Koningin Máxima spreekt op Nibud Congres en bezoekt bijeenkomst WOMEN Inc. | De Oranjes

vrijdag 6 maart 2015

Koningin Máxima spreekt op Nibud Congres en bezoekt bijeenkomst WOMEN Inc.

"Op je allernieuwste Atari-computer kon je zelfs nog niet eens Pac-man spelen"

Koningin Máxima bracht vandaag een groot deel van de dag in Utrecht door. Vanochtend hield ze een toespraak op het Nibud Jubileumcongres dat 35 jaar bestaat en vanmiddag was ze te gast op een bijeenkomst van WOMEN Inc.

Het jubileumcongres van het Nibud stond in het teken van het financiële gedrag van de consument. Vele sprekers kwamen aan het woord onder wie erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, Koningin Máxima. In het toepasselijke Muntgebouw, waar het onderzoek 'Financieel gedrag in de praktijk' gepresenteerd werd, was Koningin Máxima rond tien voor elf aan de beurt om te spreken over de verandering van het financiële gedrag. Zo vertelde ze dat er in het oprichtingsjaar van het Nibud (1979) nog geen pinautomaten waren. "Van digitaal bankieren had nog niemand gehoord. En op je allernieuwste Atari-computer kon je zelfs nog niet eens Pac-man spelen. Laat staan online kleding kopen of vakanties boeken. De wereld van consumenten zag er anders uit dan vandaag." Ook sprak Máxima over de toename van schulden: "De afgelopen tien jaar is het aantal huishoudens met problematische schulden verdrievoudigd. Er is dus nog heel veel werk te doen. Uit onderzoek blijkt dat we als consumenten veel minder rationeel zijn dan we zelf denken. Tegelijkertijd wordt onze financiële omgeving steeds ingewikkelder. Het is dus goed dat het Nibud ons een spiegel voorhoudt en ons houvast geeft. Zodat wij meer greep krijgen op onze eigen portemonnee." 

Hoewel het congres nog tot 16.00 uur duurt vertrok Koningin Máxima weer in de pauze. Vanmiddag had ze immers nog een publiek optreden in haar agenda staan.  Ook WOMEN Inc. heeft namelijk een jubileum te vieren. Het onafhankelijk platform dat zich richt op het bevorderen van individuele ontplooiing en het vergroten van kansen voor vrouwen bestaat tien jaar. De bijeenkomst van vanmiddag ging over een nieuwe verdeling van zorg en werk in de toekomst. Ook werd een onderzoek gepresenteerd over 'De toekomst van goed werkgeverschap' waarin gekeken is naar de houding van werkgevers ten aanzien van zorgverantwoordelijkheid en de bijdrage die zij hieraan kunnen leveren.

Koningin Máxima trakteert op een sinaasappelboompje
Koningin Máxima hield tegen het einde van de bijeenkomst een korte toespraak waarin ze WOMEN Inc. complimenteerde omdat de organisatie ‘essentiële onderwerpen’ als economische zelfstandigheid van vrouwen, emancipatie van het ouderschap en een goede verdeling van de zorgtaken onder de aandacht heeft gebracht. “Met uw werk zet u mensen aan het denken. U brengt zaken echt in beweging.” Ook gaf de Koningin het platform een cadeau.“Maar wat geef je aan een vrouwennetwerk? Ik dacht… het moet iets met ‘groei’ te maken hebben. Het moet symbool staan voor vruchtbaarheid. Want dat doet recht aan uw werk. Het moet ook een gezond imago hebben. Want gezondheid is een kernthema voor WOMEN Inc. Het moet mooi zijn om naar te kijken. En het mag ook best een vleugje oranje hebben…” Uiteindelijk kwam Koningin Máxima op het idee om een sinaasappelboompje te geven waarmee ze WOMEN Inc. 'groei en bloei in de toekomst toewenste. Sinaasappelboompjes vallen in de smaak bij Koningin Máxima. In Villa Eikenhorst staan ze ook.

4 opmerkingen:

 1. Zo, ze is nog maar net vertrokken en jij hebt er al een verslagje van en een heel mooi verslagje weer, zag er goed uit, was en is een mooie jurk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! Nog niet helemaal af natuurlijk, want haar volgende activiteit is nu 'bezig'.

   Verwijderen
 2. Het 2e verslagje bij WOMEN inc. mag er ook zijn. super gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is meer herhalen van wat Máxima in haar toespraak zei dan m'n eigen woorden hoor :P Maar bedankt!

   Verwijderen