Oranje nieuws – 6 t/m 8 november 2013 | De Oranjes

vrijdag 8 november 2013

Oranje nieuws – 6 t/m 8 november 2013

Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs uit
In aanwezigheid van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prinses Margriet

De Koning heeft woensdagmiddag in het Koninklijk Paleis van Amsterdam de jaarlijkse Erasmusprijs uitgereikt aan de Duitse filosoof en ‘geleerde’ Jürgen Habermas. Een prijs wat bestaat uit een geldbedrag van maar liefst 150.000 euro. 

Terwijl op de Dam zich honderden voetbalsupporters van de Ierse voetbalclub Celtic hadden verzameld, betraden Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prinses Margriet via de voorzijde  het paleis voor de uitreiking van de Erasmusprijs. Sinds 2005 – als opvolger van zijn opa – reikt de Koning de prijs ieder jaar uit aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal, wat dit keer 'De toekomst van de democratie' was. De winnaar, Jürgen Habermans, werd door de voorzitter van de stichting omschreven als ‘Erasmus van onze tijd’ en ‘een grote filosoof’. Nadat de Koning de versierselen bij de man omhing, voelde Habermans zich pas echt dé winnaar. Als een trotse pauw sprak hij een dankwoord uit.

Prinses Beatrix bezoekt 400-jarig Weeshuis te Buren

Prinses Beatrix heeft donderdagmiddag alsnog een bezoek gebracht aan het Weeshuis te Buren ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan. 

Eigenlijk zou de prinses al op 1 oktober naar die viering van het 400-jarig bestaan van het weeshuis komen, maar omdat ze kort daarvoor haar jukbeen brak werd het bezoek verplaatst naar vandaag. Ter gelegenheid van het jubileum onthulde de prinses in de voortuin van het weeshuis – waar nu een Koninklijk Marechausseemuseum gehuisvest zit – een beeld van weeskinderen.

Al sinds de opening in 1613, kan het voormalige weeshuis op Koninklijke belangstelling rekenen. Zo verrichte Maria van Nassau (dochter van Willem van Oranje) destijds de opening, was Koningin Wilhelmina aanwezig bij de viering van het 300-jarig bestaan en vierde Koningin Juliana het 350-jarig jubileum mee.

Foto's: ©  www.royalduo.nl

Koningin Máxima houdt toespraak bij viering 100 jaar Amsterdamse effectenbeurs

Koningin Máxima was woensdagavond aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van het pand van de effectenbeurs - Beursplein 5 - in Amsterdam. 

Na de uitreiking van de Erasmusprijs verkleedde Koningin Máxima zich en werd ze vanaf het Koninklijk Paleis naar het beursgebouw vervoerd. Ter gelegenheid van het jubileum werd een diner georganiseerd in het pand. De Koningin hield – voordat alles geserveerd werd – een toespraak waarin ze zei met veel plezier aanwezig te zijn. “Deze plek is zo'n baken. 'Beursplein 5' is al een eeuw lang een begrip in Nederland. Ik wil Euronext Amsterdam daarmee van harte feliciteren. 'Money makes the world go round'. We maken voortdurend grote en kleine financiële keuzes. U allen speelt een belangrijke rol in ons geldverkeer. En daarmee dus ook in de manier waarop onze samenleving 'draait'.” aldus de complimenterende Koningin. Ook sprak ze onder andere over haar werk bij Wijzer in Geldzaken: “Als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken krijg ik de kans met veel mensen te praten en verbindingen te helpen leggen tussen goede plannen en projecten. Een voorbeeld van zo'n goed initiatief, is de Week van het Geld. Tijdens deze week wordt op basisscholen aandacht besteed aan leren omgaan met geld. Aan de laatste editie heeft ongeveer 45% van de basisscholen in Nederland meegedaan. De Nederlandse Week van het Geld valt vanaf dit schooljaar samen met de Global Money Week. Noteert u het vast in uw agenda: 10 tot en met 14 maart 2014. Er zijn altijd deskundige vrijwilligers nodig om bijvoorbeeld gastlessen te geven. Een aantal van u doet dat al! U weet - net als ik - hoe leuk het is om op een school met jonge mensen te praten over hun ambities en de manier om die te realiseren.” 

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het beursgebouw is er ook een tentoonstelling gerealiseerd waarin bezoekers met eigen ogen het financiële hart van Nederland kunnen binnenstappen. Ook Koningin Máxima nam uitgebreid de tijd om rond te kijken.

Prinses Beatrix bij congres KNHG en viering 100-jarige Erasmus Universiteit

Prinses Beatrix was vandaag aanwezig bij het congres Koninklijk Nederland Historisch Genootschap in de Haagse Koninklijke bibliotheek waar ze behalve het congres ook de tentoonstelling 'De Vrouw 1813-1913-2013' bezocht. Vanavond viel ze in voor haar zoon bij de viering van de 100e Dies Natalis van de Erasmus Universiteit.

Foto: ©  www.royalduo.nl
Na de lunch op Paleis Noordeinde met haar zoon, schoondochter en de Belgische Koning Filip en Koningin Mathilde ging ieder hun eigen weg. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stapten op het vliegtuig naar Moskou, Koning Filip en Koningin Mathilde vertrokken naar het Binnenhof, en voor de afgetreden Koningin stonden er twee publieke activiteiten op het programma. Ver hoefde ze niet te reizen. In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag was de prinses aanwezig bij het najaarscongres ‘De Vrouw 1813-1913-2013’ van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG). Nadat ze een grote ingelijste foto overhandigt kreeg, werd ze ook nog rondgeleid langs de bijbehorende tentoonstelling die al eens in 1913 georganiseerd werd door vrouwenorganisaties ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.


Foto: ©  www.royalduo.nl
Foto: © Screenshot RTV Rijnmond
Vanavond woonde Prinses Beatrix in de Doelen in Rotterdam de viering bij van de 100e verjaardag van de Erasmus Universiteit. Aanvankelijk zou haar zoon de bijeenkomst – waarin werd teruggeblikt op honderd jaar onderzoek en onderwijs – bijwonen, maar die moest, zoals eerder vermeld, vervroegd naar Moskou voor een ontmoeting met President Poetin. Tijdens de viering van de 100-jarige Universiteit stond behalve het verleden ook het heden en de toekomst centraal. Verder werden er acht eredoctoraten uitgereikt aan Rotterdamse wetenschappers, en droeg de huidige rector van de universiteit (Henk Schmidt) zijn functie over aan Huibert Pols. Door al deze bijzonderheden werd er tot slot een foto gemaakt met alle eredoctoren, erepromotoren en decanen samen met de prinses. De op 8 november 1913 geboren Erasmus Universiteit begon destijds met slechts 55 studenten en organiseert het komende jaar nog allerlei feesten met de inmiddels 25.000 studenten.

Kort nieuws: 
- De Koning heeft woensdag op Paleis Noordeinde ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeur van de Republiek Moldavië, Z.E. Emilian Brenici, en de ambassadeur van de Republiek Niger, Z.E. Adani Illo ontvangen.

- Prinses Laurentien stopt als voorzitter van de Stichting Lenzen & Schrijven maar blijft wel erevoorzitter

2 opmerkingen:

  1. Maxima zag er super mooi uit! Die kleur staat haar super goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Las hier over probleempjes met fotos... en kijk eens hoe snel jij dat oplost. Goed zeg, en heel knap hoe jij dat altijd doet.
    Wat een energie zit er in Beatrix! En: elke keer - hoe veelzijdig de dag ook is: tot in haar puntjes perfekte uitvoering aan kleding en accesoires. Heel mooi hoor.

    BeantwoordenVerwijderen