Officieel bezoek aan de Verenigde Staten - II | De Oranjes

maandag 1 juni 2015

Officieel bezoek aan de Verenigde Staten - II

Het bezoek aan de Verenigde Staten is vandaag officieel begonnen in de hoofdstad Washington. Het Koninklijk paar legde een krans op de Nationale begraafplaats Arlington, daarna volgde een ontmoeting met de Amerikaanse president Obama in het Witte Huis. Vanmiddag woonden de Koning en Koningin onder andere het Global City Team Challenge Event bij. Ook werd het Amerikaanse congres bezocht.   Kranslegging
Op de Nationale begraafplaats Arlington begon het Koninklijk bezoek vandaag met een kranslegging. Aansluitend hadden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een ontmoeting met een aantal Amerikaanse Veteranen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland vochten, want, net als tijdens het staatsbezoek aan Canada, wordt ook tijdens dit bezoek stilgestaan bij de grote bijdrage van de Verenigde Staten aan de bevrijding van Nederland.

Op visite bij president Obama in het Witte Huis
Hoewel het gelukt is een officieel bezoek aan de VS te organiseren, kon het - ondanks de mooie symbolische reden van 70 jaar bevrijding - geen staatsbezoek worden. Voor een staatsbezoek zal Nederland - in ieder geval onder president Obama - niet snel meer in aanmerking komen. De Amerikanen reserveren staatsbezoeken – met alle eerbetoon van dien – tegenwoordig voor de leiders van economische grootmachten als China en India. En hoewel hij er maar een kwartiertje voor ingepland had, zaten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uiteindelijk toch ruim een half uur in de 'Oval Office' van het Witte Huis.
Was het een staatsbezoek geweest, dan zouden Willem-Alexander en Máxima ook dineren in de ambtswoning. Een officieel bezoek beperkt zich tot alleen een ontvangst. Nadat alle camera's uit de kamer waren verdwenen sprak de president met het Koninklijk paar over de crisis in Oekraïne, de ramp met de MH17 en het Nederlandse aandeel bij de bestrijding van ebola. Ook roemde Obama Nederland als oudste bondgenoot van de VS, en prees hij het werk van Koningin Máxima voor de VN. Toen de camera er nog bij was zei Koning Willem-Alexander het 'geweldig' te vinden om de president weer te zien en terug te zijn in het Witte Huis, dat hij met Máxima in 2009 al eens bezocht. Hij sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van overstromingen in Texas en Oklahoma. ''Als Nederland kan helpen, dan doen we het graag." Ook bedankte de Koning Obama voor wat de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan om Nederland zijn vrijheid terug te geven.

Smart City Event
's Middags bezochten de Koning en Koningin een evenement over innovatieve en duurzame toepassingen bij stadsvernieuwing 'Smart City Event'. Zo'n dertig smart city projecten lieten technologieën en voortgang op het gebied van efficiënte en duurzame toepassingen zien om een stad leefbaar te houden. Ook werd er een internationaal samenwerkingsinitiatief gepresenteerd, waar onder andere Amsterdam, Den Haag en meerdere steden uit de VS en Azië bij betrokken waren. Gedurende het bezoek van het Koninklijk paar aan de Verenigde Staten is namelijk ook weer een handelsmissie meegereisd.

Fruit in het Amerikaanse congres
Vervolgens bezocht het Koninklijk paar het congres op Capitol Hill. Ze voerden gesprekken met politieke leiders van Huis en Senaat en waren bij een receptie met de Commissie voor Buitenlandse Zaken. Ook ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima parlementsleden die een politieke interesse of een speciale band met Nederland hebben. Het Amerikaanse congres is een bijzondere locatie in de geschiedenis van de Oranjes. Koningin Juliana hield hier tijdens haar staatsbezoek in 1952 een toespraak waarin ze opriep tot grotere internationale verdraagzaamheid, een toespraak die in Den Haag veel commotie opriep vanwege de pacifistische boodschap. In het congres kreeg ze echter een staande ovatie. Koningin Beatrix hield zo'n 30 jaar later, tijdens het staatsbezoek van 1982 ook een toespraak. Voor Koning Willem-Alexander bleef het dus bij gesprekken. Grappig detail: het land wat toch vooral bekend staat om de hoeveelheid 'fastfood' die naar binnen gewerkt wordt, serveerde nu fruithapjes in plaats van koekjes bij de koffie. Aan het eind van de middag woonde het Koninklijk paar nog een rondetafelgesprek bij over duurzame ontwikkeling en best practices van de Caraïbische 'small islands', waartoe ook het Caraïbisch deel van het Koninkrijk behoort. De bijeenkomst vond plaats bij de Wereldbank, wat natuurlijk geen onbekende locatie is voor Willem-Alexander en Máxima.


Honkbalwedstrijd afgelast
En dan zou het Koninklijk paar tot slot de honkbalwedstrijd bijwonen waarvoor het diner bij de ambassadeur speciaal was verschoven naar zondagavond. Het Koninklijk paar was al naar het stadion gekomen, maar kreeg daar te horen dat door het noodweer de wedstrijd niet doorging.

Samen met Michelle Obama zou het paar de wedstrijd bijwonen van de Washington Nationals tegen de Toronto Blua Jays. In aanwezigheid van het Koninklijk paar zouden tijdens de wedstrijd ook Amerikaanse veteranen worden geëerd. De ontmoeting met de veteranen ging wel door in de catacomben van het stadion. De wedstrijd is verplaatst naar dinsdag, maar dan bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Grand Rapids en Chicago in Michigan.


Kleding 
Bij de kranslegging droeg Koningin Máxima dezelfde jurk als bij het bezoek aan Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen op 27 mei 2014. Het hoedje droeg ze voor het eerst tijdens Koninginnedag 2010. Verder droeg de Koningin een parelketting. De Koning had voor de gelegenheid een zwart pak aan met grijze das. Voor het bezoek aan president Obama trok de Koning een blauw pak aan met lichtoranje stropdas.

Ook voor Koningin Máxima was er een omkleedmoment. Zij trok voor het bezoek aan het Amerikaanse congres de gele NATAN outfit aan die ze twee weken geleden ook droeg bij het streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen. Ook de beige Chanel tas ontbrak niet.

4 opmerkingen:

 1. Mooi verslagje en hopende kun je nog foto's plaatsen van d ebezoeken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels gedaan, maar had niet zoveel tijd, dus alles gaat in gedeeltes ;)

   Verwijderen
 2. Fijn dat je ze alsnog geplaatst hebt; bedankt. foto's zijn erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een kwartiertje is ook wel heel kort voor een ontmoeting met Obama. Ik vind het zwart/wit jurkje mooier dat het gele outfit, ook vind ik deze mooier met omslagdoek die we pas zagen.

  BeantwoordenVerwijderen