Koninklijk paar dineert met Corps Diplomatique | De Oranjes

woensdag 24 juni 2015

Koninklijk paar dineert met Corps Diplomatique

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen vanavond in het Koninklijk Paleis in Amsterdam het Corps Diplomatique voor het jaarlijkse galadiner. Ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren aanwezig.

Foto:© Gert-Jan de Wit, royalphoto.nl
Bijna voor een gesloten deur
Één voor één arriveerden de leden van de Koninklijke familie in hun gewone kleding bij het paleis. Via een andere ingang druppelden de leden van het Corps Diplomatique, en vertegenwoordigers van de culturele sector en de directeuren-generaal en regiodirecteuren van het ministerie van Buitenlandse Zaken binnen. Nadat Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Koningin Máxima waren gearriveerd, sloot de beveiliging de deur van het paleis. Dat Koning Willem-Alexander, door de lancering van de website over de Oranjezaal, iets later zou zijn wisten ze wel, maar toen hij er eenmaal aankwam, was de deur nog op slot. De Koning, die het vanuit zijn ooghoek ook zag, rekte nog wat tijd om vanaf de trap richting de deur naar het publiek te zwaaien. Net op tijd vlogen toen alsnog de deuren open en kon de Koning naar binnen om zich te verkleden. 
Aandacht voor kunst en cultuur
Tijdens het diner, wat georganiseerd is internationale relaties te onderhouden en te versterken, hield Koning Willem-Alexander ook een toespraak. Hij vertelde over de geschiedenis van het paleis en de bijzondere Burgerzaal waar het diner plaatsvond. "Vanavond zijn we verbonden door bijna 70 leden van de Nederlandse artistieke en culturele gemeenschap, in de breedste zin van het woord." Hij citeerde een zin van Johann Wolfgang von Goethe: "Wetenschap en kunst behoren tot de wereld. Aan de voorzijde van hen verdwijnen de barrières van nationaliteit". "Rembrandt. Van Gogh. Het Koninklijk Concertgebouworkest. De Nederlandse Nationale Ballet. De Keukenhof.  Onze literatuur, film, architectuur, mode en creatieve industrie.  Ze behoren tot u!" aldus een trotse Koning.


Foto's: © Gert-Jan de Wit, royalphoto.nl


Kleding
Het Koninklijk gezelschap arriveerde in gemakkelijke (vrijetijds) kleding. Vervolgens kleedden ze zich in het paleis om in gala-tenue. Voor de heren, Koning Willem-Alexander en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven was dat een rokkostuum met ordelint. Bij de dames werden er, behalve galajurken, ook juwelen gedragen. Zo droeg Beatrix Máxima's huwelijkstiara, en Máxima die van haar schoonmoeder. Voor Koningin Máxima was het overigens al de tweede keer dat ze Württemberg tiara in haar haar had. (De eerste keer was tijdens het staatsbezoek aan Japan) Koningin Máxima was gekleed in de oranje galajurk van Valentino. Dit is haar oudste galajurk. Ze droeg 'm namelijk voor het eerst al op de vooravond van haar huwelijk, 1 februari 2002.

Prinses Beatrix droeg een glimmende blauwe jurk dat vermoedelijk een eerder gedragen exemplaar is uit de jaren '80 (maar ik heb nog niet kunnen ontdekken welke) De mouwen hebben in ieder geval veel overeenkomsten met deze jurk die Beatrix in 1989 droeg bij de opening van het Holland Festival.  Prinses Margriet had een beige galajurk aan en droeg als sieraden de combinatie van parels op de basis van de smaragden-tiara. Om haar nek droeg ze een parelketting.

8 opmerkingen:

 1. Een geweldig mooi en leuk verslagje weergegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja @anja - weer mee eens.
  ....heb het gevoel, dat de jurk van Beatrix uit de tijd rond 90+ jaren is... beetje van dat Dynasty achtig, leek eerst op een broek met lange jas - maar het is een jurk :-) mooie kleur - maar best ok druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan de jurk niet zijn die ze gedragen heeft bij het staatsbezoek aan Engeland destijds met Prins Claus nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die was donkerblauw zag ik. Ik heb nu wel een jurk gevonden waarvan de mouwen in ieder geval veel overeenkomsten hebben. Deze: http://fast.mediamatic.nl/f/tqgr/image/538/2165836-800-532.jpg

   Verwijderen
  2. Dank voor 't meedenken trouwens! :)

   Verwijderen
 4. probeer het nu weer.... ging de afgelopen dagen niet. Ben wel blij dat het niet die jurk is, die je denkt - want die is echt niet meer voor haar leeftijd.... 10 jaar - de 10 outfits van Beatrix die gedurft zijn ist ook een idee?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het reageren via naam/url of anoniem schijnt inderdaad niet te kunnen de afgelopen dagen. Hopelijk is deze fout weer verholpen. Geen idee hoe het kon. Hoorde het van Anja ook. Fijn dat jij in ieder geval weer reacties kunt achterlaten!

  10 bijzondere Beatrix outfits (voor het jubileumjaar bedoel je?) is inderdaad een leuk idee! Ik zal 't in m'n schema zetten.

  BeantwoordenVerwijderen