10 maart 1965: Verloving Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven | De Oranjes

dinsdag 10 maart 2015

10 maart 1965: Verloving Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven

Vijftig jaar geleden maakte Nederland kennis met de eerste burger aan het hof. Pieter van Vollenhoven had Prinses Margriet leren kennen tijdens de studie in Leiden. Na een geheimzinnige periode maakte Koningin Juliana de verloving bekend op 10 maart 1965. 

Vanuit Paleis Soestdijk verscheen een vrolijke Koningin op tv - in aanwezigheid van het verloofde paar, Prins Bernhard en de prinsessen Beatrix en Christina. "We hebben meegemaakt hoe een vriendschap zich tot deze verloving heeft ontwikkeld en zijn blij u te kunnen delen in onze vreugde" aldus Juliana.

Met haar jonge, verlegen stem, richtte Prinses Margriet zich tot de camera: "Wij zijn mijn ouders erg dankbaar dat de verloving nu bekend is geworden en dat we er geen geheim meer van hoeven te maken. En ik ben erg gelukkig dat u op deze manier kennis kunt maken met.. (lachend)..."Nu jij Piet!". Vervolgens werd Pieter van Vollenhoven close-up in beeld gebracht en vulde hij zijn vriendin aan: "Ja u begrijpt... het is de gelukkigste dag in mijn leven. Margriet en ik hebben elkaar leren kennen in Leiden en elkaar héél goed leren kennen, en wij beiden waren erg verlangend naar deze dag van de bekendmaking."

Omdat van Vollenhoven tijdens een wintersportvakantie zijn enkel brak, liep hij tijdens de aansluitende fotosessie in de tuin van Paleis Soestdijk met een stok om zijn gipsvoet te ondersteunen.
Foto's : © Eric Koch/Anefo
Na de fotosessie stapte het stel in een open auto voor een rondje over de rijksweg waar veel mensen zich hadden verzameld om een glimp op te vangen van het verloofde paar.

Het was het begin van een reeks verlovingsfeesten. De volgende dag maakte het paar namelijk een rondrit door Den Haag. Even stonden Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven volledig in de spotlights. Met hun trouwdag moesten ze maar liefst bijna twee jaar wachten. Voorrang werd verleend aan Prinses Beatrix die exact een jaar na de bekendmaking van de verloving van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven trouwde, op 10 maart 1966. Pas op 10 januari 1967 kon Prinses Margriet eindelijk officieel 'ja' tegen Pieter zeggen. Een prinsentitel kreeg hij niet. Hij bleef gewoon meneer van Vollenhoven, wat zijn populariteit alleen maar versterkte..

Update: Vanavond liet Pieter van Vollenhoven via zijn Twitteraccount @PietervVol over deze terugblik weten:


5 opmerkingen:

 1. Deze gebeurtenis is inderdaad al weer 50 jaar geleden en heel mooi dat je hier aan gedacht hebt en er een leuk, kort verslagje van hebt gemaakt. Mijn complimenten. Iets kan ik me nog wel herinneren, maar niet veel; ik was tenslotte pas vijf, toen zij zich verloofden. hey besef allemaal kwam bij mj pas enkele jaren later toen Beatrix haar 2e kindje verwachtte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moet je nagaan: een prinses en een eigenlijk prins die met gips of sok op de foto staan om hun verloving bekend te maken aan de rest van het land. Heel mooi. Als ik tegenwoordig naar foto's kijk van evenementen en bruiloft feesten lijkt het net alsof we tegenwoordig onze focus hebben gelegd op de materiele dingen zoals het vervoer van de bruid en of de
  diamanten ring die ze elkaar om de vinger hebben gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuk om hier nog eens bij terecht te komen, ook die reactie op twitter erbij, dat is het kersje op de taart..

  BeantwoordenVerwijderen