Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VIII | De Oranjes

donderdag 21 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VIII


Met het bijwonen van een groot sportevenement begonnen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag aan de laatste dag van de kennismakingsreis door het Caribische deel van het Koninkrijk. Naar huis gaat het Koninklijk paar nog niet, want de komende dagen zullen de ‘buurlanden’ van Aruba en Curaçao bezocht worden; Colombia en Venezuela.

In het Guillermo Trinidad stadion was het vanochtend een drukte van belang. Alle lagere schoolkinderen van Aruba (ongeveer 10.000) waren uitgenodigd om hier bijeen te komen voor een sportieve dag, maar dat plan bleek achteraf niet realiseerbaar dus stonden er zo’n 5000 scholieren. Op het podium gaven Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima letterlijk de aftrap door grote opblaasbare ballen het stadion in te trappen, vervolgens lieten  alle kinderen – die allemaal een blauw shirt met gekroonde uil droegen – een ‘openingsdans' zien.


Terwijl de kinderen ingedeeld werden voor diverse spelletjes, kreeg het Koninklijk paar binnen aan de hand van posters een toelichting te zien over de aanpak van obesitas bij kinderen. Apart van elkaar keerden de Koning en Koningin vervolgens terug naar het stadion om de verschillende sportactiviteiten te bekijken. Zo was Koningin Máxima bij een hockeywedstrijd aanwezig. Omdat haar dochters ook op hockey zitten, weet de Koningin alles van de spelregels af. Ze besloot ook een potje mee te hockeyen tot blijdschap van de kinderen in het team. De Koning was ondertussen druk bezig om teams samen te stellen voor de diverse wedstrijdjes op de atletiekbaan.

Foto's: © Screenshots NOS
Tegen het einde van de ochtend klonk er door de luidsprekers een wel heel heuglijk bericht; de Gouverneur schreeuwde dat er een speciaal sportfonds werd gelanceerd waardoor kinderen nog veel meer zouden kunnen sporten. Het Koninklijk paar moest na een uur ook weer vertrekken om aanwezig te zijn bij een ‘uitblinkerslunch’. De ‘uitblinkerlunches’ die ze tot nu toe genuttigd hebben, vonden allen in Paleis Noordeinde in Den Haag plaats, dus was het de eerste Arubaanse versie in het Archeologisch Museum. De Koning en Koningin spraken uitgebreid met mensen uit de samenleving die iets bijzonders hadden gedaan voor hun eiland of een bijzondere prestatie geleverd hadden. Van eten kwam, net als in Nederland, dus weer niet veel. Nog geen uur na de lunch vertrokken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar het Radisson Hotel waar ze het Oranje Fonds project ‘Kansen voor jongeren’ bezochten die vandaag van start ging. Aan de bijeenkomst – speciaal in het leven geroepen voor jongeren die school dreigen te verlaten of al hebben verlaten – namen een aantal organisaties deel waaronder Stichting Project Bonaire (de winnaar van het Appeltje van Oranje) en adviseurs van lokale adviescolleges.

Met een receptie van de gouverneur in restaurant The Lighthouse werd de dag echt afgesloten en kwam er tevens een einde aan de kennismakingstour langs alle provincies van Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten