Royalfanvivian in Paleis Soestdijk! | De Oranjes

donderdag 27 augustus 2009

Royalfanvivian in Paleis Soestdijk!

Gisteren heb ik samen met m’n moeder Paleis Soestdijk bezocht. Na eerst een hele ochtend in de bus te hebben gezeten – we gingen met een dagtocht van een busmaatschappij- moesten we wel even bijkomen, en zijn we eerst in de Oranjerie gaan eten. Langs het pad daar naartoe zijn drie hondengraven:

De rondleiding zou om 13.00 uur beginnen dus was er nog wel tijd om wat dingen in de tuin te bezoeken. Ik ben eerst naar de auto van prins Bernhard gelopen..dat was nog best een lang paadje.. en daar stond de Ferrari in een glazen ‘huisje’. Wegens de spiegeling met het glas is fotograferen soms een beetje moeilijk..maar ik heb een paar pogingen gedaan:

Toen zijn we naar de voortuin van het paleis gelopen. Er waren werkzaamheden bezig aan het paleis, natuurlijk moest ik even naar het beeld van Juliana en Bernhard toe en met hen op de foto. Het bordes van het paleis had ik altijd veel groter in gedachten, maar in het echt is het niet eens zo groot. Bijzonder dat daar vroeger de alsmaar groeiende familie op gestaan heeft.. Op foto’s zag het bordes op Koninginnedag er altijd vol uit.. de familie bovenaan en de trappen vol met bloemen, nu een kaal bordes met slechts een verdwaalde handschoen van een of andere klusjesman.


Voor de rondleiding begon moest je aanwezig zijn in het paleis. Spullen moesten in een kluis en foto’s mochten dus niet gemaakt worden binnen. Voorafgaand aan de rondleiding kon je de Juliana fototentoonstelling bekijken, die vond ik eerlijk gezegd een beetje tegenvallen want ik had er iets meer van verwacht..de foto’s waren natuurlijk heel mooi maar allemaal al wel bekend. Daarna was er in een ander kamertje een korte film over de geschiedenis van Soestdijk. Het was zo’n geweldig gevoel om gewoon ín paleis Soestdijk rond te lopen… Vele kamers/zalen kregen we te zien met een heel verhaal van de gids. Natuurlijk ontbraken de bekende Leuvenzaal, Witte Eetzaal, Stuczaal, Waterloozaal, Eetkamer uit de jaren 30 en de werkkamers van Juliana en Bernhard niet in de rondleiding. Toen ik in de werkkamers van Juliana en Bernhard liep had ik nog meer dan in andere kamers het bijzondere gevoel dat je daar dan gewoon als ‘normaal’ mens loopt.. In de kamer van prins Bernhard was er achter het gordijn nog een stukje oud behang te zien, je kon precies zien waar het autostuur en de lijsten aan dat stuk behang hingen, doordat Bernhard natuurlijk veel rookte was het behang verkleurd met uitzondering van de plekken waar het stuur en de fotolijstjes hingen. Het verhaal van die gids heb ik niet echt gevolgd maar gewoon zelf rondgekeken. Ook grappig was het om nu met eigen ogen de groeistreepjes te bekijken van Juliana en andere familieleden. De hal naar het bordes toe was ook geweldig, als je achter de glazen deuren stond kon je zien wat een uitzicht de Koninklijke familie vanaf dat bordes had, en tegelijk viel me opnieuw op dat dat bordes helemaal zo groot niet is. De rondleiding stopte in de keuken en vandaar uit liep je nog door drie vertrekken, o.a. de Zilverkamer en kwam je vanzelf weer bij de garderobe, daar is een achteruitgang en zo was je meteen in de achtertuin.


In de tuin zie je meteen het grote meer en langs dat meer loopt ook de route. Vrij in het begin is ook de witte brug, waar wel eens foto’s van Juliana en Bernhard gemaakt zijn. Met die herinnering in m’n achterhoofd wilde ik ook nog wel even op die brug gefotografeerd worden, al sta ik er lang niet zo koninklijk op als Juliana en Bernhard. Waar je ook langs het meer liep, overal was wel weer een mooi plaatje te maken van het meer met de achterzijde van het paleis. De tuin staat verder vol met beelden (die ik amper gefotografeerd heb) en ieder paadje heeft weer een andere naam, er is een Julianalaantje, Beatrixlaan, Wilhelminalaan, Willemlaan.. enz. Sommige paden zijn we niet ingegaan, want we moesten op tijd weer bij de bus zijn, maar in ieder geval zijn we langs het hele pad langs het meer geweest. In de Watertoren was een paleiswinkel gevestigd en daar heb ik nog een paar ansichtkaarten van de Koninklijke familie gekocht.
Het was weer een mooie dag in het leven van RoyalfanVivian!


Foto's: ©  Vivian Valke, alias Royalfanvivian.

32 opmerkingen:

 1. Wat leuk gedaan en ook van die graven van de hondjes. En ja allemaal op dat kleine bordesje, maar het ging in die tijd. Jammer dat dat verdwenen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk verslag heb je ervan gemaakt met erg mooie fotos erbij, dat maakt het altijd wat leuker om te lezen!
  Ik vind trouwens dat je op de foto erg leuke kleding aan hebt! Had je me heel anders voorgesteld, maar je lijkt me een aardige meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hé, om Soestdijk eens de bezoeken! Heb het ook eens gedaan! Heb je de verkleuring van het behang van de werkkamer van prins Bernard ook gezien, waar het wiel had gezeten? De groeistreepjes heb ik toen ook gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hele leuke log.
  Leuk om te lezen hoe het er allemaal uitziet.
  het is leuk om ergen een voorstelling van te hebben en dat het er dan anders uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja dat verkleurde behand met de afdruk van het wiel heb ik ook gezien ja!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk verslag RFV. Een voorproefje voor als ik er nog een keer naar toe ga. Wat leuk dat je met zo'n georganiseerde dag was. Ja nogmaals heel leuk om je Soestdijkverslag en je mooie foto's allemaal te lezen en zien.
  Nu lekker nagenieten en voortaan als je foto's ziet van vroeger ziet van Soestdijk is het extra leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk dat je daar bent geweest! Moet echt wel een heel speciaal gevoel geven.
  Wat leuk dat je er een foto van jezelf bij hebt gedaan. Ik had je heel anders voorgesteld. In mijn verbeelding was je ouder. Komt vast omdat je altijd zulke 'volwassen' logjes schrijft. Nee, dat is niet goed utgedrukt maar ik kan het niet echt onder woorden brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo leuk dat jij nu ook op Paleis Soestdijk geweest bent! Leuke foto ook van jezelf! Die jas staat je goed! Je hebt je log leuk in elkaar gezet, grappig om steeds de Ferrari voorbij te zien rijden . Was zeker wel een aparte ervaring om in de oranjerie, dus op koninklijke grond, te eten? Nu lekker nagenieten van dit heel speciale royal-uitje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om deze recente foto's te zien. Toevallig ga ik woensdag a.s. naar Soestdijk. Het valt mij op de aan de achterkant de bovenverdieping in de steigers staat. En ook aan de voorkant zag ik een machine staan en lint waarmee e.a. is afgezet. Da's wel weer jammer voor de foto's hè. Maar ja, binnen merk je daar weinig van. Heb je het fotoboek over Soestdijk soms ook? Echt bijzonder om te hebben. Veel foto's van de kale vertrekken. Zo eenvoudig woonde onze koningin en prins...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja die heb ik ook, zie: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/2009/07/koninklijke-aan.html
  Veel plezier in Soestdijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie foto's van Paleis Soestdijk! Jammer dat je binnen geen foto's mag maken, maar wel begrijpelijk! Ik hoop er ook nog een keer heen te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. leuke log heb je ervan gemaakt! Het is een mooi paleis om te bezoeken ben er ook geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. leuk dat je bij paleis soestdijk geweest ben. je hebt mooie foto's. ik ben zelf bij paleis het loo geweest

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk om je verslag en foto's te lezen en te zien :) Leuk dat je hier geweest bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het Loo is ook zo mooi inderdaad! ben er 2 keer geweest, zou nog wel eens willen..is helaas ook erg ver reizen..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ERg leuk! ik ben zelf al 6x op het Loo geweest, voor ons is dat dichtbij..
  Ik heb toen onder andere de trouwjurken van de Van Vollenhovens gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk dat je hier ben geweest! Je hebt ook mooie foto's kunnen maken :) Ik ben er zelf nog nooit binnen geweest, maar het trekt me ook niet zo..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. super leuke foto's erg leuk dat je daar bent geweest. Ik zou er ook wel een keer heen willen gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Geweldig verslag; net of ik er zelf ben geweest; ik ben toen ik peuter was ooit op paleis het Loo geweest, maar ja, daar herinner ik me niets van. Dit is dan Soestdijk, geweldig mooie omgeving is het daar zeg en ook jouw log is prachtig geworden; leuk met die bewegende foto's erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk dat je daar geweest bent, Vivian!
  Wil je mee doen met mijn Quiz??

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Erg leuk dat je er geweest bent. En een geweldige log heb je er van gemaakt, met mooie foto´s!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een leuk verslag ! Heel erg mooie foto's heb je gemaakt, het moet een prachtig domein zijn om te bezoeken !
  Moet ook wel best lastig geweest zijn om zo lang op de bus te zitten !

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooie foto's zeg! Mooi paleis is het hè.. Raar gevoel om daar te lopen met het idee in je achterhoofd dat een kleine Beatrix en zusjes daar ook gelopen hebben? Vast wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heel erg leuk dat je daar bent geweest. Je hebt ook mooie foto´s gemaakt! Doe je nog mee met mijn quiz?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. (II)...kwam nog even kijken omdag ik zag dat je nog meer foto's zou plaatsen en die staan er ondertussen. Echt SUPER! Ook die foto's van jou bij Juliana en Bernhard...en op dat bruggetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk zeg! was zeker heel mooi :p je het er een mooie log van gemaakt. en leuk om te weten wie er achter deze weblog schuilt :p

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuk he, Paleis Soestdijk! Toevallig ben ik er een tijdje terug ook geweest... Ben benieuwd wat er met het paleis gaat gebeuren! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. wat leuk dat ik je nu eens in levende lijve heb gezien bij je bezoek aan paleis Soestdijk. Ik heb indertijd alleen de tuin bezocht toen er beelden stonden.
  bezoek iedere week je website en het is zo up to date en goed verzorgd. geniet ervan hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een ontzettend leuk geschreven verslag, kan me een heel goed beeld vormen van wat je allemaal gezien hebt binnen.
  De foto's van de tuin en het paleis zijn erg mooi! Zo te zien had je ook mooi weer, da's ook wel leuk als je door zo'n tuin gaat wandelen;-).
  Gaaf dat je er ook een foto van jezelf bijgezet hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik vind het juist leuk dat je er een duidelijke foto van jezelf bij hebt gedaan. Nu hebben we tenminste een gezicht bij ROYALFANVIVIAN. En nog een leuk gezicht ook!!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Leuke site en heel handig dat ik al een voorproefje heb gekregen. Ik ga nml a.s. woensdag erheen.
  Wat bedoel je met alle spullen moeten in een kluis?
  Ook een klein tasje met hoognodige spullen( sleutels, beurs e.d.)?

  BeantwoordenVerwijderen