20 bijzondere Máxima hoeden uit de laatste tien jaar | De Oranjes

donderdag 12 maart 2015

20 bijzondere Máxima hoeden uit de laatste tien jaar


Hoeden worden eigen alleen nog in Koninklijke families gedragen. Als je als 'doorsnee mens' met een hoed op de deur uitgaat, wordt je op z'n minst aangestaard. Laat staan als je dan ook nog eens een hoed zou dragen uit Máxima's collectie. Zelf komt de Koningin echter altijd goed weg met haar steeds apartere creaties. 

Hoewel de opdracht was om tien mooie en bijzondere hoeden uit de afgelopen tien jaar te selecteren, bleven er - hoeveel ik er ook doorstreepte - zo'n twintig over. Voor het gemak heb ik ze allemaal een toepasselijke naam gegeven. Opvallend: Vooral in het buitenland draagt Koningin Máxima bijzondere hoeden. 

Maximaal grote rood/roze hoed
Op 27 augustus 2005 trouwden Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk in Noordwijk. Natuurlijk was ook Prinses Máxima te gast op het huwelijk. Met haar 'Maximaal grote rood/roze hoed' (ze had eerder nog niet z'ón grote hoed gedragen) viel ze behoorlijk op. Door de grootte was het voor haar wel lastig om tijdens de dienst met haar buren te kletsen. Voor de buren was het op hun beurt weer lastig om hun aandacht op het bruidspaar te richten met zo'n vrolijke grote hoed voor en naast zich.Parelvingers
In 2006 brachten de Prins van Oranje en Prinses Máxima een bezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland. Op de derde dag van het bezoek aan Australië droeg Máxima een bijzonder hoofddeksel. Het is een soort 'hand' met vingers waar parels op bevestigd zitten. De bijzondere 'parelvingers' hielden het haar van de prinses in ieder goed op z'n plaats.

Beige Beertje Paddington hoed
Hoewel de hoed van het bekende beertje Paddington rood (en soms blauw) is, doet deze beige Natan hoed van Máxima er toch aan denken. De grote flap van de hoed is soepel, net als die van Paddington. De beige hoed viel - hier tijdens het bezoek aan Mongolië in 2006 - goed op. Prinses Máxima had 'm gecombineerd met een zwart pakje.

Roze lampenkap hoed
Tijdens het staatsbezoek aan Argentinië in maart 2006 droeg Prinses Máxima een mooie grote lichtroze 'lampenkap' hoed van Natan die perfect bij haar roze jas paste.

Racebaan
Toen Prinses Máxima samen met haar man in juni 2008 de Expo 'Zaragoza 2008' bezocht, droeg ze op haar hoofd voor het eerst de beige 'racebaan'. Een racebaan heeft namelijk ook veel scherpe bochten en verschillende hoogtes. Daar doet deze hoed - wederom een ontwerp van Fabienne Delvigne - aan denken. Het exemplaar behoort tot de favorieten van Máxima. Ze heeft 'm al diverse keren gedragen.

Viking hoed met bloem
Het is bekend dat Vikingen nooit helmen met hoorns hebben gedragen, maar zo worden ze wel vaak afgebeeld. Daarom doet ook dit bijzondere hoofddeksel van Koningin Máxima aan een 'Viking' helm denken. De helmen van de Vikingen werden gemaakt van dik leer; die van Máxima van linnen. Prinses Máxima droeg hem - hier - tijdens het bezoek aan Mexico in 2009, maar draagt het aparte exemplaar nog regelmatig. Op een bepaalde manier doet hij ook denken aan het hoedje dat Máxima tijdens de doop van haar oudste dochter droeg.

Vastgekleefde vogel
De 'vastgekleefde vogel' die Prinses Máxima op Koninginnedag 2009 op haar hoofd had, is niet echt meer een hoed te noemen. Haarversiering klinkt beter. Omdat niet te zien is hoe de versiering vast is gemaakt, lijkt het net of er een vogel zich heeft vastgekleefd in haar kapsel.

Oranje bal met strik 
Tijdens de vijfde dag van het tiendaagse bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk had Máxima zich uitgedost met oranje accessoires; oranje schoenen, oranje oorbellen én een oranje hoedje. Het hoedje heeft de vorm van een bal en is opgevrolijkt met een strik aan de bovenkant. Hoewel de bal best hoog is en Máxima's haar niet dik, floepte er toch nog een bolletje haar uit.

Auto zonwering hoed
Toen Prinses Máxima in mei 2011 een tentoonstelling over zichzelf opende in Paleis het Loo droeg ze een opvallend rood-wit geblokt pakje met een bijzondere hoed. De hoed van fijne stro doet - zeker door de zwarte rand en de vorm - denken aan een zonnescherm voor in de auto. Helaas heeft Koningin Máxima de hoed daarna nooit meer gedragen, dus misschien doet hij nu wel dienst op een autoruit..

Zwarte mijter
Van alle mijters die er op de wereld bestaan is die van Sinterklaas natuurlijk het bekendst. Eigenlijk heeft Koningin Máxima ook een soort 'mijter', al is die van haar niet zo hoog en niet zo vrolijk om te zien. Hoewel het meer een muts is, is met een beetje fantasie wel een mijter te herkennen.

Chinese hoed in Qatar
Voor een toekomstig staatsbezoek aan China zou deze hoed van Koningin Máxima erg toepasselijk en leuk zijn, hoewel daar ongeveer niemand meer met een Chinese hoed loopt. Máxima droeg de hoed van stro in 2011 tijdens het staatsbezoek aan Qatar.

Gouden bijenkorf met juweel 
Op Amalia's 9e verjaardag kon Koningin Máxima (toen nog prinses) niet de hele dag feest vieren. Ze had nog een activiteit in Rotterdam, maar was wel feestelijk gekleed. Op haar hoofd droeg ze een gouden velours hoed in de vorm van een bijenkorf. Op de hoed was een juweel gespeld.

De Fazant
Een huwelijk waar opnieuw Koningin Máxima opviel in plaats van het bruidspaar was die van de Luxemburgse Erfgroothertog Guillaume met Prinses Stephanie. Máxima droeg op haar hoofd namelijk een fazantenhoed (gelukkig niet van een echte fazant gemaakt) met enorme veren. De hoed, die weer ontwerpen is door Fabienne Delvigne kreeg de naam 'Secret Dream'. 'De Fazant' klinkt bij deze creatie toch wat logischer. Tot op heden heeft Koningin Máxima de hoed nog geen tweede keer gedragen. Hij is ook niet zo praktisch; vooral niet als je in een auto zit..

Tarantula hoed
Dat Koningin Máxima wel iets met spinnen heeft blijkt uit de spinnenbroches die ze regelmatig op haar kleding draagt. Tijdens het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten in 2012 leek het zelfs wel of er een enge harige tarantula spin op het hoofd van Máxima zat. Officieel moet het een creatieve bloem voorstellen, maar.. zeg nou zelf..

Muizentrapjes eiland
Op de zevende dag van het tiendaagse bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk in 2013 droeg Koningin Máxima een kleurrijke jurk gecombineerd met een hoedje wat qua kleur perfect aansloot. Op het kleine roze hoedje zitten door elkaar gehutselde 'muizentrapjes'. Muizentrapjes kent iedereen - die op school gezeten heeft - wel. Het is dé knutselactiviteit in de kleuterklas.

Hoedje met paars vogeltje
Zou het gewoon toeval zijn of is er toch een reden waarom Koningin Máxima het paarse vogeltje al twee keer op haar hoofd heeft gezet bij een Italiaans gerelateerd bezoek? Op 5 november 2013 droeg de Koningin voor het eerst het bijzondere hoedje tijdens de uitreiking van de Prix de Rome prijs. Het vogeltje zat toen in een soort 'nestje'. Tijdens het kennismakingsbezoek aan Italië mocht het (Italiaanse) vogeltje ook weer mee, en was hij uit z'n nestje gekropen. Of beter gezegd: de ondergrond was anders.

Blauwe pauw
Als je snel kijkt is het net of Koningin Máxima op deze foto blauw haar heeft, maar het zijn blauwe pauwenveren. Deze bijzondere haarversiering droeg ze tijdens het kennismakingsbezoek aan Denemarken in 2013.

Grote zilveren roos
Er zat negen jaar tussen, maar al die tijd was Máxima de bijzondere hoed die ze bij de doop van Prinses Alexia droeg tóch niet vergeten. Tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea in november 2014 werd hij gecombineerd met een grijze glittertop. Hopelijk verdwijnt de grote zilveren roos niet weer voor bijna tien jaar de kast in..

De antennes
Een zeer bijzondere hoofdversiering zijn de 'antennes' die de Koningin op haar hoofd had tijdens het staatsbezoek aan Polen. Het ding is eigenlijk een diadeem en op die manier ook in het haar gezet. Met de lange, dunne antennedraden was het voor de Koningin weer uitkijken of ze niemand beschadigde en belangrijker nog; dat haar antennes niet kapot gingen bij het in- en uitstappen van de auto. Het voordeel is dat ze inmiddels natuurlijk ervaring heeft met bijzondere exemplaren op haar hoofd, zoals 'De Fazant'.

Bladhoed 
Tot slot mag de 'bladhoed' ook niet in dit overzicht van bijzondere hoeden ontbreken. Koningin Máxima droeg de hoed op een zonnige dag in mei 2014, gecombineerd met een groen jurkje en groene oorbellen.

Dit was een artikel naar aanleiding van een ingezonden idee voor het 10-jarig jubileum van deze website. Heb je ook een idee? Het mag van alles zijn. (klik hier)

9 opmerkingen:

 1. Niet alle hoeden vind ik persoonlijk even mooi, maar Maxima staan ze wel. Leuk idee van deze hoeden, wie dit ook heeft ingezonden en jij, Vivian hebt er een hele mooi log van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De hoed niet van echte fazantenveren? Da's wel heel naief. Gelukkig is ie echt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De veren zijn wel echt ja, maar ik had het over 'het lijf'.

   Verwijderen
 3. Ik denk dat de schrijfster nog nooit muizentrapjes heeft gemaakt. Want die zien er toch echt heel anders uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet het ook niet zo letterlijk nemen ;) Ik probeerde gewoon te vergelijken waar het het meest op leek.

   'De schrijfster' ben ik trouwens.

   Verwijderen
 4. Leuk log je heb je er van gemaakt zo met die beschrijvingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk logje over de byzondere hoeden. Er zitten een paar hele mooie bij, maar de meesten vind ik niet mooi, wat te extreem. Zoals de antenne-hoed.
  Misschien een poll maken van de mooiste hoeden?
  Ik heb iig weer genoten van de foto's

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk idee :) Poll suggesties kunnen worden ingediend via de link onder de poll. (Bekijk poll-uitslagen en bedenk nieuwe vragen)

   Verwijderen
 6. Super leuk logje, ik heb genoten van het lef wat koningin Maxima heeft. De roze muizentrapjes hoedje en de roze lampenkap hoed zijn mijn favoriet.

  BeantwoordenVerwijderen