Koning Willem-Alexander onthult gerestaureerde Glazen Koets | De Oranjes

maandag 16 maart 2015

Koning Willem-Alexander onthult gerestaureerde Glazen Koets

Vandaag is de gerestaureerde Glazen Koets onthuld. Koning Willem-Alexander deed dat in het Louwman Museum in Den Haag waar de koets de komende tijd tentoongesteld wordt ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Het is precies vandaag ook 200 jaar geleden dat Willem I de titel 'Koning der Nederlanden' aannam. 

Vervanger van de Gouden Koets
Na de druk op de knop viel het blauwe doek, waarmee de Glazen Koets vrijdag al bedekt over de straat ging, en verscheen het vernieuwde oudste rijtuig uit het Koninklijk staldepartement.Tijdens de opening van de tentoonstelling werd ook bekend gemaakt dat er - wat ik in dit artikel mezelf al afvroeg - misschien toch toekomst is voor de Glazen Koets. Hij wordt namelijk de vervanger van de Gouden Koets als die niet meer beschikbaar is. Hopelijk is er voor de koets in de toekomst een leukere rol weggelegd dan 'reserve exemplaar' zijn.
Koets heeft meer goud dan ooit
Bij het zien van voor - en na foto's van de koets zijn er een aantal verschillen zichtbaar. Zo heeft de bokzitting, zoals vrijdag ook al te zien was, nu het monogram van Wilhelmina en heeft de koets veel meer goud gekregen dan voorheen. De Koning, die - onder toeziend oog van Koning Willem I - een kijkje nam in de koets en erg tevreden was met het resultaat, kreeg tot slot het boek 'De Glazen Koets' overhandigt. Nu maar hopen dat het boek Koning Willem-Alexander, en later ook de Prinses van Oranje inspireert om de koets - die weer rijklaar is - wat vaker van stal te laten halen.

© screenshots NOS

7 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Denk het wel. Kon het helaas nog niet vinden op internet!

   Verwijderen
  2. In dit artikel (http://www.dewoudenberger.nl/_incs/nieuw_hoofdstuk_voor_glazen_koets_3541084.html) staat dat er nog een hoofdstuk aan toegevoegd wordt, dus daarna zal hij misschien via de webshop van het museum te koop zijn.

   Verwijderen
 2. prachtig is de glazen koets... mooi, en eigenlijk moeten wij zeggen:"bedankt prinses Beatrix voor dit cadeau". Want zij heeft beslist een "wakend" oog bij de door haar in opdracht gegeven restaurantie gehad :-) en dus: kwaliteit blijft dan ook kwaliteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De koets is prachtig geworden en laten we hopen dat ze vaker gebruikt mogen worden in de toekomst, want het zou zonde zijn als deze koetsen in de Koninklijke stallen blijven staan. En wie weet in de toekomst als d e prinsesjes de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben, dat ze net als destijds met Koningin Juliana in vervolgkoetsen, zoals bv. de glazen koets of de creme de calache als het mooi weer is, achter de gouden Koets aanrijden naar de Ridderzaal. Dat zou geweldig zijn, maar ja dat is toekomstgeluid. Deze glazen koets is in ieder geval prachtig gerestaureerd en net als Susann al heeft gezegd, bedankt Prinses Beatrix, want zij was destijds de opdrachtgeefster.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prinses Beatrix zal de koets niet voor niets hebben laten restaureren denk ik. Het is prachtig geworden. Hopelijk wordt er gebruik van gemaakt ipv als reserve koets in de stallen te laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoop ik ook. Gewoon om en om op Prinsjesdag.. De Gouden Koets kennen we nu wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen