Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - II | De Oranjes

donderdag 14 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - II


Met een klein vliegtuigje vlogen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag naar Saba. Op het kleine eiland van maar 13 vierkante kilometer is de landingsbaan slechts 400 meter en te klein voor het regeringsvliegtuig. Tijdens het bezoek aan het eiland werd onder andere een biologische boerderij bezocht en een spectaculaire vlaggenparade opgevoerd. 

Het kleine Juancho Yrausquin Airport bestaat dit jaar 50 jaar en dat werd gevierd. Direct na ontvangst kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een kort toneelstuk te zien door kinderen over de geschiedenis van Saba en werd het Sabaanse volkslied gezongen.


De Koningin maakte met haar iPhone een foto van het spektakel, waarna ze in een gele schoolbus stapte die perfect bij haar outfit kleurde. Er werd een bezoek gebracht aan de Spring Bay Heritage trail. Daar kreeg het Koninklijk paar als echte toeristen uitleg over de recent opgegraven oude suikermolens en infrastructuur van suikerplantages. Het mooie uitzicht werd van nabij bekeken door verrekijkers, daarbij legde Koningin Máxima wel haar tasje risicovol op de rand zonder ‘m vast te houden. Gelukkig bleef een val bespaard voor de dure tas. De biologische boerderij – Organoponics Farm – was rijkelijk versierd met foto’s en vlaggen van het Koninklijk paar. Op de boerderij, een sociale werkplaats, wordt groente zowel verbouwd als verkocht. Tijdens hun bezoek maakte het Koninklijk paar kennis met de werknemers die hen vertelden wat ze zoal op een dag doen. In een van de groentekraampjes stond een vrouw met het droomboek in haar handen. Ze wilde er graag een handtekening in van het Koninklijk paar. Nadat de Koning zijn handtekening had gezet, gaf Máxima die naast hem stond, het boek terug aan de vrouw, waarop de koning lachend tegen zíjn vrouw zei: “En jij probeert er van onderuit te komen” Koningin Máxima keek verschikt en riep naar de groenteverkoper: “Oh nee ik dacht dat alleen de Koning zijn handtekening moest zetten. Sorry!" Vervolgens zette ze alsnog haar handtekening in het boek.


Vlak voor de lunch met de leden van het bestuurscollege en de eilandsraad bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Juliana Sports Field, waar veel aandacht voor de historie van Saba was en diverse optredens uitgevoerd werden. Na de lunch in het bestuurskantoor van het hoofddorp van Saba, The Bottom, keek het Koninklijk paar vanaf het balkon naar een vlaggenparade van 40 internationale landen. Elke vlaggendrager droeg de nationale dracht van het bijbehorende land. Van Russisch tot Chinees en van Arabisch tot Hebreeuws, om aan te tonen hoeveel verschillende nationaliteiten er op het kleine eilandje leven. Buiten ontmoette de Koning en Koningin vervolgens alle vlaggendragers persoonlijk. Aan de Venezolaanse vlaggendrager liet de Koning weten dat hij en zijn familie enorm van Saba houden. Ook zijn moeder gaf dat bij het laatste bezoek aan het eiland in 2011 toe. Dat die liefde wederzijds is blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die allemaal een glimp van het Koninklijk paar probeerden op te vangen. En van de 1600 Koningsgezinde inwoners was het voor een handjevol mensen een extra bijzondere dag, omdat ze voor het eerst in een nieuw huis gingen wonen. Het Koninklijk paar bezocht namelijk na de vlaggenparade een woningbouwproject die tot stand kwam met hulp van woningbouwcorporatie Woonlinie. De trotse bewoners kregen onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de sleutel van hun huis. Een van hen zei: “Ik ben heel blij dat u hier bent, misschien moet u hier ook komen wonen”. “Wij komen geheid onderaan de wachtlijst” antwoordde de Koning.

Terug op het minivliegveld zong het bandje ‘The Occasionals’ wederom het emotionele liedje ‘Pleace come back to Saba’. Dit zongen ze ook twee jaar geleden nog toen toenmalig Koningin Beatrix er met tranen in haar ogen afscheid nam. Omdat Koninklijke bezoeken gemiddeld eens in de 5 tot 7 jaar plaatsvinden kan de bevolking van Saba in de toekomst zeker nog regelmatig rekenen op bezoek van de Koning. Het bezoek aan Saba duurde slechts 6 uur omdat het vliegtuigje voor het donker het kleine vliegveld moet hebben verlaten en het Koninklijk paar terug moest naar Sint Maarten voor een receptie van de gouverneur.

Foto's: © Screenshots  NOS, HVNL, RTL

4 opmerkingen:

 1. Saba....13 vierkante kilometer zult u bedoelen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja. Goed gezien. Ik zal het veranderen, anders is het wel een heel klein eilandje ;)

   Verwijderen
 2. lekker vrolijk in t geel, daar staat het toch wat betere dan hier als het grijs en grauw buiten is zoals nu.

  BeantwoordenVerwijderen