Koninklijk paar bezoekt Moskou | De Oranjes

zaterdag 9 november 2013

Koninklijk paar bezoekt Moskou

Het programma van het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Moskou werd een aantal keer aangepast. Door alle incidenten tijdens dit vriendschapsjaar werd er een ontmoeting tussen de Koning en de president gepland op vrijdagavond. Vandaag stond er, tijdens het 24-uurs bezoek, vooral cultuur op het programma en schoof het Koninklijk paar even bij een rondetafel-bijeenkomst aan. 

Na de lunch met de Belgische Koning Filip en Koningin Mathilde, stonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan het begin van de avond al weer op de landingsbaan van vliegveld Vnukovo II in Moskou. Een uur later werd het Koninklijk paar ontvangen in het reusachtige Kremlin door president Poetin. Het jaar wat bedoeld was om de vriendschapsbanden tussen beide landen te bevestigen, wordt vooral gekenmerkt door een serie aanhoudende incidenten. Hoewel de Koning politiek gezien niets kan en mag, is het vriendschappelijke plaatje weer ‘gelijmd’ door samen met de president op de foto te staan. Terwijl fotografen opnamen maakten van de Koning die de hand schudde met de president in de St. Andreaszaal, communiceerden ze via een tolk met elkaar. Koning Willem-Alexander vertelde aan de president dat hij en Koningin Máxima al lang uitkeken naar het concert, waarop Poetin ijskoud voor zich uit bleef kijken. "We hebben ons erg verheugd dat wij hier met het Concertgebouworkest kunnen zijn, dat voor het eerst in 39 jaar weer in Moskou speelt", zei hij. "Ik weet zeker dat we er nog vele vriendschapsjaren aan zullen toevoegen. Dat we alles in vriendschap op zullen lossen." aldus de Koning. President Poetin nam zijn gasten vervolgens mee naar het voormalige tsarenpaleis voor een diner waar ook de Nederlandse ministers Timmermans, Ploumen en Schippers bij aanwezig waren. Minister Ploumen is al eerder deze week met een grote handelsdelegatie (zoals mensen van KLM, Heineken, Haskoning, Philips, de haven van Rotterdam en Shell) naar Rusland gereisd om contracten te sluiten.

Tijdens een rondetafel-bijeenkomst op zaterdagmiddag waarbij de Nederlandse en Russische bedrijven gesprekken voerden, schoven ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima even aan. De Koning voerde kort het woord en zei: “Deze bijeenkomst laat zien hoe belangrijk Rusland en Nederland voor elkaar zijn. Dit is gezegd in de introductie, maar de cijfers laten het ook zien. Van de handel en investeringen tussen onze landen. Ik heb het zelf ook gezien. De afgelopen maanden heb ik veel bedrijven in Nederland bezocht. Ze hebben uitstekende banden met Rusland.” 


Na een half uurtje vertrokken de Koning en Koningin naar het Tretyakov Museum waar ze de tentoonstelling ‘Meer dan Romantiek’ bezochten. Deze tentoonstelling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Tretjakov Galerij en Teylers Museum in het kader van het Nederland-Rusland jaar.

Een paar uur later werd het bewogen Nederland-Rusland jaar officieel afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium. Vlak voordat het Koninklijk paar arriveerde, bleven de Russen gespaard voor een blunder. Ter ere van het bezoek werd de vlag uitgehangen, wat niet de Nederlandse, maar de Luxemburgse bleek te zijn. De fout werd nog net op tijd ontdekt, zodat snel de vlag met de donkerdere kleur blauw alsnog werd gehesen. Ook de aankomst van het Koninklijk paar verliep bijna niet vlekkeloos. Terwijl de Koning en Koningin de trappen van het Tsjaikovski Conservatorium betraden riepen twee demonstranten: “Het bloed van Dolmatov kleeft aan jullie handen!” (Vanwege de kwestie rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov die zelfmoord pleegde in een Nederlandse cel) Tegelijkertijd werd er een tomaat gegooid, maar die viel nog geen meter verder op de grond omdat ze direct gearresteerd werden. Binnen genoot het Koninklijk paar en de rest van de aanwezigen van het jubilerende Koninklijk Concertgebouworkest. Na afloop van het concert ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het orkest en kreeg de Koningin een mooie bos bloemen mee naar huis.


Het Koninklijk paar bleef niet meer in Moskou overnachten, maar vloog kort na het concert weer naar Nederland. Maandag stappen ze namelijk weer in het vliegtuig richting het Caribisch deel van het Koninkrijk, dus kunnen ze alleen zondag nog even thuis zijn met hun dochters.

Foto's: © Screenshots NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten