Oranje nieuws – 4 & 5 november 2013 | De Oranjes

dinsdag 5 november 2013

Oranje nieuws – 4 & 5 november 2013

Koning Willem-Alexander beëdigt nieuwe gouverneur Curaçao

Koning Willem-Alexander heeft maandag Lucille George-Wout beëidigd als nieuwe gouverneur van Curaçao.

De Koning ontving mevrouw George-Wout en haar echtgenoot in de balkonzaal van Paleis Noordeinde, zodat zij daar de eed kon afleggen. Het reglement schrijft namelijk voor dat de eed moet worden afgelegd bij de Koning. Bij terugkeer op Curaçao zal haar functie officieel aanvaard worden tijdens een bijeenkomst van de staten waar ze een toespraak houdt. Over twee weken al ontmoeten Koning Willem-Alexander en George-Wout elkaar opnieuw. Het Koninklijk paar is dan op Curaçao tijdens de Caribische tour.

Prinses Beatrix opent trainings – en nazorgcentrum de Basis

Prinses Beatrix heeft vanmiddag de opening verricht van het nieuwe gebouw van Stichting de Basis in Doorn. 

Stichting de Basis is een training – en nazorgcentrum voor (oud) medewerkers van ambulance, brandweer, defensie, openbaar vervoer en politie. Beroepen met altijd gevaar voor eigen leven, die een warm hart toegedragen worden door de prinses. Na de openingshandeling kreeg ze een rondleiding door het centrum die eveneens huisvesting biedt aan de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs – en Dienstslachtoffers, Stichting het Veteraneninstituut, Stichting Veteranenplatform, Programma Versterking Professionele Weerbaarheid van de Politie, Stichting Waardering Erkenning Politie en het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen

Koninklijk paar luncht met ‘uitblinkers’
Krab, kalf en slak..

Het Koninklijk paar heeft vandaag weer 27 ‘uitblinkers’ uitgenodigd voor de najaarsversie van de ‘uitblinkerslunch’.

Nooit eens een lekkere pannenkoek met stroop..
Foto: © v.d. Werf/PPE,   www.ppe-agency.com
Zo’n twee keer per jaar nodigt het Koninklijk paar 27 mensen (n.a.v. de geboortedatum van de Koning) uit om te komen lunchen op Paleis Noordeinde. Dit zijn geen doorsnee mensen, maar personen die recent zijn onderscheiden voor hun prestaties in diverse sectoren zoals kunst en cultuur, media en journalistiek, sport, onderwijs, literatuur, wetenschap en bedrijfsleven. Of deze groep mensen – waar de identiteit na de lunch grotendeels geheim van blijft – ook echt ‘uitblinkers’ zijn valt niet te zeggen. Zelfs de RVD zet ze tussen aanhalingstekens.  Over het menu hoeven wij als gewone burgers in ieder geval nooit jaloers te zijn. Met dode krabben, kalveren en slakken voor je ogen, op je bord, in je mond en in je maag nog gezellig over je ‘bijzondere talent’ moeten praten tegen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima is al een prestatie op zich.

De vier verschillende menu's: 
- Lasagna van krab, rode biet, appel en dungesneden coquilles
- Kalfstournedos met mosterdsabayon 
- Haricorts verts (boontjes) en schorseneren (dunne wortels met een bruine schil) 
- Knolselderij – aardappeltaartjes met gruyère (Zwitserse kaas) 

De toetjes: 
- Terrine van pistache (amandel) en witte chocolade ijs 
- Cranberrysaus 
- Tuille (koekje) van frambozen en zwarte peper 
- Mokka

Koningin Máxima bij uitreiking Prix de Rome en voorstelling ‘Hij Gelooft in Mij’

Goed gevuld van de uitblinkerslunch reisde Koningin Máxima vanmiddag af naar Amsterdam voor de uitreiking van de Prix de Rome 2013. Vanavond was ze in het DeLaMar Theater aanwezig bij de benefietvoorstelling ‘Hij Gelooft in Mij’.

Lodewijk Napoleon introduceerde in 1808 al de Prix de Rome, die nog elke drie jaar wordt uitgereikt. Het is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. In het Appel Arts Centre kreeg van de vier genomineerden de 35-jarige kunstenares Falke Pisano de bijzondere prijs waaraan maar liefst 40.000 euro aan vast zit, overhandigd door minister Jet Bussemaker van OCW. Niemand minder dan Koningin Máxima zat ook in de zaal, en was goed te herkennen door het nepvogeltje op haar hoedje. Een vogel die ook weer verwijst naar Lodewijk Napoleon. De adelaar (roofvogel) stond symbool voor Napoleons keizerlijke macht. De Koningin koos wel voor een wat schattigere vogelsoort, die mooi bij haar outfit kleurde. Met het in ontvangst nemen van de buitengewone prijs is Pisano wel verplicht een periode in Rome te werken, maar dat heeft de kunstenares – die tijdens het feestelijke programma toegezongen werd door zangeres Katia Truijen – er vast graag voor over. Aansluitend bekeek de Koningin de kunstwerken van de winnares en de andere genomineerden.
Foto's: © Screenshots NOS

Een paar uur later werd Koningin Máxima opnieuw in Amsterdam verwacht, waar ze tussendoor wellicht gebleven is. Theaterproducent Joop van den Ende had de Koningin uitgenodigd om de benefietvoorstelling van de Hazes-musical ‘Hij gelooft in mij’ bij te wonen, waarvan de opbrengt naar het programma ‘Kinderen Maken Muziek’ van het Oranje Fonds gaat. Op die uitnodiging ging de Koningin, beschermvrouw van het Oranje Fonds, graag in. De organisatoren kwamen vanwege het eenjarige jubileum van de musical op het idee om een benefietvoorstelling te beginnen. Bij aankomst bij het DeLaMar Theater kreeg de Koningin behalve een bloemetje ook een koninklijk tijdschrift overhandigt die ze enigszins verbaasd in ontvangst nam. Om welk tijdschrift het gaat is niet te zien, maar op de achterkant staat in ieder geval de veelbesproken ‘Amerikaanse Pino jas’ van Koningin Mathilde afgebeeld, waar Koningin Máxima zich hopelijk toch niet door laat inspireren. Voorafgaand aan de voorstelling ontmoette de Koningin de familie Hazes die natuurlijk niet ontbraken. Hoewel ze graag op de planken staan en door het succes van wijlen Andrè Hazes in de spotlights blijven, maken ze zelf geen deel uit van de musical. De rollen van Andrè en Rachel Hazes worden onder andere vertolkt door Martijn Fischer en Chantal Janzen. Na afloop ontmoette de Koningin ook de acteurs en ging ze op de foto met de hele cast, maar toen de klok al richting twaalf uur ging was het tijd.. de hoogste tijd..

Geen actuele foto’s meer van ppe-agency.com

Vanaf heden zal deze website er minder vrolijk uitzien, nu ik geen actuele foto's van ppe-agency.com meer mag gebruiken.

Sinds een aantal jaar mocht ik gebruik maken van de foto’s op ppe-agency.com. In tegenstelling tot veel andere websites heb ik hier officieel toestemming voor, vermeldde ik braaf de juiste fotograaf en linkte ik naar de website. Nu is het natuurlijk een feit dat het met de tijdschriften niet zo goed gaat, en omdat zij voor het beeldmateriaal betalen hebben ze het recht eerder met de foto’s te pronken dan ik als blogconcurrent. Voortaan mag ik dus – in verband met de deadlines van de tijdschriften – foto’s niet eerder dan zo’n tien dagen later publiceren. Dat houdt in dat de nieuwsberichten voornamelijk kaal zullen zijn. Mijn excuses hiervoor.

Stuur foto's op
Ondanks dat er bij iedere Koninklijke activiteit rijen dik aan publiek staat met camera’s, weten ze de weg naar mijn e-mailadres moeizaam tot niet te vinden. Ik hoop dat hier verandering in kan komen, en wil hierbij dan ook graag een oproep doen: Stuur je actuele Koninklijke foto’s op! Ze worden hartelijk ontvangen en vervolgens op de website gepubliceerd met bronvermelding.

Prinses Laurentien presenteert: ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’

Prinses Laurentien heeft vandaag samen met illustrator Sieb Posthuma ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’ gepresenteerd. Het is het derde deel van de Mr. Finney reeks.

De oorspronkelijke cover..
Het zijn drukke tijden voor de prinses. Net na de première van de musical over Mr. Finney presenteerde ze in ’s-Gravenland vandaag haar nieuwste boek, en verschijnt op 13 november ook nog haar Sinterklaasboek ‘Pietje Pienter pakt uit’. (Die online al te bekijken is) In het derde boek ontdekt Mr.Finney samen met zijn vrienden hoe ze door te delen beter met elkaar en met de aarde om kunnen gaan. Onderweg naar het bos komt hij zijn vriend Eekhoorn tegen die beukennootjes verzamelt. Mr. Finney vraagt zich af waarom hij er zoveel heeft en of de andere dieren er nu nog wel genoeg hebben. Op deze en andere vragen krijgt het vis-mensje antwoord. Om het toepasselijk te maken vond de boekpresentatie plaats in de bosrijke locatie van Natuurmonumenten bij ’s-Gravenland en ging de prinses in gesprek met kinderen over het thema ‘mens en natuur’. Tot slot kregen alle aanwezigen, inclusief de burgemeester, een van de eerste exemplaren van ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’ overhandigt. 

Het boek is hier te bestellen.

