Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - III | De Oranjes

vrijdag 15 november 2013

Bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - III


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een bezoek aan het derde en laatste bovenwindse eiland in de tournee langs het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor Sint Eustatius betekent dat twee feestdagen achter elkaar, want morgen wordt ‘Statia-America Day’ gevierd. 

Sint Eustatius, ook wel Statia genoemd, viert ieder jaar op 16 november dat op 16 november 1776 vanaf Fort Oranje het eerste saluutschot werd afgevuurd voor een schip dat onder Amerikaanse vlag voer. In 2006 woonde Prinses Beatrix deze feestdag nog bij. Voor het bezoek van het Koninklijk paar was juist bewust gekozen om het bezoek niet te laten samenvallen met Statiadag, omdat de bevolking anders geen aandacht voor de festiviteiten zou hebben. Vanochtend – plaatselijke tijd – landde het Koninklijk paar met het regeringsvliegtuig op F.D. Roosevelt Airport. Een gejuich steeg op toen men de Koning herkende die in de cockpit zat. Bij het afdalen van de vliegtuigtrap werd er muziek gespeeld en stonden enkele tientallen eilandbewoners het paar enthousiast op te wachten. “Heel fijn om hier weer te zijn” zei de Koning tegen leden van het eilandbestuur. Vlakbij de luchthaven werd het ‘Lion’s Denn Clubhuis’ bezocht waar kinderen van vijf basisscholen dansten en binnen in het clubhuis een ‘science fair’ georganiseerd hadden. Vol trots presenteerden ze hun natuurkundeproefjes aan de Koning en Koningin. Het kinderuurtje werd verder voortgezet bij ‘Buzzy Bees’ – een dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Tijdens de rondleiding liet een tweejarige peuter de hand van de Koning niet meer los. Ruim een half uur liep hij met de Koning mee. Pas toen er aan het einde gedanst en gezongen moest worden zocht de peuter weer zijn groepsgenootjes op om de Koning en Koningin toe te zingen voordat ze weer vertrokken richting het bestuurscollege en de eilandsraad voor een lunch. Tijdens die lunch kwamen ook de problemen die Sint Eustatius kent als bijzondere gemeente van Nederland ter sprake.

’s Middags werd het Hazels Plantation bezocht, een stimulering groente – en fruitteelt. De producten van de plantage worden, net als het project op Saba, op een lokale markt verkocht. De plantage heeft het succes wellicht wel te danken aan het Koninklijke naambord/monument bij de ingang wat op 13 februari 1987 onthuld is door Prins Claus in het bijzijn van Willem-Alexander. De Koning kreeg een DVD mee met beelden van het bezoek en liet zich samen met z’n vrouw rondleiden. Hij was erg benieuwd hoe alles er nu aan toe ging. Een heftigere locatie was het Historical Foundation Museum. Koning Willem-Alexander opende hier de tentoonstelling over 150 jaar afschaffing van de slavernij die hij daarna bezocht.Na een bezoek aan de slavenhut zongen kinderen in de tuin het lied ‘Happy Happy July Day’, een lied dat destijds door de slaven werd gezongen toen de slavernij werd afgeschaft.

De dag werd feestelijk afgesloten met een cultureel festival in het Wilhelminapark. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima genoten zichtbaar van de enthousiaste culturele activiteiten en de diverse optredens met als slotlied ‘Breng liefde in je hart’. De Koning zei in zijn dankwoord: “Hartelijk dank voor een prachtige dag op Sint Eustatius! ‘Breng liefde in je hart’. We hebben nu Sint Eustatius in ons hart. We komen terug voor meer. Als we wegvliegen, pinken we een traantje weg, en kijken terug op dit mooie eiland. Maar we zullen terugkeren. Hartelijk bedankt voor alles."

Foto's: © Screenshots  NOS en Blauw Bloed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten