Koning Willem-Alexander bij lancering website over Oranjezaal | De Oranjes

woensdag 24 juni 2015

Koning Willem-Alexander bij lancering website over Oranjezaal

Koning Willem-Alexander was vanmiddag bij de lancering van een nieuwe website over de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. De lancering vond plaats in het Mauritshuis.

De website bevat uitvoerige analyses over de ontstaansgeschiedenis, de oorspronkelijke verschijningsvorm en de iconografie van de Oranjezaal, als ook over de werkwijze en het materiaalgebruik van de betrokken kunstenaars en de restauratiegeschiedenis. De Oranjezaal is van 1998 tot 2001 grondig gerestaureerd. De restauratie en het omvangrijke onderzoek ervoor, tijdens en erna werden uitgevoerd door architectuurhistorici, kunsthistorici, chemici en restauratoren in opdracht van de toenmalige Rijksgebouwendienst (nu Rijksvastgoedbedrijf). Doel was het oorspronkelijke concept van de Oranjezaal te achterhalen en nauwkeurig in kaart te brengen. Deze samenwerking van disciplines leverde een grote hoeveelheid gedetailleerde informatie op, die nu is samengebracht in een digitale catalogus. Hiermee komt deze informatie beschikbaar voor alle belangstellenden.

Kleding
De Koning was gekleed in een donkerblauw pak met oranje/wit geblokte stropdas. Op zijn revers was een witte anjer gespeld. De witte anjer is het symbool van respect voor veteranen en kan op en in de week voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag door iedereen gedragen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten