4 oktober 1986: Koningin Beatrix opent Oosterscheldekering | De Oranjes

maandag 4 oktober 2021

4 oktober 1986: Koningin Beatrix opent Oosterscheldekering

Vijfendertig jaar geleden opende of beter gezegd slóót Koningin Beatrix de Oosterscheldekering met de woorden "Met het neerlaten van deze laatste schuif stel ik de stormvloedkering in de Oosterschelde officieel in gebruik".


De waterkering, destijds ook nog wel de ‘Oosterscheldedam’ genoemd, is de grootste in de wereld. Bijzonder is dat de schuiven in de kering alleen bij extreem hoog water dicht gaan. De bouw van de 9 kilometer lange Oosterscheldekering tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland was een complex en uniek project. Nooit eerder is een constructie gemaakt van zulke enorme afmetingen. De kering bestaat uit 65 pijlers van 30 tot 40 meter hoog, en 62 schuiven van 42 meter breed en 6 tot 12 meter hoog. Op 26 juni 1986 werd de laatste schuif geplaatst.

Aan Beatrix de taak om, enkele maanden later, symbolisch het gebruik van de kering te openen. Langs een haag van meisjes in klederdracht arriveerde de Koningin samen met Prins Claus, Prinses Juliana, Prins Bernhard, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en uit het buitenland onder andere Koning Boudewijn en Koningin Fabiola van België, de Duitse bondspresident von Weizsäcker en zijn vrouw en ook de Britse Prins Andrew en zijn vrouw Sarah Ferguson waren erbij. Present waren ook ministers van Waterstaat uit landen waar een soortgelijk project als de Deltawerken zou kunnen worden uitgevoerd, en leden van het Internationaal Olympisch Comité. In totaal lieten 35 landen zich vertegenwoordigen. Uit milieuoverwegingen waren slechts 17 van de 62 stalen schuiven die Zeeland voor een nieuwe watersnoodramp moeten behoeden, neergelaten. Die operatie duurde zestig minuten. Op het moment dat de platen op de bodem stonden, zei de koningin: „De stormvloedkering in de Oosterschelde is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid. Zeeland is veilig.” 
In het uur dat de schuiven langzaam zakten, toonde Koningin Beatrix zich in een toespraak uitermate trots over de Oosterscheldewerken. Zij noemde het project een grootse en technisch indrukwekkende verdedigingslinie en een hoogtepunt in de Nederlandse waterbouw. De ingebruikstelling was volgens haar een historische gebeurtenis. De koningin zei dat de feestelijkheden rond de voltooiing van de Deltawerken ook gezien moesten worden als een uiting van dank aan de vele landen die na de overstromingen in 1953 hulp boden. "Wij Nederlanders zullen die hulp nooit vergeten." Zij dankte ook alle mensen die hun beste krachten aan het werk hebben gegeven. Omdat de schuiven alleen bij uitzonderlijk slecht weer worden neergelaten, blijft de gang van eb en vloed in de Oosterschelde onbelemmerd, waardoor het biologisch leven niet wordt aangetast. Koningin Beatrix meende dat hierdoor een bijdrage is geleverd aan het ecologisch beheer van Europa. 

Minister Smit-Kroes (Verkeer en Waterstaat), die optrad als gastvrouw, was ook zeer uitgelaten over het staaltje Hollands Glorie. ‘Aquatechnisch, ecologisch en veiligheidstechnisch is dit project een hoogstandje. Zij sprak de hoop uit dat de opgebouwde kennis elders ten nutte gemaakt kan worden. Het was, aldus Smit-Kroes, een visionair besluit’ om na de watersnoodramp de zeegaten in Zuidwest-Nederland, met uitzondering van de Schelde en de Waterweg af te sluiten. Na de officiële opening poseerden de Koninklijke gasten voor de Oosterscheldekering voor een groepsportret en werden er oesters geserveerd. 

                                                                                  Foto's: Nationaal Archief


De volledige tv-uitzending is hier te bekijken:

1 opmerking:

  1. Wat leuk weer zo'n oudje en heel mooi om die beelden weer terug te zien van Boudewijn en Fabiola en de jonge Andrew en Sarah. Mijn dag is weer goed begonnen en dat was deze toch al.

    BeantwoordenVerwijderen