Koninklijk paar bezoekt Colombia en Venezuela | De Oranjes

zaterdag 23 november 2013

Koninklijk paar bezoekt Colombia en Venezuela

Aansluitend op de Caribische reis hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gisteren en vandaag korte kennismakingsbezoeken gebracht aan Colombia en Venezuela. De premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten vergezelden het paar tijdens het bezoek aan de ‘buurlanden’. 

Als eerste Nederlandse staatshoofd zette de Koning vrijdag voet op Colombiaanse bodem. Als prins was hij zelf in 2007 al eens in de hoofdstad voor een VN-bijeenkomst. Vanaf Aruba vloog Koning Willem-Alexander zelf het vliegtuig naar vliegveld El Dorado in Bogotá waarvandaan het Koninklijk paar onder begeleiding van een paardenescorte naar het presidentiële paleis ‘Casa de Narino’ vervoerd werd. President Santos en zijn vrouw Rodríguez wachtte het Koninklijk paar bij het paleis op waar ze met groot ceremonieel ontvangen werden. Op het plein leek wel voor kilométers aan rode lopers te liggen en de erewacht die na het spelen van de volksliederen door de Koning geïnspecteerd werd, was bijna eindeloos. Binnen in het paleis poseerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de president voor de officiële foto, en werd er achter gesloten deuren geluncht. Maar tijdens het eten van de Sancocho soep vonden er serieuze gesprekken plaats, zoals de vorderingen van de vredesbesprekingen met guerrillabeweging Farc. ’s Middags opende de Koning een Holland House – een plek waar Nederlanders en Colombianen elkaar kunnen ontmoeten. Na een rondleiding, las de Koning een toespraak voor. Maar omdat hij handen tekort kwam, hield Koningin Máxima de microfoon vast. Na een receptie aan het eind van de middag zat het korte kennismakingsbezoek er al weer op en vloog het Koninklijk paar met de meegereisde delegatie terug naar Aruba.


Vanochtend landde het regeringsvliegtuig op vliegveld Simon Bolivar in Maiquetía. Het was een half uur rijden naar de hoofdstad Caracas waar het door de demonstraties erg onrustig was op straat. De mensen demonstreerden tegen de plannen van de regering, en waren woest. Veel kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima daar niet van mee, want bij paleis Miraflores heerste juist een feeststemming vanwege de komst van het Koninklijk paar en de jarige president Maduro. In het Spaans werd hij door de Koning gefeliciteerd met zijn 51e verjaardag.

Onder de indruk was de Koning daarna van de erewacht die uit volle borst ín het Nederlands het Wilhelmus meezong. “Ons volkslied is moeilijk te zingen, dit is indrukwekkend” reageerde hij. Ook vertelde hij blij te zijn het land te kunnen bezoeken samen met de premier van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en dat hij uitkeek naar verdere samenwerking met Venezuela. In Paleis Miraflores gaf het Koninklijk paar de president vervolgens een kaas en kaasschaaf cadeau, waar hij eerst opmerkelijk naar keek maar op dit moment vast van aan het genieten is. Als ‘traktatie’ liet hij de Koning en Koningin genieten van een miniconcert van jeugdorkest El Sistema in de paleistuin. Rond drie uur vertrok het Koninklijk paar weer met het vliegtuig terug naar Aruba. Morgen zullen ze weer naar huis vliegen, en zien dan eindelijk -na bijna twee weken- hun dochters weer.

Foto's: © Screenshots NOS

1 opmerking: