, wat bestond uit witte asperges met de naam 'Prinses Sofia', opgediend werd, hield Koning Carl Gustaf een toespraak. Hij sprak vol lof over Sofia en noemde haar een warm en open persoon. Warm was het ook in de zaal. Gelukkig had Koningin Máxima nog steeds haar waaier bij zich.

Ze zat aan een tafel met onder andere Prinses Mette-Marit van Noorwegen. De twee 'M-en' kunnen het, zo was te zien, goed met elkaar vinden. Ook tegen Prins Joachim, Prins Edward en Prinses Takamado vertelde Máxima hele verhalen terwijl ze met haar waaier voor wat verkoeling probeerde te zorgen. Het hoofdgerecht bestond uit een gebakken snoek uit Hjälmaren  met gegrilde primörgrönsaker, gekarameliseerde  crème fraiche en gerookte boter. Een lichte maaltijd, maar met keuze uit vijf verschillende wijnen is een buik vullen alsnog geen probleem. Na het hoofdgerecht sprak Carl Philip enkele woorden tegen zijn vrouw. Terwijl hij nogmaals zijn liefde voor haar uitsprak hield hij het bijna niet droog. Toen vlak voor het toetje: Peach en hallontartelett met witte chocolade, champagne en perziksorbet, er ook nog een zangeres een gevoelig lied zong, wist de prins zijn tranen niet meer tegen te houden.


Taart eten en dansen
Het nagerecht werd natuurlijk nog gevolgd door een stukje bruidstaart. Het bruidspaar mocht de originele, moderne bruidstaart (die eigenlijk uit heel veel taarten bestaat) aansnijden.

Aansluitend verplaatste het gezelschap zich rond 23.30 uur naar de Karl XI Galleri voor de huwelijksdans. Nadat het bruidspaar een rondje over de vloer schreed, was het de beurt aan de gasten. Door wie zou Koningin Máxima ten dans gevraagd zijn? De SVT bracht het niet in beeld. Na twaalven moest de zender stoppen met het filmen van de sprookjesdag. Een sprookje dat vast nog een vervolg krijgt..


Kleding
Koningin Máxima droeg de japon die we eerder zagen op 30 april 2013 tijdens de Koningvaart. Hij is van ontwerper Jan Taminiau. Qua juwelen was de Koningin getooid met onderdelen uit de Mellerio Parure.

18 opmerkingen:

 1. Ik heb bij de duitse ZDF gekeken. Die hadden er een tolk bij zitten en dan is het (voor mij) goed te volgen. Het was inderdaad een minder zware dienst. Veel moderne muziek naast de traditionele liederen en muziek. Ze zagen er prachtig uit. Eigenlijk iedereen wel. Alleen Mette Marit vond ik niet zo mooi. Het bovenstuk van haar jurk zat niet mooi met de naden.
  Kleine Leonore heeft bijna iedere schoot gehad van de familie om haar rustig te houden. Het is nogal wat voor zo'n kleintje. Oom Daniel en tante Victoria deden het het best. hihi!
  Jammer dat bij Blauw Bloed veel mis ging. Gelukkig kon ik het live zien.
  Prinses Sofia had ook een nieuwe tiara gekregen van de Zweedse familie. Dat zeiden ze tenminste op de zdf, want ze hadden m nog nooit gezien. Zo krijgt ook zij haar eigen tiara.
  Prachtig stel, prachtig weer, en hopelijk een gelukkig leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb 't ook via ZDF gevolgd. Heb je daarna ook nog het diner en 'aansnijden van de bruidstaart' gevolgd op SVT? (via internet)

   Verwijderen
 2. Bij prinses Madeleine trouwde volgens mij in 2013 in plaats van 2014

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja..typefoutje.. zal het wijzigen. Moet sowieso nog veel aan het verslag doen!

   Verwijderen
 3. Mooi verslagje tot zover, ben benieuwd naar de rest. ik heb er gisteren niets meer van gezien, maar prinses Sofia zag er erg mooi uit en ook de rest van de Koninklijke dames.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het verslag is heel mooi geworden en heb nu ook een heel leuk beeld gekregen van dit huwelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt hier de hele uitzending nog terug zien :) http://www.svtplay.se/video/2980007/prinsbrollopet/prinsbrollopet-prinsbrollopet

   Verwijderen
  2. Bedankt, ga er zeker naar kijken

   Verwijderen
 5. Wat een prachtige bruiloft was dit..! Iedereen zag er zo mooi uit mijn voorkeur gaat natuurlijk als eerst uit naar de bruid en daarna na Maxima en Madeleine!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk verslag weer!
  Zouden de toespraken ergens te vinden zijn met Nederlandse of Engelse ondertiteling?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inmiddels zijn ze ook (weer) tante en oom geworden van een NEEFJE!! Zie www.kungahuset.se

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mary, De toespraken zijn te vinden in zowel het Nederlands als in het Engels op de site van het Zweedse Koningshuis (www.kungahuset.se) en Vivian, bedankt voor de site die je gaf om de uitzending nog eens te bekijken en die was prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anja, oh echt! Ik had daar al gezocht maar blijkbaar niet goed genoeg!! Dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mary, als je op de site bent, dan rechts de vertaler gebruiken en links bruiloft diner en dan komen de tafelspeech er staan van de koning en van Carl Philip. hopende kun je hier iets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dankjewel Anja, het is gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen