10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: III | De Oranjes

donderdag 28 november 2013

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: III

“Jááháá!” 
Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Samen met haar ouders en zusje reist Prinses Amalia in februari 2006  naar Turijn waar de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Ze is nog een beetje jong om net zoveel wedstrijden bij te wonen als haar ouders, maar vermaakt zich dan met kindermeisje Hansje Gortz. Gelukkig houden de Prins van Oranje en Prinses Máxima hun dochter niet weg bij de spannende schaatswedstrijden. De twee-jarige prinses moedigt de schaatsers aan met haar knuffel leeuw, oranje sjaal en sambabal. Ze stond steeds een paar meter achter haar vader om zijn gedrag te kopiëren. Toen hij klapte, klapte ze ook, en als hij juichte, juichte de prinses mee met haar sambabal. Groot feest was het op de tribune toen Ireen Wust op de 3000 meter een gouden medaille won. Direct na de winterspelen, blijft het gezin in winterse sferen. Ze vliegen door naar Lech voor de traditionele skivakantie. Ook wordt er weer een fotosessie georganiseerd. Met de prinsesjes op de slee komen de prins en prinses aanlopen om zich aan de fotografen te laten zien. Al van ver roepen de fotografen Amalia’s naam, waarop de kleine prinses steeds geïrriteerder “Jááhááá” zegt, maar wel lief lacht en zelfs op verzoek Prinses Alexia een knuffel geeft. Terwijl Prinses Máxima, Alexia op haar arm nam, bouwde Prinses Amalia met haar vader aan het ‘slotdecor’ van de fotosessie; een sneeuwpop. Nauwkeurig geeft de prinses de sneeuwpop een wortelneus en dennenappel ogen.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Rennen en varen

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Een paar maanden blijft het rustig rondom de prinses, tot op zaterdag 27 april de Prins van Oranje zijn 39e verjaardag viert. Prinses Máxima moet die dag het startsein geven van een sponsorloop in Wassenaar ten behoeve van kinderen in Brazilië. Ze besluit het hele gezin mee te nemen, maar de kleine Prinses Alexia schrikt enorm van de toeter die haar moeder indrukt. Máxima doet de grootste moeite om haar kleintje te troosten, wat uiteindelijk lukt. Prinses Amalia loopt dan al – verlegen – over het grasveld met haar vader. Even de kat uit de boom kijkend, besluit ze zelfs een stukje mee te rennen met de ‘grote kinderen’. De trotse prins tilt zijn dochter na enkele meters op en laat haar door de lucht ‘vliegen’. Amalia schatert het uit. Een paar dagen later, op Bevrijdingsdag, ging toenmalig Koningin Beatrix het eerste rondje van het jaar varen met de Groene Draeck. Behalve de Koningin met hondje Chip verschijnen ook de Prins van Oranje en Prinses Máxima met hun dochters op de steigers van de haven van Muiden – de plaats waar de Groene Draeck altijd aangemeerd ligt.

Foto: © RVD

Goed aangekleed, met zwemvest, stapt Prinses Amalia parmantig over de loopplank naar de Groene Draeck. Als het Koninklijk gezelschap de haven uitvaart is nog net te zien hoe Prinses Máxima tevergeefs de steeds langer wordende blonde haren van haar oudste dochter met een speldje vastmaakt.

Spannende zomer
Op de eerste verjaardag van Prinses Alexia maakt de prins twee prachtige foto’s van zijn dochters in de tuin en laat die vrijgeven door de RVD. In augustus komen de Japanse Prins Naruhito en Prinses Masako een tijdje naar Nederland. De keizerlijke hoogheden waren voor een vakantie van twee weken uitgenodigd door Koningin Beatrix, in de hoop dat Prinses Masako – die al jaren aan depressies lijdt – hier een beetje uit kon rusten. Het Koninklijk gezelschap besluit aan het begin van de vakantie, op 18 augustus, een fotosessie te organiseren, waar vooral veel Japanse media op af komt. In de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo komen Prinses Amalia en Prinses Aiko hand in hand aanlopen in een blauw jurkje. Prinses Aiko is erg verlegen in tegenstelling tot Prinses Amalia. Ze stal de show door enthousiast te blíjven zwaaien met twee armen. “Met één hand” fluisterde Prinses Máxima, maar daar luisterde de prinses niet naar. Ze was duidelijk niet bang van de fotografen, wat misschien ook door de ervaring kwam die ze tot dan toe al had. Op 6 juli poseerde ze immers ook nog in Tavarnelle voor het jaarlijkse fotomoment. Net als Alexia droeg ze een geel jurkje. Ook tijdens de fotosessie in de Koninklijke Stallen droegen beide dames hetzelfde jurkje. Iets wat zich in de loop van de jaren nog meerdere malen zal herhalen. Na een “bye bye” van Amalia was het volgende bijzondere nieuws rondom de prinses dat ze weer een broertje of zusje zou krijgen. Op 25 september 2006 verscheen het bericht van de RVD dat Prinses Máxima zwanger was en het derde kind in de tweede helft van april 2007 werd verwacht.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Verdrietige Amalia 
Als op 8 oktober nichtje Leonore wordt gedoopt in Paleis het Loo is Prinses Amalia ook van de partij. Het eerste wat ze aan haar ouders vroeg toen ze op het plein voor het paleis uit de bus stapte was: “Mag ik ook weer op de toren?” Waarschijnlijk was ze al eens op het dak van Paleis het Loo geweest. Of dit ook de reden is dat ze na de doop teleurgesteld, huilend het paleis verliet, blijft een raadsel. Gelukkig deelden mensen uit het publiek cadeautjes uit aan de jongste aanwezigen. Natuurlijk kreeg ook Amalia een cadeau, waardoor ze direct weer een beetje begon te lachen. In de auto scheurde ze het papier eraf terwijl ze op schoot zat bij haar vader aan wie ze vrolijk liet zien dat er een knuffelbeer in de verpakking zat.
Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
De nieuwe knuffelbeer en haar andere beren troosten het jonge prinsesje ook een paar weken later toen ze haar ouders twee weken moest missen. De prins en prinses brachten een officieel bezoek aan Australië vanwege 400 jaar betrekkingen. Aansluitend vlogen ze door naar Nieuw-Zeeland. Tijdens het persgesprek aan het einde van de reis vertelde Prinses Máxima ook dat Amalia het niet leuk vind als haar ouders een langere tijd op pad zijn. Vanwege het tijdsverschil was bovendien tijdens de reis door Australië en Nieuw-Zeeland opbellen niet altijd mogelijk. “Dan bel je net wanneer ze op het punt staat naar de crèche te gaan." aldus de prins. Het prinsesje wist overigens wel heel goed wáár haar ouders waren. ‘Nemo-stad’ oftewel, ‘Siednie’ – de stad van filmvisje Nemo.


Na de doop van Leonore werden bij het Oude Loo nieuwe gezinsfoto's gemaakt. Foto's: © Jeroen van der Meyde/RVD

Sinterklaas en Amalia's derde verjaardag
Eind november 2006 nam de Prins van Oranje zijn oudste dochter mee naar de Sinterklaasintocht in Wassenaar, terwijl zijn zwangere vrouw op de kleine Prinses Alexia paste. Prinses Amalia zat op de schouders bij haar vader en droeg een paarse pietenmuts. Het lukte haar om Sinterklaas een handje te geven én  pepernoten van Zwarte Piet te krijgen. Ieder jaar heeft Prinses Amalia twee Pakjesavonden binnen een week tijd, want nadat Sinterklaas op 5 december getrakteerd heeft, krijgt ze op haar eigen verjaardag, 7 december, wéér cadeautjes. En ter gelegenheid van haar derde verjaardag gaf de prins ons, als inwoners van dit land, een aantal mooie foto’s cadeau. Prinses Amalia poseerde alleen en met haar zusje, in Oostenrijkse Dirndl jurkjes voor de camera van haar vader:


Foto's: © Z.M. Koning Willem-Alexander

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke log en in die foto met dat pruillipje van Amalia is erg leuk. Ook zo ook al zijn ze prinsessen dat hoort erbij. Ze kunnen niet altijd hun zin hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijkheid weer, deze blog! Dit was wel zo'n leuke leeftijd, Amalia was zo'n schattige en spontane peuter. We hebben haar echt zelden verdrietig gezien, ik wist helemaal niet dat ze het over de toren heeft gehad toen. De foto's van haar derde verjaardag zijn schitterend. Alleen kan ik die nooit meer ergens op groot formaat vinden... Jij misschien wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ze toegestuurd gekregen, want zelf had ik ze ook (niet meer) op groot formaat :)

   Verwijderen