Kort nieuws: 
 - Prinses Margriet ondersteunt de actieweek 'Laat Syrië niet in de kou staan'

17 opmerkingen:

 1. Heel verrassend dat Zijne Majesteit de Koning er voor kiest om deze Eed af te nemen in jacquet. Ben benieuwd hoe hij dat gaat doen met bijvoorbeeld een Kabinet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waneer je naar het protokoll kijkt is dit niet vreemd dat hij dat deed. Maar wij zijn nu wel jaaren gewend aan een vrouw als staatshoofd, dat is in de kleding wel altijd iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het uitblinkersmenu er heerlijk uitzien hoor, snap niet dat je het zo vies omschrijft. Ik zou er zo voor willen aanschuiven!

  En coquilles zijn géén slakken! Het is het vlees van de sint-jakobsschelp. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke rustig maar! Smaken verschillen (gelukkig)

   Verwijderen
  2. Ja dat weet ik wel hoor, gelukkig maar: anders zou het een saaie boel worden :)
   Maar wat ik graag nog wil zeggen is dat deze gerechten bij een aantal restaurants hier bij mij in de buurt zo op de kaart zouden kunnen staan (en dan heb ik het echt niet over sterrenrestaurants!).

   Verwijderen
 4. Ik hoef dit menu niet op mijn bord te hebben, griebels!! Maar ja, als koning kun je dat natuurlijk niet zeggen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De hofmaarschalk is in dienst van de koning, dus hij kan dat zeer zeker wel zeggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jammer met je fotos - was echt een reden voor mij om langs te komen. Er zijn ook nog andere foto-bureaus die misschien wel aan jouw fotos geven. Gewoon verder zoeken en ppe links laten liggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Loop je daarom nu weg... ? Jammer. Ik hoop dat de meeste mensen toch ook voor de teksten komen..

   Verwijderen
  2. Natuurlijk, blijf ik gewoon komen, ook om je fantastische verslag iedere keer opnieuw. Het is jammer van de foto's van PPE, maar ANP is er ook nog en de site van het Koninklijk Huis; dus foto's genoeg zou ik dan zeggen. Wat ik wel vreemd vind is dat andere sites deze wel gewoon mogen gebruiken van PPE, bedoel ik dan.

   Maar verder, ik blijf gewoon komen en ik denk wel vele met mijn, je bent mooi in je verslagen en goed actueel. Je site mag er gewoon zijn en zeker dus voor mij. En jij anoniem, blijf dan weg en zeker als je je naam niet durft te zeggen.

   Groetjes Anja

   Verwijderen
  3. Helaas Anja, Ik heb ook een mail gehad! Maar ze kunnen niet iedereen tegelijk hiervan op de hoogte stellen!

   Verwijderen
 7. ANP mag al helemaal niet ;) Ja andere sites staan vol met foto's waar ze geen toestemming voor hebben. Mijn site is daar een uitzondering in, en zal daarom ook het langst kunnen blijven bestaan. Die andere sites kunnen vroeg of laat boetes verwachten die niet te overzien zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. nee daar gaat het niet om. Tekst is leuk - maar fotos ook wel. Net als in de krant. Alleen tekst kan ook wel eens een beetje saai zijn. Meende ook niet met andere sites, dat je begint fotos te "jatten", maar andere sites, waar fotografen misschien ook blij zijn, waneer hun fotos door jouw wel gebruikt worden en deze te gaan zoeken. DAT bedoelde ik. Dus ga verder en Anja, een allgemeen statement moet niet altijd een speciale naam dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer dat je geen foto's meer van ppe mag gebruiken! Ik heb er nog niets van gehoord, maar denk dat, dat dan ook nog wel komt. Ik komt niet zo vaak ergens waar ook de royals zijn, maar misschien volgend jaar weer met de dodenherdenking op de Grebbeberg, als het niet op zondag is! Als ik er weer een keer heen ga en mooie foto's gemaakt heb, mag jij ze zeker gebruiken!! ANP is inderdaad geen optie! Dan moet je echt met links gaan werken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is deze droom nu ook voorbij! Al mag ik archieffoto's nog wel gebruiken en natuurlijk de andere foto's na 2 weken! Helaas, maar zo heb je wel het minste gezeur met andere fotografen, zoals je zelf ook al zij!

   Verwijderen
 10. Ik blijf je site echt niet minder bezoeken hoor! Je doet het super goed en ik kom vaak op je site. En er zijn heus wel meer persbureaus! Gewoon vragen, nee heb je ja kun je krijgen! Net als wat meerderen hier hebben genoemd fotograven zullen trots zijn dat jij hun foto's hier prijkt!

  Ik kom helaas ook niet vaak bij een royal activiteit. Wel wil ik naar de doop van Willem Jan gaan op Paleis het Loo in Apeldoorn. Als ik foto's heb stuur ik ze je zeker. Vind het dan een eer dat ze hier mogen staan!

  BeantwoordenVerwijderen