Oranje nieuws – 26 t/m 28 november 2013 | De Oranjes

donderdag 28 november 2013

Oranje nieuws – 26 t/m 28 november 2013

Koningin Máxima opent Koningin Máximakazerne

Koningin Máxima heeft dinsdag de opening verricht van de naar haar vernoemde Koningin Máximakazerne van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.

Bij het complex, aan de rand van Badhoevedorp, onthulde de Koningin na diverse toespraken een monument waarop haar (en/of de kazerne) naam staat vermeld.Vervolgens kreeg Koningin Máxima een rondleiding door het pand, waar ondanks de opening nog steeds het een en ander aan ontbreekt. Uiteindelijk huisvest het kantoren, vergaderruimtes en een bedrijfsrestaurant. Verder is er een school voor interne opleidingen, 340 slaapvertrekken, schietbanen en sportfaciliteiten. De Koningin toonde vooral veel interesse bij het zien van het drugsonderzoek laboratorium en het cellencomplex. Natuurlijk is het nooit leuk om opgesloten te worden, maar als het dan toch moet, dan is gevangenschap in een ‘Koninklijk complex’ met een rode deur (een van de kleuren waar de Koningin het mooist in schittert) niet mis.


Foto's: © Ministerie van Defensie

Met de realisatie van de Koningin Máximakazerne komt tevens een einde aan alle verschillende Marechaussee diensten. Ze zitten nu bijna allemaal onder een dak op de grensbewaking en vreemdelingenzaken na. Die bevinden zich nog op de luchthaven.

Prinses Beatrix bij jubileumconferentie PUM Netherlands

Prinses Beatrix was dinsdag op de SS Rotterdam te gast voor de jubileumconferentie van PUM, een organisatie die vrijwilligers uit het Nederlandse bedrijfsleven inzet om kennis te delen met ondernemers uit ontwikkelingslanden. 

Net als Koningin Máxima, was ook Prinses Beatrix in het bruin gekleed. Een van de betekenissen van de kleur bruin is warmte, wat we vooral in deze koude periode goed kunnen gebruiken. Op het grote SS Rotterdam schip - een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen, in dienst van de Holland-Amerika Lijn – werd de prinses welkom geheten door directeur van PUM, Thijs van Praag.

Tijdens een hapje en een drankje sprak de prinses met verschillende vrijwilligers die voor de organisatie (die in 1978 werd opgericht) hun kennis gedeeld hebben met ondernemers in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Het gevolg van dit initiatief is dat werkgelegenheid, economische groei en internationale handelscontacten worden gestimuleerd.

Koning Willem-Alexander ontvangt eerste Koningspostzegel
Met Britse Kroon..

Afgelopen woensdag nam Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar in ontvangst van de nieuwe Koningspostzegel van PostNL. Volgens het postbedrijf betekent een nieuwe vorst volgens traditie ook een nieuwe zegel, en, zo blijkt, ook een ‘nieuwe’ kroon..

In het Museum voor Communicatie in Den Haag vond woensdagmiddag de officiële onthulling plaats van de nieuwe postzegel die vanaf januari 2014 verkrijgbaar is. De foto die op de postzegel is afgebeeld komt uit een serie van fotograaf Rieneke Dijkstra, en lijkt daarom veel op deze foto. Studio Job was door PostNL gevraagd de zegels te ontwerpen in rood, blauw en zilver. Rood is voor de zwaardere brieven, blauw voor de kleine enveloppen en zilver voor internationale post. De Koning was erg tevreden met het resultaat en bekeek – na de overhandiging - de bijbehorende tentoonstelling ‘XXS Dutch Design’. In de tentoonstelling is het
Links de postzegel met verkeerde kroon. Rechts de
Nederlandse versie. (Gefabriceerd door RoyalfanVivian)
ontwerpproces te zien van bijzondere postzegels door verschillende kunstenaars en ontwerpers. Ook de nieuwe Koningszegel werd aan de expositie toegevoegd. Wat de Koning misschien ook wel zag, maar voor de goede orde niet uitgesproken heeft, is dat niet de Nederlandse, maar de Britse St. Edwards Crown op de postzegels pronkt. PostNL is inmiddels op de hoogte van de fout, maar gaat die vooralsnog niet verbeteren. Er zit dus niets anders op dan onze ‘verengelste’ Koning gewoon op de envelop te plakken.


Overig kort nieuws:
- Vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, heeft maandag de eerste twee euromunt met Koning Willem-Alexander geslagen ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk. Willem-Alexander staat er samen met zijn zes voorgangers op.

 - Emma van Vollenhoven viert vandaag haar 7e verjaardag.

2 opmerkingen:

  1. De kleur van de kleding van de koningin stond haar erg mooi, maar het maakte haar zo dik vond ik. Ze is veel slanker. prinses Beatrix zag er prachtig uit. en bij deze Emma van harte gefeliciteerd en een hele fijne en mooie dag toegewenst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prinses Beatrix en bruin gaan goed samen. Wat ik jammer vindt, haar bruin make-up maken de ogen oud en droevig. Jammer, want de rest zag er stralend uit. Kiest wel duidelijk voor wat leukere onderwerpen waar ze nu naar toe gaat.

    BeantwoordenVerwijderen