Staatsbezoek aan Denemarken - I | De Oranjes

dinsdag 17 maart 2015

Staatsbezoek aan Denemarken - I


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag begonnen aan hun staatsbezoek aan Denemarken.  

Vlak voordat ze het vliegtuig instapten richting Kopenhagen, werd de volgende foto op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis gepubliceerd met een Nederlandse en Deense tekst van het Koninklijk paar: ‘’Klaar voor vertrek naar Denemarken. We kijken er naar uit! Klar til afgang mod Danmark. Vi glæder os!’’
Foto : © RVD

Op het vliegveld van Kopenhagen werd het Koninklijk paar hartelijk ontvangen door Koningin Margrethe en Prins Henrik en een groot deel van de Deense Koninklijke familie. De band tussen de Deense Koninklijke familie en de Oranjes was goed zichtbaar; De Koning kwam met open armen de vliegtuigtrap aflopen om zijn peetmoeder een knuffel te geven, Kroonprinses Mary knuffelde ook, gevolgd door een formele buiging. Bevriend of niet bevriend, protocollair staan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima natuurlijk bóven hen. Aansluitend maakten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een wandeling om de erewacht te inspecteren.

© screenshot Kongehuset.dk
Net als bijna twee jaar geleden tijdens het kennismakingsbezoek ging het gezelschap naar Paleis Fredensborg. Nog maar net bijgekomen van de lange autorit (zo'n drie kwartier) moesten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weer terug naar Kopenhagen waar ze in Paleis Christiansborg een ontmoeting hadden met minister-president Helle Thorning-Schmidt en hen ook een lunch werd aangeboden. Ook Kroonprins Frederik en Prinses Mary lunchten mee. Vooraf hield de Koning nog een korte toespraak in de toepasselijke Alexander Hal. Na de lunch werd er in de Koninginnen Bibliotheek onder toezicht van het Koninklijk paar een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen QuTech en Quantum Device. Samen willen die bedrijven werken aan de ontwikkeling van de computer van de toekomst. Met Kroonprins Frederik en Prinses Mary gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima - in haar outfit die van een Deense ontwerper afkomstig is - naar de Aalborg Universiteit in Kopenhagen. Hier vond de conferentie 'A social coherent society: Prospects for societal development in Denmark and the Netherlands' plaats. Deense en Nederlandse wetenschappers, publicisten en studenten bespraken de ontwikkelingen binnen de beide samenlevingen in een vergelijkend perspectief. Dit gebeurde aan de hand van de thema's welzijn en familie, geluk en veiligheid en vertrouwen, solidariteit en immigratie. Het Koninklijk paar woonde maar een deel van de lange conferentie bij en sprak met zowel sprekers als deelnemers. Aansluitend ontvingen ze de Nederlandse gemeenschap. Zo'n 400 in Denemarken wonende Nederlanders werden daarvoor uitgenodigd. Onder hen onder andere het 'Boer zoekt vrouw' stel Johan en Ingrid die naar verluidt tot voor kort niet eens van het bestaan van Koningin Máxima afwisten.

De inhuldigingsjurk
Na alle handjes geschud te hebben kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor het eerst van de dag even de tijd om 'pauze' te houden. Erg relaxed was die pauze niet, want voor het staatsbezoek had Koningin Máxima besloten haar inhuldigingsjurk weer eens aan te trekken, en dat is niet zo'n gemakkelijk exemplaar. De blauwe jurk werd nu uiteraard zonder de mantel gedragen waardoor we nu eens goed kunnen zien hoe de jurk er aan de bovenkant eigenlijk uitziet. Verder droeg ze dezelfde sieraden als op 30 april 2013, en ook het kapsel werd weer op dezelfde wijze gefabriceerd. De Koning zal de tijd vooral gebruikt hebben om zijn toespraak nog eens over te lezen.
"U kent mij al mijn hele leven" begon de Koning tegen zijn peetmoeder voorafgaand aan het staatsbanket in Paleis Christiansborg. "Bijna 48 jaar geleden stond U als mijn peetmoeder bij het doopvont in de Sint Jacobskerk in Den Haag. Nu zijn wij hier bij U op staatsbezoek. Heel vaak was ik al in Denemarken, maar voor mij persoonlijk is dit toch een speciaal moment." vervolgde hij. Willem-Alexander uitte bewondering voor de vitale rol van de premier na de aanslagen "op de vrijheid van meningsuiting en de Joodse gemeenschap”Denemarken en Nederland kunnen elkaar in deze discussie helpen, omdat er zo veel is dat ons bindt. We delen een bepaalde mentaliteit: nuchterheid, zelfironie en een afkeer van dikdoenerij." 

Volgende maand weer naar Denemarken
Tot slot benoemde de Koning ook, zoals verwacht, volgende maand weer in Denemarken te zijn voor de viering van de 75e verjaardag van Koningin Margrethe: "Majesteit, volgende maand viert U Uw 75ste verjaardag. Mijn vrouw en ik komen dan graag terug om U te feliciteren. Maar ik wil alle aanwezigen wel vragen nu alvast het glas met mij te heffen." De Deense Koningin sprak in haar toespraak ook vol liefde over de vriendschap met de Oranjes. "Toen u werd ingehuldigd als koning, waren we zeer verheugd. We wensten u toen het allerbeste. Voor mij als peetmoeder was het een bijzonder moment." Ook vroeg ze haar petekind om hem namens haar te groeten: "Prinses Beatrix ligt ons bijzonder na aan het hart."

2 opmerkingen:

  1. De begroeting was allerhartelijkst tussen peetmoeder en petekind. De koningin zag er prachtig uit, alleen ik zie een klein buikje, in verwachting zijn zal wel niet, maar ik zie wel een klein buikje, zeker bij die mantel en nu weer in haar inhuldigingsjurk. De blauwe jurk die ze onder die mantel aanhad op Schiphol voor vertrek is dan wel niets te zien en ze straalt helemaal onze Koningin. Ik verwacht hett niet, maar je weet nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aangezien ik zelf nogal een buik heb vind ik dat bij Máxima enorm meevallen.. Zie eigenlijk gewoon een hele platte buik, en anders kan 't aan het model van de jurk liggen. Op 30 april 2013 maakte die jurk af en toe ook een buikje bij de Koningin. 't is niet echt een camouflerend ding ;)

      Verwijderen