Koningin Máxima bezoekt Filipijnen | De Oranjes

woensdag 1 juli 2015

Koningin Máxima bezoekt Filipijnen

Koningin Máxima bezocht van maandagavond t/m vandaag de Filipijnen voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.


"Verzekeringen zijn heel belangrijk"
Het eerste onderdeel van Máxima's bezoek was een ontmoeting met vertegenwoordigers van internationale organisaties en de private sector over inclusieve financiering op dinsdagochtend. 's Middags ging de Koningin, in gemakkelijke kleding, naar de ananasplantage in Silang, zo'n twee uur rijden van Manilla waar de Koningin verbleef. De reis weerhield de Koningin er niet van om dit bezoek te brengen. Ze sprak met lokale ondernemers over wat financiële diensten als een bank- of spaarrekening, een lening of verzekering kunnen betekenen voor hun economische ontwikkeling. Koningin Máxima sprak met de vrouw van de plantage over het gebruik van financiële voorzieningen. Haar gezin was wel in een onderlinge verzekering ondergebracht, maar mocht de oost mislukken dan is er een probleem. Sparen en een verzekering kunnen voorkomen dat een boer met lege handen staat wanneer de oogst mislukt of als er schade is door een tyfoon. "Verzekeringen zijn heel belangrijk" aldus Máxima die al eerder boeren en kleine zelfstandigen gezien heeft die weer onder de armoedegrens kwamen door ziekte of een misoogst omdat ze geen verzekering hadden.

Geld tellen vastleggen
Tijdens het 'veldbezoek' bezocht de Koningin ook een microbank waar ze het belang van digitalisering – mobiel bankieren – onder de aandacht bracht. “Het is veel veiliger dan wanneer mensen met geld over straat moeten”, zei Máxima terwijl ze met haar mobiele telefoon het geld tellen vastlegde. "De Filipijnen lopen voorop met het digitaliseren van het geldverkeer, maar er is wat betreft de toegankelijkheid van financiële diensten nog veel te doen." Tot slot keek ze haar ogen uit in misschien wel het kleinste winkeltje dat ze ooit gezien had.

Verwelkomd met zang en dans
Vandaag was de Koningin weer in de hoofdstad voor de lancering van de Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering. De nationale strategie is een plan van aanpak van de de regering onder regie van de Centrale Bank voor een betere samenwerking tussen ministeries, overheidsinstellingen en de private sector om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking van het land te verbeteren. Voorafgaand aan de lancering had de Koningin een ontmoeting met de Gouverneur van de Centrale Bank. De gouverneur had een vrolijk welkom voor de Koningin in petto. Een koor van bankmedewerkers in traditionele kleding verrasten de Koningin bij aankomst in de Centrale Bank. En voorafgaand aan de lancering van de Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering trad er een dansgroep op. In haar toespraak benadrukte de Koningin het belang om ook het arme deel van de bevolking toegang te geven tot bijvoorbeeld een spaarrekening en bankkredieten. "Dat is met name in de Filipijnen van belang, omdat een groot deel van de bevolking zijn inkomen in het buitenland verwerft."

Veel gesprekken
Vanmiddag nam de Koningin deel aan een rondetafelgesprek met partijen die betrokken zijn bij de nationale strategie met onder meer de Centrale Bank, diverse ministeries als Financiën, Sociale Zaken en Ontwikkeling, Onderwijs, Handel en Industrie, en overheidsinstellingen als de economische ontwikkelingsautoriteit, verzekeringsautoriteit en het bureau voor statistiek. Daarnaast voerde ze gesprekken met de minister van Financiën, de voorzitter van het parlement en de president van de senaat.


Kleding 
Dinsdag droeg de Koningin de gele jurk die ze ook bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje, 21 mei 2015. 's Middags was de Koningin gekleed in een witte broek en een tuniek in 'peacock/mozaïk print'. Ze droeg er gele accessoires bij, zoals ballerina's, tas en oorbellen. Woensdag had de Koningin de bekende asymmetrische rode jurk van NATAN aan die ze ook op 24 mei 2014 droeg bij de uitreiking van de Four Freedom Awards en op 24 september 2014 in New York.

2 opmerkingen:

  1. Een erg mooi verslagje en mooi dat ze haar kleding herdraagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie blog heb je gemaakt, ze zag er zoals gewoonlijk weer mooi uit

    BeantwoordenVerwijderen