LIVEBLOG: TROONSWISSELING | De Oranjes

woensdag 30 januari 2013

LIVEBLOG: TROONSWISSELING

WOENSDAG 30 JANUARI:

- 23.00 uur: Prins Constantijn en Prinses Laurentien zullen in Brussel blijven wonen. En niet  - zoals verwacht - naar Nederland verhuizen als de Prins van Oranje koning is.

- 21.30 uur: De prins en prinses zullen zich ook als Koning en Koningin inzetten voor het Oranjefonds.

- 21.42 uur: De Prins van Oranje is net als zijn moeder - die gisteren al vertrok - naar Londen gevlogen. Dit werd bekend gemaakt door dj Don Diablo die in hetzelfde vliegtuig zat als de prins, en zelfs met hem op de foto is gegaan. 

- 20.30 uur: Er treedt geen verandering op in de werkzaamheden van Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven. 

- 16.48 uur: Alle gebouwen die een staatsieportret van de Koningin hebben hangen, zoals rechtszalen, provincie – en gemeentehuizen zullen die binnenkort ‘moeten’ vervangen. Het is niet verplicht om de foto te vervangen, maar volgens de RVD is het wel een goed gebruik dat in openbare gebouwen een portret hangt van het staatshoofd. Op 30 april wordt een officiële foto gemaakt van Koning Willem-Alexander in de hermelijnen mantel, die na 30 april te downloaden zal zijn op de website van het Koninklijk Huis. 
 
- 13.16 uur: De naam van het 'Kabinet der Koningin' luidt na de abdicatie: 'Kabinet van de Koning'.


- 12.00 uur: In verband met de voorbereidingen voor de troonswisseling op 30 april is het Koninklijk Paleis op de Dam vanaf maandag 8 april gesloten voor bezoekers. Op 7 mei opent het paleis haar deuren weer voor het publiek.

- 11.10 uur: Prinses Máxima sprak vandaag op de conferentie 'Feeding the World'. Na afloop stonden een heleboel journalisten haar op te wachten om vragen te stellen over de troonswisseling. De prinses zei o.a dat ze het een "enorme eer" vind om haar schoonmoeder op te volgen. "Er wacht ons heel veel, maar heel leuk en voldoende werk", aldus de prinses. Een uiterst bijzondere opmerking van Prinses Máxima, want zíj volgt 'slechts' Prins Claus op. Er is er maar een die Koningin Beatrix opvolgt, en dat is toch echt de Prins van Oranje..

Foto's : © screenshots NOS

DINSDAG 29 JANUARI:

- 22.30 uur: Oud-premier Lubbers heeft uit de school geklapt in het programma Nieuwsuur over gesprekken die hij met Prinses Juliana voerde over haar kleinzoon. Juliana had hem speciaal gevraagd om naar Paleis Soestdijk te komen. "Ik maak me zo'n zorgen over mijn kleinzoon, die moet toch koning worden, gaat hij dat redden?"zou Juliana gezegd hebben. Lubbers verzekerd haar toen dat het goed zou komen. 

- 19.30 uur: Prof.mr. Pieter van Vollenhoven was vandaag in België en kreeg daar een microfoon onder zijn neus met de vraag wat hij van de abdicatie van de Koningin vind. Hij noemde het een 'emotioneel moment'. Doorgevraagd werd er of het een persoonlijke beslissing van de Koningin was. Op die vraag ging van Vollenhoven uiteraard niet in.

- 18.56 uur: Nu Prins Bernhard (en Prins Maurits) uit de lijn van troonopvolging zullen verdwijnen op 30 april, heeft de prins - anders zelden/nooit - binnenkort ineens weer een officiële activiteit.  Hij zal op 13 februari aanwezig zijn bij de uitreiking van de Anner Award. Afgelopen zondag had zijn vrouw - die normaal gesproken ook zelden nog in beeld is- óók een officiële activiteit. Ze opende de tentoonstelling 'Step Outside'. Het stel lijkt dus toch nog even gebruik te maken van hun 'positie'.


- 14.23 uur: Vanaf de dag na de inhuldiging voert de Koning de Koninklijke Standaard. De Koninklijke Standaard wordt gehesen op het woon - en werkpaleis in Den Haag en op de Eikenhorst wanneer hij in het land is. Prinses Beatrix voert na haar abdicatie hetzelfde wapen als vóór 1980.

V.l.n.r.: Het Koninklijk wapen, de Koninklijke standaard en het wapen wat Beatrix na haar abdicatie weer voert.

- 14.10 uur: Gisteravond werd al bekend dat de prins stopt met zijn lidmaatschap van het IOC. De RVD bevestigd nu ook dat hij de andere functies (UNSGAB, de Adviesraad voor Water en Sanitatie, en het voorzitterschap van de Adviescommissie Water) neer zal leggen. Prinses Máxima zal - in ieder geval in de eerste periode - haar (ere)functies behouden. 


- 13.40 uur: Het thema over Wilhelmina op deze website zal i.v.m. het aftreden van Koningin Beatrix verschoven worden. In februari gaat - zoals eerder aangekondigd - het speciale Beatrix thema - vanwege haar 75e verjaardag- van start (t/m april) Verder zal er in maart en april worden teruggeblikt op voorgaande inhuldigingen.


- 13.36 uur: Prinses Máxima heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Marine   in Den Helder. Aanstaande donderdag meer over dit bezoek. Ook de overige twee werkbezoeken van de prinses deze week komen dan aan de orde.

- 13.34 uur: In de periode na de inhuldiging zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima alle provincies bezoeken.


- 12.00 uur: De ministerraad heeft op voorstel van de minister-president ingestemd met de instelling van een Nationaal Comité Inhuldiging. Ook heeft de raad een Ministeriële Commissie Troonswisseling (MCT) ingesteld die onder leiding staat van de Minister-President.


-10.00 uur: De ministerraad is bijeen in een extra zitting naar aanleiding van het aftreden van de Koningin.

- 9.28 uur: Fotografen posten in Wassenaar, waar ze de prins en prinses vanochtend weer fotografeerden toen ze de Eikenhorst verlieten. Eerder op de ochtend was ook te zien dat de prins zijn dochters naar school bracht.

- 9.00 uur: De Koningin is vanochtend per regeringsvliegtuig naar Londen gevlogen.

MAANDAGAVOND 28 JANUARI:

- 23.50 uur: De Prins van Oranje treedt terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité zodra hij koning wordt.

- 21.50 uur: Tijdens de inhuldigingsplechtigheid op 30 april draagt Koning Willem-Alexander een rokkostuum (white tie) met daaroverheen de bekende inhuldigingsmantel. 

- 21.40 uur: Er komt een speciale postzegel ter ere van de troonswisseling. 

- 21.00 uur: Vanaf het moment van de abdicatie gaat het voorzitterschap van de Raad van State over op Koning Willem-Alexander.

- 20.50 uur: Zodra de prins de troon bestijgt is dochter Amalia eerste in de lijn van troonopvolging. Vanaf dat moment is ze de Prinses van Oranje. 


- 20.39 uur: Na de inhuldiging blijft Koning Willem-Alexander met zijn gezin voorlopig in Wassenaar wonen. Op een 'gepast moment' verhuizen ze naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het is bekend dat Beatrix na haar abdicatie naar Drakensteyn zal verhuizen, maar wanneer is nog niet bekend. 

- 20.10 uur: De troonsafstand vindt plaats in het Paleis op de Dam. De inhuldiging van het nieuwe staatshoofd vindt vervolgens traditioneel plaats in De Nieuwe Kerk. 

- 19.43 uur: De Prins van Oranje zal vanaf 30 april door het leven gaan als Koning Willem-Alexander. En niet zoals verwacht als Koning Willem IV. Prinses Máxima is vanaf dat moment Koningin Máxima. De Koningin is dan weer: Prinses Beatrix der Nederlanden.

- 19.40 uur: Aangezien 27 april 2014 op een zondag valt zal de eerste Koningsdag op zaterdag 26 april gevierd worden.

- 19.36 uur: Koninginnedag wordt Koningsdag en veranderd van datum. Het bezoek aan De Rijp en Amstelveen wordt verschoven naar 27 april 2014. 27 april is de verjaardag van Willem-Alexander. 

- 19.35 uur: Het gezin heeft kort na de tv-uitzending Villa Eikenhorst verlaten. Prinses Máxima achter het stuur, en de prins druk aan het bellen. 

- 19.25 uur: De familie van Prinses Máxima zal NIET bij de inhuldiging zijn op 30 april 2013. De bekendmaking van het aftreden komt overigens toevallig op de verjaardag van Prinses Máxima. Jorge Zorreguieta viert vandaag zijn 85e verjaardag.

- Koningin Beatrix heeft vanavond haar aftreden bekend gemaakt. Alle feiten en nieuwtjes die hierna zullen binnenstromen, worden bijgehouden in dit liveblog.

20 opmerkingen:

 1. wel jammer dat ze niet opletten bij Huis den Bosch, want het regeringstoestel ging vanochtend om 9 uur naar London.... met misschien Beatrix op weg naar Friso?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Let er op dat het nummerbord van de auto op de foto van gisteravond wordt afgeplakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bron is de internetside, waar je ALLE fluchten van de PH-KBX kunt volgen.....de
  ph-kbx ging ook niet rechtstreeks terug uit singapore...Abu Dabi werdt aangestuurd. Kijk zelf maar eens. Je hebt er daar meer sides van... kunnen ook op de mobile telefoon gezet worden.....geef de de code van het vliegtuig in en dan kun je de laatste 3-4 fluchten online bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat je alles zo overzichtelijk op een rijtje hebt gezet, er zijn opeens zoveel veranderingen..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jongens, jullie weten het hier alleemaal zo goed:

  even iets anders: wat schrijf je op de envelop naar paleis noordeinde voor een naam, waneer je kaartje aan Beatrix (nog voor morgen- dus spoed!!) stuurd???? a niks gevonden ... zet je het zo: "h.m. de koningin" of ?????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, op de envelop:

   Hare Majesteit de Koningin

   En bovenaan de brief: Majesteit

   Verwijderen
  2. BEDANKT!!!!!!! en nu hollen.... naar de brievenbus!

   Verwijderen
 6. Het is nog in een vroeg stadium, het nieuws was nog maar pas bekend dat Willem-Alexander koning wordt. En meteen werd al bekend gemaakt, dat de oorspronkelijke Koninginnedag 30 april verschuift naar 27 april en dan Koningsdag gaat heten. Geen lekker klinkende naam. En ook niet in stijl met de traditie. Waarom niet toch gewoon 30 april aanhouden? Beatrix koppelde dit toch ook los van haar eigen verjaardag en hield haar moeder in ere! Wat mij betreft was hier iets langer over nagedacht. 30 april mag van mij een nationale feestdag blijven, en voor de naam "Koningsdag" is nog wel iets aardigers te verzinnen: Willemsdag of Alexanderdag om maar iets te noemen.
  Bovendien is 30 april een betere dag voor een vrije dag, anders gaat de meivakantie nog langer duren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. denk, dat het vrij normaal is, de viering van de koning of koningin op die dag van de verjaardag te zetten. Bij Beatrix is het 31.1. midden in de winter... lijkt mij niet echt gezellig feest vieren!!! Dus heel normaal, dat dat nu veranderd. Toond mij wel aan, dat WA meteen een eigen handschrift zet... fijn en hopen, dat hij all het goede van Beatrix ook overneemt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. daar gaan we al in de fouten! Lieve Maxima: jij folgt niet je schoonmoeder op - dat doet je man! Jij loopt in de voetsporen van Claus... ook niet makelijk - maar opfolgster Beatrix ben je echt niet.... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad gaat Máxima met die zin de fout in...maar, het woord 'opfolgster' klopt ook niet. Het is opvolger (met de v)

   Verwijderen
  2. Maxima volgt misschien niet haar schoonmoeder op Maar Willem alexander doet het ook echt niet alleen. Net zoals ze nu en/of een ander stel, zal ook dan maxima Hem overal bij moeten helpen. Om te zeggen dat ze 'slechts Claus opvolgt' is een beetje te onderschat!

   Verwijderen
  3. Daarom heb ik 'slechts' ook tussen aanhalingstekens gezet. :)

   Verwijderen
  4. Dat klopt hoor Royalvivian! Was ook zeker geen prik richting jouw.;-) Was gericht op die vreemde anoniem!!

   Verwijderen
 9. Ik krijg een beetje genoeg van "anoniem". ik heb het even gelaten zo, maar ik erger me steeds en meer aan jouw, wie je ook bent. Noem je naam of verzin een naam zoals b.v. koningin Beatrix of prins Maurits van min part En dat je het allemaal zo precies weet; en let zelf op je fouten opfolgster i.p.v. opvolger. enz.
  Ja en wat betreft 30 april; ik zou het ook zo graag laten; ben nu al ruim 52 jaar gewend aan deze dag en nu opeens 27 april, maar ja ten tijde van Koningin Wilhelmina was het 31 augustus Koninginnedag en wie weet als straks Amalia Koningin wordt, misschien wel 7 december.

  Daar zullen we aan moeten wennen en Koningsdag klinkt ook niet mooi, daar ben ik het ook mee eens zou het dan liever Oranjedag willen noemen of zo, maar ja daar hebben wij weer niets over te zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oranjedag is inderdaad een leuk alternatief! Ach om 5 jaar weten we al niet meer anders en tegen de tijd dat Amalia Koningin word moeten we weer wennen aan koninggedag!

   Verwijderen
 10. Complimenten voor het overzichtlijk neerzetten van de feiten!
  Ik heb even een vraagje. Als ik goed begrijp, zijn de kinderen van prinses Margriet vanaf 30 april geen lid meer van het koninklijk huis. Zullen ze dan nog wel gewoon op koninginnedag mee blijven doen? Dat hoop ik eerlijk gezegd wel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geen idee! Wordt misschien nog bekend gemaakt, of t.z.t. door de Koning zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Let op! Máxima zei ook niet op volgen, maar volgen....
  En dat de KBX niet rechtstreeks uit Singapore naar Nederland vloog, is logisch. Het toestel heeft maar een beperkt bereik en heeft bij ook op de heenreis 2 of 3 tussenstoppen gemaakt. De koningin zit er dan ook zelf niet in.

  BeantwoordenVerwijderen