Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VI | De Oranjes

dinsdag 19 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VI

Tijdens de tweede dag van het bezoek aan Curaçao hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het eiland doorkruist om zowel in het westelijke als oostelijke deel zichzelf te laten zien.

Rond 9 uur bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het westelijk deel van Curaçao (Banda Abou) het dorp Westpunt. Westpunt staat bekend om visserij. Enkele vissers gaven aan de kleine pier uitleg aan het Koninklijk paar over hun traditionele vismethoden. Een hardhandige werkwijze waarbij voor het oog van iedereen de vissen doormidden gesneden worden. Met het bloederige tafereel op hun netvlies  poseerde het Koninklijk paar enkele minuten en meters verder al weer voor de delegatie fotografen. “Daar is het ook mooi hoor, aan de andere kant!” riep de Koning lachend, maar de fotografen hadden uiteraard alleen oog voor het Koninklijk paar. Met een beetje geluk vangen ze honderden euro’s per gepubliceerde foto. 
Voordat het gezelschap in de bus stapte om het oostelijk deel van het eiland te bezoeken, werd er in Westpunt ook nog het Tula Museum bezocht. In dit landhuis, vernoemd naar Tula (een van de slaven) kreeg het Koninklijk paar uitleg over het nog altijd zeer gevoelig liggende slavernijverleden van Curaçao. Er werd een kleine expositie bezocht, en een bijzonder drankje gedronken. ‘Awa lamunchi’ (water met verse limoensap en suiker) is zelfs in de koelkast van Villa Eikenhorst niet terug te vinden, maar viel behoorlijk in de smaak bij de Koning en Koningin. Het bezoek aan het museum werd afgesloten met een zogenoemde ‘kai-orgel’ demonstratie.

Per bus reisden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vervolgens naar enkele dorpen op het oostelijke deel van het eiland. Een daarvan, Soto, is een dun bevolkt dorpje maar had alles uit de kast getrokken om er een groot Koninklijk feest van te maken met muziek, dans en andere optredens. De Koning en Koningin wandelden kort door de hoofdstraat waar letterlijk het hele dorp naartoe was gekomen om enthousiast naar het paar te zwaaien en hen toe te zingen.

In Montagne – een wijk van Willemstad – arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima door de feestelijke ontvangst in Soto wat later. De persbussen waren nóg later, dus kon niet alles van dit programmaonderdeel door iedereen vastgelegd worden. Misschien was dat de reden wel dat het er zo ontspannen aan toe ging, en het Koninklijk paar kort mee danste. Een optreden van een folkloristische dansgroep vormde het feestelijke einde aan de wandeling door de wijk. Enkele uren later bezocht het Koninklijk paar de Fortkerk te Fort Amsterdam voor een tentoonstelling over Curaçaose edelsmeden. Vooral Koningin Máxima was niet weg te slaan bij de vitrines vol sieraden. Aan de overkant van het plein, waar het Koninklijk paar gisteren nog aan hun tweedaagse bezoek begon, stond gouverneur Lucille George-Wout bijna ongeduldig te wachten. Omdat het Koninklijk paar al vroeg in de avond weer naar Aruba zou vliegen, zag zij bijna haar receptie in het water vallen. Gelukkig bleek er uiteindelijk nog genoeg tijd te zijn voor de gezellige bijeenkomst.

Foto's: © Screenshots NOS

4 opmerkingen:

 1. Wederom een mooi verslag van een mooie en stralende dag. Wat zullen ze blij zijn, als ze zaterdag weer terug kunnen naar hun 3 dochtertjes. Ik zou het in ieder geval wel zijn, als ik mij kinderen zolang niet kon zien. (afgezie dan van de contacten die zij wel degelijk zullen hebben per telefoon, app. enz.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zag koningin Máxima er fleurig uit zeg. Het zijn drukke tijden voor het paar, maar ook voor jou! Je bent een volhouder hoor, altijd weer maak je mooie verslagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt! Net deel 8 gemaakt. Morgen nog de laatste dag beschrijven en dan vanaf dan hoop ik weer zo actueel mogelijk te zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doe kalm aan; het zijn drukke dagen ook voor jouw en ik vind toch al dat je het prima doet zo met het mooiwe verslag elke dag weer van het bezoek.

  BeantwoordenVerwijderen