28 juni 1965: Verloving Beatrix en Claus | De Oranjes

zondag 28 juni 2015

28 juni 1965: Verloving Beatrix en Claus

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat de verloving van Beatrix en Claus bekend werd gemaakt. 
Gefotografeerd in de tuin van Kasteel Drakensteyn
Al op oudejaarsavond 1962 ontmoetten Beatrix en Claus elkaar voor het eerst tijdens een feest in het Duitse Bad Driburg. In de jaren daarna volgden nog meer ontmoetingen, maar omdat de geruchten gingen dat Richard zu Sayn-Wittgenstein de aanstaande verloofde van Prinses Beatrix was, werd Claus niet opgemerkt. Ook niet toen hij aanwezig was tijdens een wintersportvakantie. Pas toen op zaterdag 1 mei 1965 een fotograaf het stel gearmd door de tuin van Kasteel Drakensteyn zag wandelen en daar een foto van maakte, kwamen de verhalen los. Toen ook nog bleek dat Claus een Duitser was en lid was geweest van de Hitlerjugend ontstond er commotie. Er werd zelfs een commissie opgericht om het oorlogsverleden van Claus te onderzoeken. De uitkomsten werden als niet belastend beoordeeld. Deze toestand zorgde ervoor dat het stel zich gehaast voelde snel met een verlovingsaankondiging te komen.

Juliana: "Ik kan u verzekeren: het is goed"
Op 28 juni 1965 was het dan zover. Live op tv was te zien hoe Koningin Juliana vanuit Paleis Soestdijk de verloving van Beatrix en Claus bekendmaakte. "We zijn heel gelukkig dat ze deze keuze heeft gedaan. Die de keus van haar hart is." aldus Juliana. "Hoewel Claus, zoals ook zijn familie, volstrekt tegen het nazi-regime gekant is geweest, waren beide jonge mensen, evenals wijzelf, zich heel duidelijk de twijfels en zelfs de weerstanden bewust die hun verloving bij menigeen kon oproepen. In het bijzonder bij hen die de oorlog hebben doorleeft. Toch hebben ze uiteindelijk gemeend de bezwaren niet te laten mogen opwegen tegen hun liefde. Als ouders hebben wij echt het vertrouwen dat de verbintenis tussen deze twee mensen in alle opzichten gelukkig zal zijn. Ik kan u verzekeren: het is goed." besloot de Koningin haar toespraak. Prins Bernhard maakte vervolgens een vergelijking met zijn eigen opname in de Nederlandse samenleving. "Ik persoonlijk kan alleen maar zeggen dat ik mij geen beter mens als man voor mijn dochter had kunnen indenken. Dat zou ik nu graag het woord aan Claus geven." aldus Prins Bernhard.

"Ik zal mijn best doen uw vertrouwen te 'gewinnen'"
In redelijk goed Nederlands zei Claus: "Ik ben blij dat ik mijzelf aan u mag voorstellen als de verloofde van Prinses Beatrix. Ik ben mij wel bewust van uw gevoelens en van de moeilijkheden die hier voor velen van u aan verbonden zijn, na wat in het recente verleden gebeurd is. Ik beqrijp (wat hij direct daarna corrigeerde in begrijp) en respecteer dit. Maar ik zal mijn best doen en proberen uw vertrouwen te gewinnen.. " De vragen die vervolgens door journalisten werden gesteld, antwoordde Claus wel in het Duits, met de verontschuldiging dat hij spoedig Nederlands zal gaan leren. Zo'n 37 jaar later zou hij dat ook aan zijn schoondochter Máxima adviseren.

"Diamands, all diamonds"
Op de vraag van een Britse journalist wat voor verlovingsring de prinses had gekregen zei Beatrix trots: "Diamands, all diamonds" terwijl ze haar ringvinger omhoog hield. De gelukkige prinses beantwoorde de vragen met humor. Over de huwelijksdatum zei ze: "Nou laten we het zo stellen...dit jaar niet meer!" En toen gevraagd werd waar ze gaan wonen, antwoordde ze: "Ik hoop op Drakensteyn, maar we zullen wel de tuin wat dichter laten beplanten denk ik!" doelend op de foto's die in mei gemaakt waren.

Fotosessie
Na het vraaggesprek vond er een fotosessie plaats in de tuin van Paleis Soestdijk. Eerst werd er geposeerd met de familie. Aansluitend wandelden Beatrix en Claus gearmd door de tuin.
Tot slot maakten ze een ritje in een open auto, zodat de honderden mensen op de Amsterdamsestraatweg hen konden toejuichen. Prins Claus, die achter het stuur zat, kon echter maar nauwelijks rijden omdat de beveiliging de grootste moeite had de mensen naar de kant te sturen.

De volgende dag werd het verlovingsfeest voortgezet in Den Haag, waar ook weer een rijtoer op het programma stond.

7 opmerkingen:

 1. Oh, wat een leuk bericht weer Vivian!
  Enne, reageren lukt dus blijkbaar wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie! (en voor de test!) Fijn dat reageren met google account in ieder geval wel lukt!

   Verwijderen
 2. Leuk, dat weer te zien en hoe snel gaat de tijd.Wat is er in hun leven allemaal gebeurd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie log en dat je eraan gedacht hebt. 50 jaar geleden alweer, jammer dat prins Claus er niet meer is, maar het was een mooie tijd voor hen. Echt mooi gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je weer kunt reageren!

  Ja en ik heb andere sites op een idee gebracht zag ik...in de loop van de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En dat heb ik gezien ja en dezelfde foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's en prachtige log van een gedenkwaardig feit.

  BeantwoordenVerwijderen