Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - I | De Oranjes

woensdag 13 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - I


In Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten, zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag begonnen aan dag één van hun tournee langs de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk. 

Hoewel het regeringsvliegtuig al een dag eerder arriveerde, landde het KLM vliegtuig met daarin het Koninklijk paar dinsdagmiddag (plaatselijke tijd) pas op het Princess Juliana Airport van Sint Maarten. Ze werden op het vliegveld direct begroet door gouverneur Eugene Holiday en zijn vrouw Marie-Louise. Ook minister-president Sarah Wescot en de directeur van de luchthaven verwelkomden de Koning en Koningin. Vanaf het vliegveld werd het paar vervolgens vervoerd naar het luxueuze Divi Little Bay Beach Resort. Ook de komende dagen – na het bezoek aan Saba en Sint Eustatius – zullen de Koning en Koningin hier overnachten.

Vanochtend werd het Koninklijk paar officieel verwelkomd op het eiland met een militair ceremonieel in aanwezigheid van gouverneur Holiday en premier Wescot-Williams. Ook een Nederlandse delegatie, waaronder minister Plasterk was bij de ceremonie aanwezig. De opgestelde militairen werden na het spelen van de volksliederen van Nederland en Sint Maarten door de Koning geïnspecteerd alsof het een echt Staatsbezoek is.


Na de welkomstceremonie verdwenen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het regeringsgebouw op het Clem Labega Plein voor een gesprek met de gouverneur. Ook onthulde het Koninklijk paar een plaquette dat aan het eerste bezoek van de nieuwe Koning aan Sint Maarten moet herinneren. Nadat alle ‘plechtige verplichtingen’ zoals het tekenen van het gastenboek en een ontmoeting met de voorzitter en de leden van de Staten en de Raad van ministers achter de rug lag, werd het tijd voor de bevolking. Al vanaf het
balkon van de rechtbank waar Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de politieke ontmoetingen hadden, zwaaiden ze de menigte toe. Vanmiddag bracht het Koninklijk paar een bezoek aan het Milton Peters College. Ze namen plaats in de schoolbanken en werden toegezongen door een schoolklas. Ook kregen de Koning en Koningin een techniekles gedemonstreerd. Op de atletiekbaan van het Raoul Illidge sportcomplex had het Koninklijk paar aansluitend een ontmoeting met de winnaars van de Koningsspelen, net als tijdens de provincieraces in Nederland. De bevolking kreeg de nieuwe Koning en zijn vrouw pas echt goed te zien tijdens de wandeling door de Frontstreet van Philipsburg. Tijdens deze wandeling was er veel aandacht voor monumenten, maar ook voor ménsen. Kinderen met gouden kroontjes vochten bijna om de hand van de Koning aan te raken en er werden diverse tekeningen en bloemetjes aangeboden. Met zijn 162 jaar was ook de oude Methodistenkerk een bezoek waard. In de kerk wenste de dominee Koning Willem-Alexander “een lange en voorspoedige regering”. 

Vanavond woonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een feestavond in Festival Village bij – de locatie die normaal gebruikt wordt voor de afsluiting van het jaarlijkse carnaval en optredens door artiesten. Na een culturele avond vol zang en dans, met onder andere een dansoptreden waaraan 250 kinderen meededen, verschenen de Koning en Koningin op het podium. De Koning sprak een dankwoord uit en zei: “Dit eiland heeft het beste potentieel dat je je kan voorstellen. Het is niet lang geleden dat ik het eiland samen bezocht met mijn moeder, de toenmalige Koningin Beatrix. We zagen het ongelofelijke werk dat hier al verricht is. En nu, twee jaar later zijn we zeer onder de indruk van alle verbeteringen die we weer hebben gezien. Het is heel goed om te zien wat is gedaan en om niet altijd te benadrukken wat nog niet is gedaan. Ik ben zeker dat we met de mogelijkheden van het eiland, de hindernissen kunnen nemen en één sterk koninkrijk kunnen blijven, aan deze kant in de Cariben en aan de andere kant in Nederland. Wij zien ernaar uit om u te dienen in die hoedanigheid.”
Foto's: © Screenshots  NOS

5 opmerkingen:

 1. Een heel mooi verslag van een indrukwekkende 1e dag; ben benieuwd naar de rest van de dagen.
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel! Mijn website loopt helaas wat achter. Hoop dat vandaag en de komende dagen te herstellen.Gelukkig is er 5 uur tijdsverschil met de Caribische eilanden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. valt toch wel mee? Ik vind dat ze er mooi zomers uit zien. Mooie zachte kleuren. Als Willem alexander nu ook nog eens korte mouwen aan doet. Staat denk ik een stuk sportiever.
  Mijn zoon (tien jaar) vroeg hoeveel koffers ze bij zich hebben.? heb jij enig idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik zou het echt niet weten.. vast niet weinig, maar ik ben echt heel slecht om iets in te schatten ;) Ik laat het over aan een eventueel volgend persoon die reageert ;)

   Verwijderen
 4. Ze zagen er super uit!!! Prachtig paar!

  BeantwoordenVerwijderen