De bastaardkinderen van Prins Hendrik | De Oranjes

vrijdag 29 juni 2007

De bastaardkinderen van Prins Hendrik

Prins Hendrik kreeg in zijn leven zes - mogelijk acht- bastaardkinderen; vijf van Mien Abbo en één van Elisabeth van Bork. Ook bestaat het vermoeden dat hij nog twee dochters heeft bij Gertrude Duplessis en Alice Louise van Hemert.


Prins Hendrik is geboren als Hendrik Wladimir Albert Ernst, Hertog van Mecklenburg-Schwerin op slot Schwerin op 19 april 1876 als derde zoon van Groothertog Frederik Frans II van Mecklenburg-Schwerin en prinses Maria Carolina van Schwarzburg-Rudolstadt.
In 1892 bij de Gouden Bruiloft van prinses Sophie van Saksen Weimar, zus van Koning Willem III, ontmoet de 12 jarige Wilhelmina en de 16 jarige Hendrik elkaar voor het eerst.Na nog enkele ontmoetingen gearrangeerd door Hendriks’s moeder en Wilhelmina’s moeder wordt de verloving op 16 oktober 1900 bekend gemaakt.De trouwdag volgt op 7 februari 1901 in de Grote Kerk te Den Haag. Na de huwelijksreis op paleis Het Loo te Apeldoorn, gaan zij wonen in Den Haag, op paleis Noordeinde.

Het huwelijk tussen Wilhelmina en Hendrik gaat niet over rozen. De koningin liet er geen twijfel over bestaan dat prins Hendrik slechts de 2e viool speelde. Hij kreeg als Prins-gemaal nauwelijks serieuze werkzaamheden of functies. Hij voelde zich totaal nutteloos en de prins miste de huiselijke gezelligheid die hij op Mecklenburg gewend was. Steeds minder gingen ze samen naar Mecklenburg.Als koningin Wilhelmina in verwachting raakt, lijkt het iets beter te gaan, maar als deze zwangerschap in het voorjaar van 1902 eindigt in een miskraam, blijven de botsingen niet meer uit. De miskramen die volgen leiden tot nog meer verwijten over en weer. Het drijft het paar steeds verder uit elkaar.

In 1907 vindt er een scheepsramp plaats bij Hoek van Holland, de Harwich-boot “Berlin”strandt en breekt in tweeën. Prins Hendrik gaat aan boord van het reddingsschip dat er ’s nachts op woeste zee in slaagt schipbreukelingen van het wrak te halen. Hiermee oogst prins Hendrik veel waardering.

In het late najaar van 1908 is de Koningin opnieuw in verwachting en dit keer gaat alles goed, zodat op 30 april 1909 prinses Juliana wordt geboren; Hendrik’s oogappeltje. Met zijn dochter had prins Hendrik zijn leven lang een hechte band.


De verhouding verslechtert steeds meer en prins Hendrik zocht zijn heil vooral in zijn grote passie de jacht, het maken van talloze reizen en het bergbeklimmen. Verder had hij verschillende verhoudingen met andere vrouwen.Wilhelmina Martina Wenneker, beter bekend als Mien Abbo-Wenneker is een van die vrouwen. Mien Wenneker werd geboren te Den Helder in februari 1887. Zij leerde prins Hendrik al vroeg in het begin van 1900 kennen.

Het kind dat Mien op 30 november 1907 te Amsterdam kreeg, Christina Margaretha, (overleden 1945)zou het eerste buitenechtelijke kind zijn van Mien Wenneker en prins Hendrik. 15 april 1909 huwde Mien Wenneker te Amsterdam met haar oom Cornelis Abbo, een huwelijk dat gezien de familieband ongetwijfeld omstreden zal zijn geweest. Abbo was de broer van Wenneker’s moeder Maria Wenneker-Abbo (1860-1907). Bij dit huwelijk erkende Abbo Mien’s dochter Christina Margaretha, die daarbij ook de naam Abbo ging dragen.
Ook tijdens dit huwelijk werd er nog een kind geboren, waarvan prins Hendrik de vader was: Edith Maria (22 juli 1910). Cornelis Abbo overleed op 10 mei 1913 in Den Dolder. Enkele jaren later kreeg Mien een zoon van prins Hendrik in 1916. Deze Willem heeft maar enkele weken geleefd. Beter bekend is Prins Hendrik’s vierde kind bij Mien Abbo-Wenneker: Albrecht Willem Wenneker (later bekend als Pim Lier.) Hij is geboren 22 juli 1918 te Den Haag.Een klein jaar later trouwt Mien met Jan Derk lier, die Pim als zijn zoon erkende.

De tweeling Alida Wilhelmina en Maria Suzanne (24 juni 1922) zijn ook dochters van prins Hendrik. Mien en Jan Derk Lier kregen samen nog twee zoons: Jan Derk (27 januari 1920) en Herman Lodewijk (25 februari 1921)Mien Wenneker overleed zonder getuigenis over haar relatie met prins Hendrik op 7 september 1973 te Den Haag. Haar echtgenoot Jan Derk Lier overleed een half jaar later op 13 januari 1974 te Den Haag.

Vermoedelijk heeft de prins nog twee dochters bij twee verschillende vrouwen namelijk: Catherine Duplessis (21-11-1911), moeder Gertrude Duplessis en Anna Helena Greven (13 januari 1921-25 februari 1990), moeder Alice Louise van Hemert.

