Willem-Alexander in 1967 | De Oranjes

maandag 30 maart 2015

Willem-Alexander in 1967

Behalve de langdurige Juliana serie (waarin ieder jaar uit Juliana's leven wordt belicht) komen er vanaf heden ook een Willem-Alexander - en Beatrix serie bij. In dit artikel wordt dus teruggeblikt op het jaar waarin de Koning geboren werd: 1967.

Op 24 oktober 1966 maakte de RVD bekend dat Prinses Beatrix in verwachting was en de toekomstige Koning/Koningin 'omstreeks april' verwacht werd. Na een lange periode van fotografen die in de bosjes rondom Kasteel Drakensteyn lagen, het oefenen van de saluutschoten en de voorbereidingen van beschuitfabrieken - en bakkers, kwam op 25 april het bericht dat Prinses Beatrix was opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Twee dagen later kwam daar Prins Willem-Alexander -via een keizersnede- op de wereld. Nederland had sinds 116 jaar weer een toekomstige Koning. Een gezonde baby van een halve meter lang en 3850 gram zwaar. Diezelfde avond werden nog 101 saluutschoten afgevuurd.
De volgende dag was het een drukte van belang bij Kasteel Drakensteyn. Tientallen mensen brachten gehaakte babykleren, zelfgemaakte miniaturen en zelfs kinderwagens. Ondertussen zong een koor het lied 'Wat brengt de ooievaar op Drakensteyn'. In de loop van de dag kwam Prins Claus langs die net op tijd kwam voor 'bakkerskinderen' met heel groot beschuit. Terwijl het land feestvierde, sprak Prins Claus in zijn werkkamer een videoboodschap in. Hij vertelde trots over de geboorte van zijn zoon.

Hoewel hij al zelfgemaakte foto's van zijn zoon de wereld in had gestuurd, toonde Prins Claus op 2 mei Willem-Alexander aan alle doktoren in de hal van het ziekenhuis. Later die dag deed de prins ook officieel geboorteaangifte in het stadhuis van Utrecht, en werd, vijf dagen na zijn geboorte, ook bekend hoe het prinsje heet. "Wij noemen hem Alexander" aldus Prins Claus over de roepnaam. Zijn volledige naam 'Willem-Alexander Claus George Ferdinand is tot stand gekomen uit vele vernoemingen. Willem is traditioneel de eerste naam van een Oranje-troonopvolger, Alexander vonden Beatrix en Claus gewoon een leuke naam, Claus komt van Prins Claus, George is de vernederlandste vorm van een van de namen van Claus’ vader en Ferdinand is een vernoeming naar Graaf Ferdinand von Bismarck. (Beste vriend van Claus en tevens getuige bij het huwelijk) Na het invullen van de geboorteakte kreeg Prins Claus een zilveren rammelaar cadeau en werd er kandeel (en traditionele kraamdrank die sinds de 17e eeuw bij kraamfeesten wordt geschonken) gedronken.

Enkele weken later, op 12 mei, verschenen voor het eerst gezinsfoto's. Verder kreeg Nederland dankzij Prins Claus regelmatig een foto-update. In juli toen Willem-Alexander 9 weken oud was, en eind augustus werd er in de tuin van Kasteel Drakensteyn zelfs een fotomoment georganiseerd.

Foto's: © Prins Claus/RVD
Op een kleedje zit het gezin op het gras met de honden van baby Alexander te genieten. Behalve fotografen, maakt ook Prins Claus regelmatig foto's van zijn vrouw met Willem-Alexander. Tot slot werd het prinsje in een kinderwagen gelegd.


Foto's: © RVD

De fotosessie kwam enkele dagen voor de doop van Prins Willem-Alexander op 2 september 1967. De doopdienst vond plaats in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag en werd geleid door 'hofpredikant' dominee Henk Kater.
Foto: © Joost Evers/Anefo
Foto: © Ron Kroon/Anefo

De peetouders en doopgetuigen van de prins waren zijn grootvader prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld, zijn grootmoeder Gösta Freiin von dem Bussche-Haddenhausen, prinses (inmiddels koningin) Margrethe van Denemarken, Ferdinand Graf von Bismarck-Schönhausen (1930) en de voormalige minister-president Jelle Zijlstra. Renée Elisabeth Bradbrooke Smith-Röell (1938), een vriendin van Beatrix, is eveneens een peetouder. Ze was niet aanwezig maar werd vertegenwoordigd door haar grootmoeder M.A.E. del Court van Krimpen-van Loon (1891-1983). De prins accepteerde het water over zijn gezicht, maar werd kort daarna weer wel de kerk uitgedragen door zuster Swellengrebel omringd door een kinderkoor.

Tot slot verschenen in oktober 1967, toen de prins een half jaar oud was, nog eens twee foto's van Willem-Alexander. Op één van de foto's zit hij op schoot bij Koningin Juliana:

6 opmerkingen:

 1. Met heel veel plezier gelezen,ondanks dat je dit eigenlijk al wist, toch heel erg mooi beschreven en schattige foto's erbij. een geweldig leuk idee om na Juliana, Willem Alexander er Beatrix hier te laten zien. Je site wordt steeds mooier, je bent en blijft nog steeds een van mijn favorieten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ..... Anja heeft het eigenlijk al geschreven...Enig-leuk je site + altijd goed voor een mooie verrassing..het blijft een favoriet van mij ook - ga zo door a.u.b.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer leuke log in een serie waar ik er vanuit ga dat er nog meer mooie logs gaan volgen. Ook ik bezoek je site graag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel leuk deze serie over onze huidige koning. Hoop hier ook zoiets van Maxina tezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Máxima is aangetrouwd, dus een vergelijkbare serie is over haar niet mogelijk (in ieder geval niet zo uitgebreid), maar ze wordt op deze site zeker niet vergeten ;)

   Verwijderen