AFTRAP VIERING 200 JAAR KONINKRIJK | De Oranjes

zaterdag 30 november 2013

AFTRAP VIERING 200 JAAR KONINKRIJK

De aftrap van de viering van 200 jaar Koninkrijk begon vanochtend op het Scheveningse strand met het naspelen van de landing van Prins Willem Frederik, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal werd vanmiddag het officiële startsein gegeven, en aan het slot van deze dag heeft– in aanwezigheid van een groot deel van de Koninklijke familie – een Koninkrijksconcert plaatsgevonden.


Om de historische landing van Prins Willem Frederik (gespeeld door acteur Huub Stapel) bij te wonen, arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend op het ijskoude Scheveningse strand waar het geregeld regende en veel wind stond. Deze middelen zorgden echter wel voor een spectaculair schouwspel waar zo’n 700 figuranten aan deelnamen. Op 30 november 1813 werd niet meer gevochten, maar juist reikhalzend uitgekeken naar de komst van de prins, desondanks werd er vanochtend wel een gevecht met de Fransen nagespeeld voor een zoveel mogelijk ‘sfeerbeeld’ uit die tijd. De landing zelf ging er wat moderner aan toe dan tweehonderd jaar geleden. Vanwege de weersomstandigheden werd er geen sloep, maar een marinevoertuig ingezet om de prins naar land te brengen. Het voertuig, wat op een tank lijkt, kan door de waterlijn rijden. Voor de gelegenheid was het voertuig wel gedecoreerd met roeispanen. Het aantal mensen wat destijds op de prins stond te wachten, kwam in de verste verte niet in de buurt van de hoeveelheid wat zich deze ochtend op tribunes en rijendik had verzameld. Nadat de acterende prins zich over het water liet dragen en in de boerenkar werd gezet, volgde een tocht over het strand, waar hij zijn nazaat – Koning Willem-Alexander – vriendelijk begroette. Koningin Máxima had ondertussen de grootste moeite om het opstuivende zand uit haar ogen te verwijderen. De ‘zandstorm’ werd nog erger toen de ‘Prins van Oranje’ onder begeleiding van de Koninklijke Landmacht het strand verliet richting Plein 1813, en de Koninklijke Marine aan een show begon. De oranje rook in combinatie met wind – en dus stuivend zand – was niet bevorderlijk voor ogen en longen. Halverwege de demonstratie verliet het Koninklijk paar dan ook het strand voor een lunch op Paleis Noordeinde. Bij vertrek kreeg de Koning nog het boek ‘schamele kleinte’ overhandigd wat geschreven is door de Limburgse journalist Paul van der Steen over de geschiedenis van 200 jaar Koninkrijk. En terwijl de Koning van anno 2013 per dure Volvo Scheveningen verliet, had zijn ‘voorvader’ nog een druk programma met een koets door Scheveningen. Op Plein 1813 hield hij ten overstaan van honderden historisch verkleedde mensen een toespraak.


Foto's: © Jeroen van der Meyde/200jaarkoninkrijk.nl 

Vanmiddag werd de officiële start van de viering gegeven tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren aanwezig. Ook Prof.mr. Pieter van Vollenhoven (als voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties) woonde de viering bij die begon met een piano-improvisatie van Cor Bakker. Daarna hield minister-president Rutte een openingstoespraak waarin hij ‘Nederland feliciteerde met onze verjaardag’. De bijeenkomst stond in het teken van vijf verworvenheden die het Nationaal Comité heeft gekozen als thema van de viering: persoonlijke rechten en vrijheden, bestuurlijke stabiliteit, internationale oriëntatie, eenheid in verscheidenheid en ruimte voor actief burgerschap. Door deze – enigszins oppervlakkige onderwerpen – werd het een ingetogen feestje. Toespraken werden echter wel regelmatig afgewisseld met zang en muziek. Artiesten als Ruth Jacott, Halina Reijn, en rapper Typhoon kwamen aan bod. Vooral Prinses Beatrix moest moeite doen om niet in slaap te vallen. Haar jongste zoon, Prins Constantijn, was op dat moment bij een wat gezelliger feestje aanwezig. Café l' Esperance - het oudste café van Leiden - presenteerde vandaag een lustrumboek in aanwezigheid van de prins.

Halverwege de viering kreeg de Koning uit handen van hoofdredacteur Ido de Haan het jubileumboek ‘Een Nieuwe Staat’ overhandigd. De Koning bladerde vluchtig door het vijfde boek wat hij in een tijd van 48 uur ontving en hield daarna een toespraak waarin hij alle auteurs van het boek bedankte en het belang van de geschiedeniskennis van ons land benadrukt: “Historisch besef kan helpen onze wereld vandaag te begrijpen. Het is Uw verdienste dat U een belangrijk kantelpunt in onze nationale geschiedenis in één boek van vele kanten belicht. Ieder van de auteurs brengt zijn of haar eigen expertise mee. Zo schetst U samen een veelzijdig beeld van de jonge jaren van ons Koninkrijk. Staatkundig, economisch en cultureel. In 1813 werd de kiem gelegd van wat later het Koninkrijk der Nederlanden zou worden. Verschuivende machtsverhoudingen in Europa speelden daarbij een belangrijke rol, zoals in deze bundel wordt beklemtoond. “


Foto's: © Jeroen van der Meyde/200jaarkoninkrijk.nl 

Het Harmoniekorkest van Muziekvereniging Apollo sloot de middag af door het stuk ‘Van Oranje’ ten gehore te brengen. In haar toespraak zei de voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk – Ank Bijleveld – dat vanaf vandaag de feestelijke muziekwedstrijd voor amateurorkesten start waarin men een eigen versie op de compositie mag maken. In 2015 zal de winnaar tijdens het slotfeest het muziekstuk spelen.


Vanavond was een groot deel van de Koninklijke familie; Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Irene, Prinses Christina, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Prins Floris, Prinses Aimée, Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prinses Margarita, Tjalling ten Cate, Prins Jaime en Prinses Viktória aanwezig bij het feestelijke Koninkrijksconcert in het Circustheater in Scheveningen. Onder de genodigden bevonden zich verder veel ‘hoogwaardigheidsbekleders’ uit onder andere de politiek. Opmerkelijk genoeg doken er ook een aantal royaltyverslaggevers op, die wel eens letterlijk in de huid van een prins of prinses wilden kruipen en over de rode loper paradeerden. Het Koninkrijksconcert begon met een optreden van Kinderen voor Kinderen die van hun repertoire afstapten en het Wilhelmus zongen. Vervolgens verscheen presentator Ruben Nicolai die aangesteld was om de avond aan elkaar te praten, en zich daarom verplicht voelde om grappig te zijn, maar dat niet was. Zo moest hij iedere letter van zijn papiertje aflezen en was het snel opnoemen van het Koninklijk gezelschap wat uit 21 personen bestond eigenlijk een grap, maar vooral irritant. Voordat de eerste artiest het podium betrad, werd de avond officieel geopend door Huub Stapel in zijn rol van Willem Frederik. Ook zijn tekst viel niet altijd in goede aarde bij de Koninklijke familie. Even wuiven” werd spottend benoemd. Prinses Beatrix kon er zelfs geen nep glimlach van op haar gezicht toveren. Gelukkig ‘redde’ Brigitte Kaandorp de pijnlijke situaties door een vrolijke medley van oud-Hollandse liedjes te zingen, muzikaal omlijst door het Metropole Orkest. Al gauw zong iedereen in de zaal enthousiast mee. Inclusief de Koninklijke familie.

Foto's: © Screenshots

Verder traden ook Caro Emerald, Jeroen van der Boom, theatergroep de Ashton Brothers en Introdans op. Robbert Dijkgraaf en André Kuipers vertelden verhalen en bandeonist Carel Kraayenhof trad op met de Antillianse zangeres Izaline Calister. Ruben Nikolai kon het bij de aankondiging niet laten om voor rij vijf (waar Koningin Máxima zat) zogenaamd ‘een doos tissues te bestellen’. Bij de opkomst van Paul van Vliet straalde Prinses Beatrix. Ze heeft al sinds haar studententijd een goede band met de cabaratier die een grap als ‘Het Koningshuis is hier vanmorgen in Scheveningen aangespoeld’ makkelijk kan maken. Hij typeerde Nederland als ‘het land van één Sint en Pieten in vijftig tinten zwart’ waar de hele familie behoorlijk om moest lachen. Daarna zong hij het lied ‘Oranje, de kleur van mijn hart’. Guus Meeuwis sloot af met zijn lied ‘Het kan hier zo mooi zijn’ en nog voordat de familie het circustheater weer had verlaten, was inmiddels bekend gemaakt dat er geen 21, maar 22 leden van de Koninklijke familie aanwezig waren. Prinses Viktória schijnt namelijk in verwachting te zijn van een eerste kind. Na afloop dronk de familie nog wat en zocht het Koninklijk paar alle artiesten op om ze persoonlijk te bedanken voor de ‘fantastische avond’.


Foto's: © Jeroen van der Meyde/200jaarkoninkrijk.nl 

Ook de website van het Koninklijk Huis besteed aandacht aan 200 jaar Koninkrijk. Op de webtentoonstelling ‘Drie Koningen’ zijn een aantal stukken te zien uit de Koninklijke verzamelingen over Koning Willem I, Koning Willem II en Koning Willem III.


5 opmerkingen:

  1. Keurig verslagje van het eerste gedeelte en je bent er snek bij. Mijn complimenten. ik beniuwd naar de aanvulling. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's. Handig van Maxima om die lange jas aan te doen. Lekker warm. Al vind ik de jas niet zo mooi staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En een leuk Afrikaans sjaaltje met zebra :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi te zien, dat de hele koninklijke familie meezong - en echt genot. Tja er moest iemand zijn die de avond aan elkaar praat..... hoe iemand dat doet, daar zal nooit iedereen het mee eens zijn ;-) Zo ben ik geen "fan" van de manier hoe Rutte spreekt - en denk (misschien met een paar andere die in de Ridderzaal zaten) - een "dutje" kan daar niet kwaad!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik ben ook zeker geen Rutte fan.. Hij heeft ook zo'n arrogante houding..

      Verwijderen