Oranje nieuws – 14 t/m 16 november 2013 | De Oranjes

zaterdag 16 november 2013

Oranje nieuws – 14 t/m 16 november 2013

Prinses Margriet afwezig bij Rode Kruis conferentie
“Vanwege de ernstige ziekte van mijn zoon”

Prinses Margriet zou donderdag eigenlijk aanwezig zijn bij de twee jaarlijkse conferentie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in Sydney, maar was bij hoge uitzondering afwezig.

Door de zorgelijke situatie van haar tweede zoon, Prins Bernhard, die aan een vorm van lymfklierkanker lijdt, durfde de prinses het niet aan om naar de conferentie af te reizen. Ze koos ervoor een videoboodschap in te spreken om zo toch nog een bijdrage te leveren aan de bijeenkomst. Prinses Margriet – die al sinds haar studententijd nauw betrokken is bij het Rode Kruis – prees in de video het werk van de twee hulpverleningsorganisaties en zei: “Ik betreur het dat ik vandaag niet persoonlijk aanwezig kan zijn zoals normaal gesproken. Dit is vanwege de ernstige ziekte van mijn zoon, maar ik ben dankbaar dat ik hier toch kan zijn door middel van de moderne technologie."

Prinses Beatrix bij 20e Anatomische Les

Prinses Beatrix woonde donderdagmiddag in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam de 20e Anatomische Les bij. 

De Anatomische Les, een publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij, wordt jaarlijks georganiseerd door het Academisch Medisch Centrum en de Volkskrant in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De prinses luisterde aandachtig naar de jubileumlezing die werd uitgesproken door de ontwikkelingseconoom Angus S. Deaton, die als Dwight D. Eisenhower Professor of Economics and International Affairs verbonden is aan Princeton University (VS). In zijn Anatomische Les toonde Angus Deaton met uiteenlopende onderzoeksgegevens aan dat ontwikkelingshulp - op macro-economisch niveau gemeten - veelal weinig effectief is of zelfs schadelijk.

Prinses Beatrix opent nieuwe St. Antonius Ziekenhuis

Prinses Beatrix heeft gisteren het nieuwe Utrechtse St. Antonius Ziekenhuis geopend.

Het nieuwe ziekenhuis – wat al sinds 16 september in gebruik genomen is – vervangt de oude locaties Ouderijn en Overvecht. Het bestuur was erg te spreken over de komst van de prinses, omdat ze in 1984 ook de vorige locatie geopend heeft. Door een beeld van Jits Bakker te onthullen, getiteld ‘Circle of Life’ was de opening een feit. Direct daarna begonnen medewerkers en kinderen van een samengesteld koor een lied te zingen. Een chirurg trad zelfs als solo op. Na het muzikale spektakel kreeg Prinses Beatrix een rondleiding op de Dagbehandeling Kanker en Röntgenafdeling. Op beide afdelingen sprak ze met enkele medewerkers.


Foto's: © Remke Spijkers,  remkespijkers.com

Prinses Laurentien opent congres Genootschap Onze Taal

Prinses Laurentien hield vandaag in het Chassé Theater in Breda de openingstoespraak op het congres ‘De wortels van het Nederlands’ van het Genootschap Onze Taal. 

Genootschap Onze Taal – waar Prinses Laurentien beschermvrouwe van is – geeft door middel van congressen, elektronische nieuwsbrieven, boeken en websites voorlichting over het Nederlands. Dit jaar stond de oorsprong van het Nederlands en de herkomst van woorden centraal bij het tweejaarlijks congres. In haar toespraak sprak de prinses over haar ‘ochtendgymnastiek’. Die blijkt hetzelfde te zijn als dat van RoyalfanVivian. “Mijn ochtendgymnastiekritueel? Dat is die ene minuut op www.beterspellen.nl(afgelopen donderdag uitgeroepen tot website van het jaar - er is hoop voor de taal!). Wie van u doet iedere dag ook braaf deze gymnastiek? Raakt u ook een beetje uit uw humeur als u meer dan 1 fout heeft?” Over het thema ‘de wortels van het Nederlands’ zei ze: “Ik kijk uit naar de verschillende bijdragen van didactische deskundigen en taaltovenaars die vandaag het woord nemen. We gaan het hebben over de herkomst van onze woorden, de plaats van het Nederlands ten opzichte van andere talen en hoe het Nederlands er in de Middeleeuwen uitzag. En dan is er de vraag: waar nieuwe woorden tegenwoordig vandaan komen.Als je over wortels spreekt, gaat het niet alleen over HERkomst, maar ook over TOEkomst. En toekomst gaat over kinderen… Daarom wil ik u graag een kijkje laten nemen in de hoofden van kinderen - van 9 - 11 jaar - met wie ik onlangs een bijzonder project heb gedaan. Ik weet dat er veel te doen is over het niveau van taalvaardigheid van kinderen, jongeren en volwassenen in dit land. Maar deze denkkracht gaat over unieke inzichten in wat woorden ècht betekenen. Niet op papier - maar voor ons als mensen, voor ons leven en hoe ons eigenlijk zouden moeten gedragen, in de geest van de woorden en taal die we gebruiken. Ik hoop dat het u prikkelt om op een andere manier naar taal (zelfs uw eigen taalgebruik) - en misschien wel kinderen ! - te kijken." 

Nadat ze iedereen een ‘heel goed congres’ toewenste, kreeg de prinses het boekje ‘Waar komt Pindakaas vandaan?’ overhandigt. Dit boek is geen informatieboek over pindakaas, zoals men in eerste instantie zou denken. Het is gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en het Genootschap Onze taal en geeft antwoord op de vraag waar woorden vandaan komen, zoals wat ladderzat met een ladder te maken heeft en waarom een verdieping geen verhoging heet.


Foto's: ©  www.royalduo.nl

10 opmerkingen:

 1. Wat een mooie en ontroerende video boodschap. Als de prinses dit af zegd is het toch erger dan we dachten met de toestand van prins Bernhard. Ik wens prins Bernhard en zijn vrouw en kinderen heel veel sterkte toe en uiteraard ook zijn ouders en de overige familieleden. Laten we hopen en bidden met z'n allen op betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad Anja, dit situatie van prins Bernard is dan toch wel heel erg. Ik hoop dat er nog enige verbetering optreed. Weet jij waar deze toespraak opgenomen is?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit mij aan bij de vorige reacties. Ik vind de woorden die margriet spreek in de videoboodschap alles behalve positief. Ik hoop echt dat de prins snel mag opknappen.. Nogmaals sterkte voor prins Bernhard , Prinses Annette , Isabella , Samuel , Benjamin en uiteraard de rest van de familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nel Kelner Verhoef16 november 2013 om 16:44

  sterkte met uw zoon ,hoop op groede verloop

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit laat me schrikken. Het ís natuurlijk ook een ernstige ziekte, maar je staat er eigenlijk niet zo bij stil hoe erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het zal toch niet gebeuren dat er twee prinsen binnen een aantal maanden overlijden? Wat maken zij wat mee, sterkte wens ik ze toe en beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ohw wat heb ik er n hekel aan als mn berichten verdwijnen. Dan wordt het zo een opsomming weer. En toch is het oprecht dat ik de prins beterschap wens. Lymfedrainage denk ik aan, maar ik weet niet of t zinnig is. Beterschap!
  Het bericht over anatomie en economie begrijp ik niet zo. Het doet me denken aan de wiskundige wie ooit voor economie de nobelprijs kreeg. Voor wiskunde schijnt geen nobelprijs te mogen worden uitgereikt. (meegedacht vanuit zeer bezwaarlijke gevangenschap ... Yep de arts met dokters wil = wet en in mijn zak het bewijs tot medisch tuchtcollege of wat dan ook, van de medische wet aan de laars lappen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begreep er zelf ook niet veel van. Vandaar dat ik maar een stukje tekst van de RVD gebruikt heb :)

   Verwijderen