Programma Koningsdag 'nieuwe stijl' bekend | De Oranjes

maandag 23 maart 2015

Programma Koningsdag 'nieuwe stijl' bekend

Vandaag is het programma bekendgemaakt van de eerste Koningsdag nieuwe stijl. 

Oude generatie blijft voortaan thuis
Zoals verwacht komen Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven niet meer mee naar Koningsdag. Deze generatie viert al Koninginnedag mee sinds de regeringsperiode van Koningin Juliana. Nu kunnen ze dus eindelijk thuis blijven. Ook Prinses Mabel is, om begrijpelijke reden, niet meer aanwezig.
Geïnspireerd door Sinterklaasintocht
Koning Willem-Alexander arriveert als een soort Sinterklaas met een boot vol familieleden. De Koninginnedagviering van de Koninklijke familie begon altijd om 10 uur, maar dat wordt nu een uur later. Het Koninklijk paar, de prinsessen Amalia, Alexia Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en de van Vollenhovens bekijken vanaf de boot een vlootschouw met zo'n vijftig schepen.
 
Programma in hoofdlijnen
Het Koninklijk gezelschap stapt in de Nieuwe Haven van Dordrecht van de boot af om in de Grote Kerk een 'Bach Festival' bij te wonen, daarna gaan ze per bus naar het Scheffersplein voor een programmaonderdeel wat in het teken staat van eten. Vervolgens loopt de familie naar 'Het Hof' om historische gebouwen te heropenen die zijn gerestaureerd. Ten slotte is er op het Statenplein -het is dan inmiddels 12.45 uur - een afsluitend feest.

5 opmerkingen:

 1. Een mooi programma en leuk dat de 3 prinsesje meekomen. En ja, Koningsdag nieuwe stijl en dan is het jammer dat de prinsessen Beatrix en Margriet en mr. Pieter er niet meer bij zijn, maar goed, daarentegen blijven hun kinderen wel komen. Ik ben erg benieuwd hoe het allemaal zal gaan op 27 april

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarschijnlijk is "nieuw" ook meteen "jong" het idee. Omdat de "Koninklijke Familie" is niet volledig en het "Koninklijk Huis" ook niet. Het is in mijn ogen zoeken naar een nieuwe formule. Want jong en oud vormen samen de basis voor de monarchie in NL.

  En in 2016 ... wie weet?!

  Zal best een emotioneel moment zijn voor Beatrix op die dag en ik wens haar daarvoor het allerbeste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zal mij benieuwen of het zal slagen de nieuwe formule van Koningsdag. Had niet gedacht dat de zoons van Pieter en Margriet erbij zouden zijn,aangezien ze niet onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen. Maar ik hoop dat het leuk wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook niet gedacht dat die er nog bij zouden zijn nee, maar anders wordt het clubje natuurlijk wel heel klein.

   Verwijderen
 4. Het is in elk geval een teken dat ook de verdere familie (de zoons van Pieter en Margriet met aanhang) Koninginnedag/Koningsdag met plezier doen - anders zouden ze heus wel afgehaakt hebben nu! Dat is toch leuk om te weten.
  En wie weet, wellicht komen er ook meer kinderen mee? Zou de superaandacht voor Amalia, Alexia en Ariane een beetje kunnen nivelleren :-)

  BeantwoordenVerwijderen