Koninklijk paar bezoekt Sleeswijk-Holstein en Hamburg - I | De Oranjes

donderdag 19 maart 2015

Koninklijk paar bezoekt Sleeswijk-Holstein en Hamburg - I

Direct volgend op het staatsbezoek aan Denemarken, zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Duitsland gereisd voor een tweedaags werkbezoek aan de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.

Gelijktijdig met het Koninklijk bezoek wordt weer een economische missie geleidt. Doel van het werkbezoek is het verdiepen van de handels- en investeringsrelaties en het bevorderen van de samenwerking in met name de sectoren energie en life sciences en health. Ook is er aandacht voor de creatieve industrie, de maritieme sector en de biologische landbouw.Veel belangstelling
Op het marktplein van Lübeck werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend ontvangen door minister-president Torsten Albig én een hele grote groep toeschouwers. Een paar mensen hadden zelfs voor de gelegenheid grote schilderijen gemaakt met portretten van Beatrix, Willem-Alexander en Máxima. Voordat ze het stadhuis binnengingen, besloot het Koninklijk paar even wat mensen tevreden te stellen door bosjes bloemen in ontvangst te nemen en wat handen te schudden. In het stadhuis sprak het Koninklijk paar onder andere met de minister-president en tekenden ze het gastenboek. Dat kon dit keer gewoon alleen in een boek en hoefde niet, net als in Denemarken, in glas.

'Slimme zorg'
Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het bedrijf Dräger Medical. Dit bedrijf produceert onder andere hoogwaardige medische technologie voor ziekenhuizen. Tijdens het bezoek werd gesproken over het centrale thema 'slimme zorg', waarbij gezamenlijke vraagstukken als vergrijzing, digitalisering en stijgende zorgkosten aan bod kwamen. De meegereisde Minister Ploumen hield er een toespraak. Daarna bezocht het Koninklijk paar een van de testlaboratoria van Dräger, werden diverse medische systemen getoond en spraken de Koning en Koningin met Nederlandse en Duitse bedrijven uit de sectoren life sciences en health.

Tussen de koeien
Vanmiddag werd een boerderij in Trenthorst bezocht. Op deze boerderij wordt diervriendelijke veehouderij verricht. Voor zover zoiets 'diervriendelijk' kan zijn.. Tijdens een wandeling tussen de koeien liet het paar zich informeren het praktijkgericht onderzoek naar diervriendelijke veehouderij, moderne stalinrichting en gezonde voedermiddelen voor melkvee. Ook het Nederlands landbouwbeleid richt zich op diervriendelijke veehouderij, waarbij gezondheid van mens en dier centraal staat. Daarnaast wordt bij Thünen onderzocht hoe de concurrentiekracht van de biologische sector versterkt kan worden. Tot slot plantten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima allebei een boom bij het Thünen Institut.


Seminar over windenergie
In Hamburg werd het Koninklijk paar ook weer hartelijk verwelkomd door tientallen mensen op de markt. Op het Rathaus sprak het paar met de burgemeester, en aansluitend waren ze aanwezig bij de afsluiting van een trilateraal seminar over windenergie op zee met Nederlandse, Duitse en Deense deelnemers in de Handelskammer Hamburg. De deelnemers zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid. Nederland moet met Denemarken en Duitsland samenwerken om ook op lange termijn verzekerd te zijn van voldoende energie, die bovendien minder negatieve gevolgen heeft voor milieu en klimaat. "En dat alles tegen een redelijke prijs". zei de Koning in een korte toespraak. "We weten allemaal waarom we elkaar nodig hebben. We werken immers aan precies hetzelfde", aldus de koning.


Het bezoek aan de Duitse deelstaten wordt morgen voortgezet in Hamburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten