Officieel bezoek aan de Verenigde Staten - IV | De Oranjes

woensdag 3 juni 2015

Officieel bezoek aan de Verenigde Staten - IV


Op de laatste dag van het officiële bezoek aan de Verenigde Staten brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan het Rehabilitation Institute Chicago en de grootste kas van Amerika. Tot slot speelden ze het 'Ik hou van Holland spel' op het Gwendolyn Brooks Proparatory College. Rehabilitatie Instituut
Na een overnachting in Chicago, verbleef het Koninklijk paar ook op deze laatste dag nog in de stad. Vanochtend werd een bezoek gebracht aan het Rehabilitation Institute Chicago. In de VS is dit het belangrijkste instituut op het gebied van klinisch onderzoek in combinatie met de behandeling van patiënten met motorische beperkingen door hersenletsel en dwarslaesie. Het instituut behandelt ook veteranen. De Koning en Koningin spraken met patiënten die door bijzondere technologieën en prothesen weer kunnen bewegen. Tijdens de gesprekken probeerden ze zich met een hand op hun eigen been een voorstelling te maken van hoe dit voor de mensen moet zijn. Aansluitend vond in het Robert H. Lurie Medical Research Center een bijeenkomst plaats waarbij de economische missie op het gebied van healthy ageing centraal stond. De Northwesten University liet hier met de Nederlandse partners enkele baanbrekende innovaties zien aan de Koning en Koningin.

"Ik zie iedere dag een Koningin"
"Ik zie een Koningin" zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid over een zwerm bijen tijdens een bezoek aan de Gotham Greens Rooftop Greenhouse - de grootste kas van Noord Amerika. "Die zie ik elke dag" reageerde de Koning gevat. Het bijzondere van de kas is dat het bovenop een fabriek staat, zodat op energie en grond bespaard wordt.Tot slot werd het Gewendolyn Brooks Preparatory College bezocht. Hier woonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de conclusies bij van een seminar over tuinbouw en agribusiness, met als thema 'Feeding the City & Healthier Foods'. Daarna kreeg het Koninklijk paar een rondleiding door de school waarbij scholieren projecten lieten zien over onder andere een gezonde levensstijl. Ook werd het 'Ik hou van Holland' spel gespeeld met een 'Willem-Alexander team' en een 'Máxima team'. Wie er uiteindelijk won is niet bekend.

'Origineel' persgesprek
De pers die met het staatsbezoek aan Canada en het officiële bezoek aan de Verenigde Staten was meegereisd mocht, traditioneel, aan het einde van het bezoek vragen stellen. "Het zijn twee heel bijzondere landen die een heel bijzondere rol speelden bij de bevrijding van Nederland en die veel mensen verloren hebben voor onze vrijheid", stelde Willem-Alexander. "Nederland is Canada en Amerika daar eeuwig dankbaar voor. De zeventigste verjaardag van de bevrijding was een mooi moment om dat tot uitdrukking te brengen en tegelijkertijd de goede relaties te bestendigen en te versterken". Het maakte daarbij niet uit of dat gebeurde in de vorm van een staatsbezoek of een officieel bezoek, aldus de Koning. Ook traditie van een persgesprek is een financiële vraag. Die ging dit keer natuurlijk over de dure verbouwing van Paleis Huis ten Bosch. "Het is de Staat die als eigenaar van het paleis daarover de zeggenschap heeft. Als gebruiker beslissen wij daar niet over" reageerde de Koning. Koningin Máxima benoemde nog dat haar bezoek aan de Verenigde Staten er nog niet op zat. Terwijl Koning Willem-Alexander weer naar huis vloog, is de Koningin nog t/m vrijdag in New York in haar rol als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Volgende staatsbezoeken 
Ook de volgende staatsbezoek van het Koninklijk paar zijn inmiddels bekend. In oktober wordt waarschijnlijk een staatsbezoek gebracht aan China. En de Franse president Hollande maakte alvast bekend dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in maart 2016 op staatsbezoek komen. Dat liet hij weten na een gesprek met minister-president Rutte.Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een blauw pak met paarse stropdas. Koningin Máxima droeg een wit NATAN pakje met een wit jasje dat ze ook in het bruin heeft. Om het wit nog wat 'kleur' te geven had ze het gecombineerd met schoenen en een tas in slangenprint.

3 opmerkingen:

  1. Ja, gevatte opmerking. Leuk, lekker adrem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een gevuld programma en jij hebt er in verschillende loge weer een mooi verslag van gemaakt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn complimenten voor de outfits die de koningin afgelopen dagen heeft gedragen

    BeantwoordenVerwijderen