Koning Willem-Alexander ontvangt biografieën eerste drie Koningen | De Oranjes

vrijdag 29 november 2013

Koning Willem-Alexander ontvangt biografieën eerste drie Koningen

“Ik ben blij met de eerste exemplaren en kijk ernaar uit om ze later op mijn gemak door te nemen”

Koning Willem-Alexander nam vandaag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de biografieën over zijn voorvaderen, de Koningen Willem I, Willem II en Willem III in ontvangst. De boeken zijn speciaal ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk geschreven.

Eerder vandaag ontving de Koning thuis op De Eikenhorst in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Turkije, Uğur Doğan. De man bleef maar kort, omdat de Koning vanmiddag weer eens terug moest naar zijn ‘inhuldigingskerk’, de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op het podium waar hij op 30 april nog de eed op de grondwet aflegde, ontving hij nu van drie als Koning verkleedde jongetjes de biografieën van Koning Willem I, Koning Willem II en Koning Willem III. Ook de auteurs (J.P.M. Koch, J.C. van Zanten en D. van der Meulen) – die ieder een eigen Koning voor hun rekening namen – stonden op het podium.

Met het oog op de viering van 200 jaar Koninkrijk en het feit dat er van de eerste Koningen nog geen biografie boeken bestonden, zorgde het Prins Bernhard Cultuurfonds samen met twee uitgeverijen tot de publicatie. In de uitgebreide levensbeschrijvingen brengen de auteurs – die in verschillende archieven mochten snuffelen – nieuwe feiten en inzichten over de Koningen aan het licht. Zo bleek Koning Willem I een buitenechtelijk gezin te hebben, waar echtgenote Wilhelmina gewoon van op de hoogte was. Na het in ontvangst nemen van de set boeken, sprak Koning Willem-Alexander een dankwoord uit. Hij was vol lof over het werk van de auteurs wat hij ‘monnikenwerk’ noemde. “U heeft dat monnikenwerk met liefde en toewijding gedaan. Dat merk ik aan Uw presentaties vanmiddag. Ik ben blij met de eerste exemplaren en kijk ernaar uit om ze later op mijn gemak door te nemen. Ik wil ook het Prins Bernhard Cultuurfonds bedanken, dat dit bijzondere project mogelijk heeft gemaakt. Het fonds draagt zo concreet bij aan de verdieping van onze kennis van de Nederlandse historie. En daarmee van onze kennis van ons land zoals het nu is. “. “…” “U beschrijft de drie koningen met hun drijfveren en daden, hun talenten en teleurstellingen, en ja, ook hun fouten en falen. Daarmee geeft U een zo eerlijk mogelijk beeld. De personen krijgen reliëf. Sterke eigenschappen en persoonlijke prestaties krijgen aandacht. Menselijke zwakheden en mislukkingen óók. U laat de bronnen spreken. Zoals het hoort in onbevangen en integer wetenschappelijk werk. U heeft in de ontwikkeling van ons Koninkrijk een geschiedkundig monument tot stand gebracht waar toekomstige vakgenoten niet omheen kunnen. En dat is een groot compliment waard. “ “…” “Morgen staan we stil bij de landing van Prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen, 200 jaar geleden. Daarmee werd de kiem gelegd van de nieuwe staat die later het Koninkrijk der Nederlanden zou worden. Aan de vooravond van die viering heeft U ons allen een waardevol geschenk gegeven, met drie portretten van mannen van vlees en bloed. Dank U wel! “ aldus de Koning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten