Oranje nieuws – 9 & 10 november 2013 | De Oranjes

zondag 10 november 2013

Oranje nieuws – 9 & 10 november 2013

Prinses Beatrix bezoekt tentoonstelling Katinka van Rood en jubileumsymposium Lutherse gemeente

Zaterdag beleefde Prinses Beatrix opnieuw een drukke dag. In de ochtend woonde ze de opening bij van de tentoonstelling met werk van beeldhouwster Katinka van Rood in Paleis het Loo, en ‘s middags was ze aanwezig bij het symposium van de 425-jarige evangelisch-lutherse gemeente Amsterdam.

©  Screenshot
Ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van beeldhouwster Katinka van Rood – die in 2000 overleed – organiseerde Paleis het Loo de tentoonstelling ‘Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster’. Van Rood was behalve de jarenlange lerares in beeldhouwen van Prinses Beatrix ook ontwerper van de ‘Dubbelkop’ – de munt met de portretten van de Koninginnen Juliana en Beatrix ter gelegenheid van de troonswisseling, verschillende herinneringsmedailles en een beeld dat op het roer van de Groene Draeck werd geplaatst.


Op de nog tot 9 maart 2014 te bezichtigen tentoonstelling zijn ook twee kunstwerken te zien die de prinses zelf gemaakt heeft, en nooit eerder tentoongesteld zijn.


Foto's: © Oscar Meijer,  destaatvanoranje.blogspot.nl

In de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam woonde de prinses zaterdagmiddag het symposium bij van de 425-jarige evangelisch-lutherse gemeente. De onderzoekster dr. Sabine Hiebsch zei in haar toespraak zat ze heel blij waren met de aanwezigheid van de prinses omdat de “Lutherse gemeenschap in een moeilijke positie verkeerd.” Tijdens de bijeenkomst kreeg de prinses tot slot het boek ‘Van pakhuis tot preekhuis’ overhandigd.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij jubileumconcert Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Meestal komen Prins Constantijn en Prinses Laurentien alleen op Prinsjesdag in de Ridderzaal, maar vandaag betraden ze het gebouw wat al uit de 13e eeuw dateert opnieuw om het concert ter ere van het 25-jarig bestaan van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds bij te wonen.

Als beschermheer van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds woont Prins Constantijn samen met zijn vrouw regelmatig een concert bij. Het Fonds stelt muziekinstrumenten ter beschikking om musici te helpen bij hun ontwikkeling. Tijdens de uitvoering in de Ridderzaal werd Vivaldi’s Winter uit de Vier Jaargetijden gespeeld door een meisje van slechts twaalf jaar oud. Haar viool was echter iets ouder, die dateert al uit 1714. Samen met nog een paar jonge muzikanten vormt ze de Fancy Fiddlers – een strijkersensemble. De prins en prinses genoten van het concert en poseerden na afloop met de jonge muzikanten.


Foto: © Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

1 opmerking: