Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - V | De Oranjes

maandag 18 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - V


Na een rustdag ging vandaag het kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk verder op Curaçao. Het grootste eiland van de voormalige Antillen krijgt twee dagen aandacht van het Koninklijk paar.

Zaterdag vloog het Koninklijk paar al vanuit Bonaire naar Curaçao, waar ze vandaag begroet werden door de nieuwe gouverneur Lucille George-Wout en premier Ivar Asjes. Het bezoek begon met een welkomstceremonie met erewacht op het Gouvernementsplein. Na het spelen van de volksliederen en het inspecteren van de erewacht zwaaiden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanaf het balkon van Fort Amsterdam naar de toegestroomde menigte.

Foto: © John van der Tol

In het gebouw voerden ze vervolgens gesprekken met de gouverneur, premier, raad van ministers en de voorzitter en de leden van de Staten. Daarna ging het Koninklijk paar op ‘schoolexcursie’. Eerst werd het Marnix College en de Marnix FO-school bezocht. Leerlingen van de school -die onderwijs biedt aan kinderen van 4 tot 15 jaar- wachtten de Koning en Koningin enthousiast op. Het programma bestond uit muzikale en sportieve optredens. In de entreehal van het schoolgebouw stond het paar oog in oog met een levensgrote tekening van zichzelf met hun dochters. De Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane werden sowieso niet vergeten door het bestuur en de leerlingen van de school. Met de woorden “Voor uw dochters, zodat ook zij hun talenten kunnen ontwikkelen” kreeg de Koning een cadeau overhandigd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima liepen vervolgens langs kraampjes op het schoolterrein en kregen een muzikaal optreden voorgeschoteld waaraan zowel de jongste als oudste leerlingen deelnamen.
In een ander gedeelte van Willemstad, de wijk Otrobanda, arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor een wandeling door enkele straten. Doel van de wandeling was het bekijken van oude monumenten, maar door de hoeveelheid oranjefans langs de route was dat haast niet mogelijk. De route ging langs zowel gerestaureerde als vervallen huizen en eindigde in de Breedestraat (de belangrijkste winkelstraat van Otrobanda) Omdat er – in tegenstelling tot in Nederland – geen dranghekken langs de straat stonden, probeerde men van alle kanten het Koninklijk paar aan te raken en met hen mee te lopen. Veel scholen die speciaal voor dit bezoek dicht waren stonden ook met een grote afvaardiging in de straten. De ‘uniformkindjes’ pakten de Koning en Koningin spontaan vast om te knuffelen en lieten hen liever niet meer los. Door de smalle straatjes was het voor de beveiliging moeilijk om een weg te banen voor de Koning en Koningin. Om de chaos nog groter te maken stonden er op iedere hoek van de straat bandjes op te treden. Verder maakte Koningin Máxima kennis met een papegaai en werd er een café – die vol hangt met sjaals van Nederlandse voetbalclubs - bezocht. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima dronken niet, maar namen wel de tijd om in het overvolle café met zoveel mogelijk mensen een praatje te maken.

Foto's: © John van der Tol

Na de wandeling door de wijk, stond er weer een school op het programma. De Techno Future School is een school die speciaal gericht is op het technisch opleiden van vroegtijdige schoolverlaters. De Koning en Koningin kregen een rondleiding door het centrum die sinds 1980 ook een vrouwenproject ‘SEDA’ heeft opgericht. Een project wat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van de vrouw en haar gezin, maar tijdens hun bezoek kregen de Koning en Koningin vooral het ‘mannengedeelte’ van de school te zien door een technieklokaal te bezoeken waar jongeren worden opgeleid tot loodgieter of elektricien. Ook de University of Curaçao werd bezocht, en in het nabijgelegen Carmabi (Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation) opende de Koning de nieuwbouw van het marien-biologisch onderzoeksstation. Prins Bernhard legde in 1955 al de eerste steen van het gebouw, en nu 58 jaar later, onthulde de Koning een plaquette. Daarna bezocht hij met Koningin Máxima een fototentoonstelling over de geschiedenis van het centrum en werd er in het laboratorium uitleg gegeven over het koraalrifonderzoek.

Geïnteresseerd keken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima door de microscoop, maar het uitlopende bezoek moest toen echt tot een einde komen omdat het Koninklijk paar een paar uur later – omgekleed en wel – op het Brionplein werd verwacht voor de feestavond. Net als bij het Koninklijk bezoek in 2011 werd er op het plein een groot cultureel feest gehouden met diverse presentaties van folklore, muziek en dans.
Na de bijna twee uur durende show sprak de Koning een dankwoord uit waarin hij zei onder de indruk te zijn van het “enorme talent” van de Curaçaoënaars. “Niet alleen op cultureel gebied maar ook in de sport. Zoals honkballer Coco Balentien en atleet Churandy Martina. Die laatste komt tegenwoordig voor Nederland uit maar blijft een Curaçaoënaar”. “Het was een prachtige dag en avond, en het mooiste is, we hebben nog een dag!” aldus de Koning die afsloot met een zin die hij in het Papiaments uitsprak: “Mijn geliefd Curaçao. Heel veel dank en tot ziens!”
Foto's: © John van der Tol

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verslag weer van een prachtige mooie dag op Curacao. Ook de foto's dier bij zijn, zijn prachtig. kortom weer keurig verzorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeffrey, zoon van anja20 november 2013 om 08:37

  Vlak voordat ik naar school ga, wil ik nog even zeggen dat dit het mooiste verslag is tot nu toe.
  Groetjes Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeffrey, zoon van anja20 november 2013 om 08:38

  Vlak voordat ik naar school ga, wil ik nog even zeggen, dat dit het mooiste verslag is tot nu toe.
  Groetjes Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben ook heel blij dat ik deze foto's mocht gebruiken! Dat fleurt zo'n verslag echt op.

   Verwijderen
 4. konden U en U vrouw Maxima, daar maar lekker vakantie houden!!!

  BeantwoordenVerwijderen