10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: II | De Oranjes

zaterdag 2 november 2013

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: II

Op wintersport 
Nog maar net herstellende van de waterpokken, beleefde Prinses Amalia in februari 2005 haar tweede wintersportvakantie. Op 12 februari werd een fotosessie georganiseerd. Ook Koningin Beatrix nam deel aan het fotomoment vanwege haar 25-jarig regeringsjubileum. In een arrenslee zat Amalia op schoot bij haar oma, die met een dekentje het 1-jarige prinsesje warm hield. Amalia keek verbaasd om zich heen naar alle fotografen en had moeite om zich door haar ouders te laten overhalen om te zwaaien. De pers werd op hun wenken bediend en kon foto’s maken van het volledige gezelschap in de slee, van het gezin apart en van de zwangere Prinses Máxima met Amalia poserend bij de paarden. Na een half uurtje zat het erop en kon de familie van een ongestoorde vakantie gaan genieten.


Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Eigen portret

Hoewel de huiskamer in Villa Eikenhorst al vol stond met foto’s van de jonge prinses, nodigden de prins en prinses omstreeks maart toch een schilderes uit om hun dochter te portretteren met op de achtergrond het patroon van een stoel van Koningin Emma. Dit schilderij werd door Amalia en haar ouders, en in aanwezigheid van de dan inmiddels geboren Alexia, officieel in ontvangst genomen. Van Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn – toen zij ook 15 maanden oud waren – dezelfde soort portretten gemaakt, die nog altijd de huiskamer van de Eikenhorst sieren.

Een zusje voor Amalia 
Eind juni 2005 brak er een spannende tijd aan voor Prinses Amalia; ze kreeg een broertje of zusje, al wist ze zich daar nog niet veel bij voor te stellen. Toen haar moeder op zondagochtend opgenomen werd in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag, paste opa en oma Zorreguieta op Amalia. De ouders van Prinses Máxima waren al een tijdje in Nederland voor de naderende bevalling en zouden eigenlijk naar het zwembad gaan met Amalia. In plaats daarvan werd een bezoek gebracht aan de pasgeboren Alexia die die dag om 14.41 uur werd geboren. Ruim een uur later betraden opa en oma Zorreguieta met Amalia al het ziekenhuis. De prins vertelde later tijdens de persconferentie waarin hij zijn tweede dochter toonde, dat zijn schoonouders Prinses Amalia met moeite hadden moeten overtuigen dat ze niet naar het zwembad gingen vandaag.

Fotosessie tuin Eikenhorst
Enkele weken later, op 17 juli, kregen we de zusjes voor het eerst samen te zien tijdens een fotosessie in de tuin van villa Eikenhorst. Toen de prins de terrasdeuren opende, had Prinses Amalia – al lopend met haar buggy – nog niets door van de aanwezigheid van de fotografen. Vrolijk klappend stapte ze vervolgens de tuin in, waarna ze zich plots omdraaide en zich vastklampte aan de benen van haar ouders bij het zien van zóveel fotografen. De prins verklaarde: "Zij kan honderduit praten, maar dan ziet ze zoveel mensen tegenover zich en dan is ze toch behoorlijk onder de indruk". In haar vaders nek zat het prinsesje even later weer op haar gemak. Het gezin maakte een korte wandeling door de bossen, zodat de pers mooie beelden kon maken. Prinses Alexia sliep ondertussen onverstoorbaar op de arm van haar moeder en kreeg niets mee van de hectiek. Terug op het gras werd Prinses Amalia al weer wat losser toen ze haar Winnie the Pooh bal zag. Ze liet zien dat ze al best goed kon trappen en achter de bal aan kon rennen.


Foto's: © RVD en Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Toen tot slot het gezin op het terras plaatsnam en Amalia daar lekker uit haar beker dronk en met de indrukbare figuren van de speelgoed-schildpad speelde, begon baby Alexia hard te huilen. Prinses Máxima probeerde haar te kalmeren, maar dat was tevergeefs. Amalia had al snel door dat haar zusje niet zomaar zou stoppen met huilen dus liep naar haar toe en gaf een troostend kusje. 


Foto: © RVD

Na afloop van de fotosessie – de kinderen even binnengebracht – spraken de prins en prinses hun dank uit voor alle felicitaties en cadeaus die iedereen gestuurd had naar aanleiding van de geboorte van Prinses Alexia. Prinses Máxima vertelde ook over haar oudste dochter: "Ze noemt haar iets tussen baby en Atissia of zoiets, dus de naam gaat nog niet zo goed. Ze is heel lief met haar. Maar natuurlijk, een beetje jaloezie is één van de dingetjes die erbij horen." Willem-Alexander voegde er lachend aan toe dat hij en zijn vrouw er voor de zekerheid voor zorgen dat de nageltjes van Amalia kort geknipt zijn, "zodat de ogen van Alexia beschermd zijn".

Kinderpostzegels bestellen
Zo’n twee maanden later mocht Prinses Amalia haar moeder ‘assisteren’ toen ze het startsein gaf voor de kinderpostzegelverkoop bij Paleis Noordeinde. Met het thema ‘Veilig en wel’ mocht de jubilerende Nijntje op de Kinderpostzegels staan. Terwijl haar moeder een bestelling deed, namen de aangebelde kinderen Amalia bij de hand. Een van hen gaf het jonge prinsesje zelfs een knuffel. Hoewel ze het wel grappig leek te vinden, was ze toch blij dat haar moeder haar weer pakte. Na een groepsfoto met de kinderpostzegelverkopers kon ze weer veilig over de rode loper naar binnen.


Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Ondeugend tijdens de doop van Alexia
Foto: © Jeroen v.d. Meyde/RVD
Toen zusje Alexia op 19 november in de Dorpskerk van Wassenaar gedoopt werd, was de bijna tweejarige Amalia ook van de partij. Zodra ze uit de auto kwam bleek het jonge prinsesje al veel populairder te zijn dan haar ouders. Vrolijk keek ze om zich heen toen iedereen “Amalia.. Amalia” riep. En alsof nog niemand wist wíe dan Amalia was, riep ze, toen haar vader haar oppakte om te poseren enthousiast: “ík ben Amalia!” Tijdens de dienst, die geleid werd door dominee Deodaat van der Boon zat Prinses Amalia het grootste gedeelte met haar nichtje Gravin Eloise en kindermeisje in de wacht/speelruimte. Toen haar zusje werd binnengedragen, liep ze in haar groene jurkje met witte kant (een verwijzing naar naamgenoot Amalia van Solms) ook parmantig de kerk binnen. In eerste instantie zat Prinses Amalia bij haar vader op schoot, maar al snel verveelde ze zich en rende ze naar oma Zorreguieta die haar een tijdje op schoot nam en zachtjes tegen haar sprak. Tijdens de doop zelf nam de prins zijn dochter weer op de arm, en terwijl Prinses Máxima dochter Alexia liet dopen met het water uit de Jordaan, trok Amalia aan haar moeders haar.


Foto's: © Screenshots en Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Vervolgens was het de bedoeling dat ze weer netjes ging zitten, maar daar had het prinsesje geen geduld meer voor. Tijdens de diverse liederen rende ze heen en weer, en toen haar moeder gebaarde dat ze stiller moest zijn, deed ze dat gebaar gewoon na. Het kindermeisje besloot daarom Prinses Amalia voor de rest van de dienst weer mee naar het wacht/speelkamertje te nemen.

Verjaardag in Argentinië
Haar tweede verjaardag vierde Prinses Amalia in Argentinië. Prinses Máxima was daar al vanwege haar werk en had haar dochtertjes ondergebracht bij familie. De prins arriveerde later, maar had nog wat verplichtingen in Nederland. Ter gelegenheid van haar tweede verjaardag poseerde Prinses Máxima met haar jarige dochter en Prinses Alexia op de kade van Buenos Aires. Prinses Amalia werd toegezongen, en probeerde zachtjes mee te zingen. Ook op het verzoek van haar moeder om Prinses Alexia een kusje te geven ging ze in. Vervolgens rende Amalia in haar blauwe jurkje naar de rand van de kade waar ze genoot van de wind door haar haar en even niet luisterde naar haar moeder die “Zwaai maar” riep. Tegen de pers zei Prinses Máxima over haar dochter: “Amalia weet misschien niet dat ze in Argentinië is, maar ze beseft wel dat ze in een andere omgeving is." Met een speelgoedkikker wist een secretaresse van de ambassade het prinsesje weer binnen te lokken en werd de verjaardag van Amalia elders voortgezet.

Foto's: ©  Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

3 opmerkingen:

  1. Wederom weer een mooie reportage, die ik met heel veel plezier heb gelezen. Ik kijk al uit naar de rest van haar levensjaren. Kortom heel erg mooi gedaan weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een mooie log heb je gemaakt! Wat worden ze toch snel groot! Gelukkig hebben we toch heel veel mooie fotobeelden van Amalia!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Had de blog al wel bekeken, maar geen reactie geplaatst. Bij deze. Wat een schattige peuter was Amalia toch! En dat van het jurkje wist ik niet, vind dat goed bedacht.

    BeantwoordenVerwijderen