De bekendste is tot op heden mr. Albrecht Lier, die in de jaren tachtig een paar keer de krant haalde vanwege zijn lidmaatschap van de Centrum Partij en de moord op zijn vrouw.Albrecht Willem Lier trouwde in 1948 met Petra de Vries en in 1979 werd pas bekend dat prins Juliana een halfbroer zou hebben. Het bleek om de Brabantse advocaat A.W. Lier te gaan, die later penningmeester werd van de extreemrechtse Centrum Partij.

In 1986 (18 december) kwam de halfbroer opnieuw in het nieuws, nadat hij zijn ongeneeslijke zieke vrouw om het leven had gebracht. Voor de moord op zijn vrouw kreeg hij 4 ½ jaar gevangenisstraf. In een interview dat mr. Lier gaf aan journalist Frans Dekkers, zegt hij zijn vader prins Hendrik slechts fragmentarisch te herinneren: “Het was een fijne man. Bij elk bezoek aan hem kreeg ik een cadeau.”Het koningshuis heeft zich altijd gedistantieerd van het bestaan van de halfbroer. Of prinses Juliana hem ooit heeft ontmoet, is niet bekend.

De laatste jaren van zijn leven ging de gezondheid van de prins snel achteruit. Zijn reuma verhevigde, hij werd te dik en in 1929 kreeg hij zijn eerste hartaanval. De tweede volgde op 28 juni 1934. Op 3 juli 1934 om half twee ’s Middags stierf prins Hendrik op 58-jarige leeftijd in zijn kantoor van het Rode Kruis aan een hartverlamming. Koningin Wilhelmina liet na het overlijden van haar man de kasten in diens kamer direct verzegelen om “graaien van het personeel” te voorkomen. 

Prinses Juliana, die op het moment van het overlijden van haar vader in Engeland verbleef, zorgde er op haar beurt voor dat de ringen die de Koningin al had laten verwijderen weer om de vingers van haar vader werden geschoven.Naar eigen wens werd prins Hendrik op 11 juli 1934 in het wit begraven.

De prins werd opgebaard in paleis Noordeinde en op 10 juli was er een rouwdienst in de Grote Kerk te Den Haag.11 juli vertrok de rouwstoet ’s ochtends om half 10 vanaf Paleis Noordeinde naar Delft. Bij de ingang van het paleis stonden afdelingen van het Rode Kruis opgesteld. De kist was geplaatst op een witte baar en werd door twaalf lakeien naar de lijkkoets gedragen.Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana namen vanaf het bordes afscheid van de prins.Nadat de rouwstoet was vertrokken, gingen de koningin en de prinses weer het paleis in. Zij reden niet mee met de stoet en reden een afzonderlijke weg naar Delft. De prins werd bijgezet in de Koninklijke Grafkelder in de Nieuwe Kerk te Delft.

20 opmerkingen:

 1. Veel succes met je thema Vivian!
  Goed van je dat je dit thema hebt gekozen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt een rare die Hendrik, ik vind het schandalig dat hij zoveel kinderen heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En prins Bernhard dan, keur je dat wel goed dan, Amanda.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dear Vivian
  Very well done and professional look! Looks like a very interesting series but I missed the previous parts. This is the series of articles I was referring to.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds het huwelijk van prinses Beatrix en Prins Claus von Amsberg is het huis van Oranje eindelijk weer eens zonder buitenechtelijke affaires geweest. Voorgangers in de familie; Willem III, Hendrik en Bernhard hebben de familie "zwarte bladzijden" in de geschiedenis bezorgt....!!!!
  Met Willem Alexander en Maxima komt het als toekomstig konigspaar ook wel goed hoop en denk ik !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens de wikipedia leeft Pim Lier nog, maar waar is hij gebleven? In de afgelopen jaren is er in de media bij mijn weten geen aandacht meer aan hem besteed. Ik zou zijn levensverhaal wel willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben er een van:) Dikke doekoes vangen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn overgrootmoeder is waarschijnlijk ook een dochter van Hendrik, ik zou dit toch wel willen weten. Hij heeft aardig wat kinderen zo. En ik dan misschien een achter achter kleinkind

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vader zou ook een zoon zijn van Prins Hendrik.

   Verwijderen
 9. Ook mijn oma schijnt een bastaardkind te zijn van hem. Zij woonden in Apeldoorn, bij het Loo, waar hij ook regelmatig kwam. Echt een schuinmarcheerder...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou inderdaad. Jullie kunnen overigens altijd mailen via het contactformulier. Wellicht kan ik nog het een en ander uitzoeken.

   Verwijderen
  2. Mijn oma ook! (Hendrika, geb 26 april 1905) Zij woonde in Den Haag, ikzelf in.A'doorn.. Wij zouden dus in de verte familie daardoor moeten zijn👌

   Verwijderen
  3. Nb Foutje in de geboortedatum van mijn oma, moet zijn 26 april 1904!

   Verwijderen
 10. Op welke manier zou DNA vergeleken kunnen worden om te kunnen achterhalen of familieleden daadwerkelijk nazaten zijn van Hendrik? Alles wijst er op dat er nog een zoon is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij Wikipedia staat dat Hendrik geboren is al Heinrich Wladimir Albert Ernst. Deze naam (Heinrich) is ook de naam van de betreffende zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou ook graag willen weten hoe je er via DNA evt achter kunt komen of je écht een nazaat bent van de prins!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Christina Margaretha is mijn overgroot moeder. Ze is in 1945 overleden tijdens een evacuatie. Ze heeft 3 dochters gekregen. Mijn oma was de jongste .
  Er blijkt in deze periode ook zwijggeld betaald te zijn aan Mien Abbo. Wennekers. Hier had ze als ik het goed heb een wasserette mee gestart.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geen Albert, maar Albrecht! Zo heette Pim Lier ook, Albrecht Willem.

  BeantwoordenVerwijderen