Oranje nieuws – 28 t/m 30 november 2012 | De Oranjes

vrijdag 30 november 2012

Oranje nieuws – 28 t/m 30 november 2012

Prinses Margriet opent tentoonstelling: ‘Wilhelmina’s Levensavond’

© Screenshot en PPE,
 
http://www.ppe-agency.com/ 
Woensdag was het precies 50 jaar geleden dat Prinses Wilhelmina overleed. Paleis het Loo maakte daarom de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s Levensavond’ die dinsdagmiddag door Prinses Margriet geopend werd.

De tentoonstelling Wilhelmina’s Levensavond’ toont foto’s, filmbeelden, kleding en schilderijen uit de periode ná Wilhelmina’s troonsafstand. Na haar troonsafstand in 1948 trok Wilhelmina zich terug op haar geliefde Paleis Het Loo. Ze bewoonde er een aantal kleine kamers, ver weg van de officiële paleisvertrekken. Ze schilderde tot op hoge leeftijd, en schreef haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’.

Prinses Margriet was zeer onder de indruk van de tentoonstelling en kreeg bovendien ook nog een mooie ingelijste foto overhandigt waar ze zelf met haar moeder Juliana en oma Wilhelmina op staat.

Sinds woensdag is de tentoonstelling ook voor het gewone publiek te bewonderen t/m 7 april 2013.


Koningin Beatrix en Prinses Máxima bij 10-jarig bestaan Prins Claus Leerstoel


In Paleis Noordeinde werd woensdag het 10-jarig bestaan van de Prins Claus Leerstoel gevierd met een symposium. Koningin Beatrix was bij de ‘viering’ aanwezig, waar Prinses Máxima een toespraak hield. 

De Prins Claus Leerstoel werd 10 jaar geleden ingesteld door het International Institute of Social Studies en de Universiteit Utrecht. Prinses Máxima feliciteerde de stichting in haar toespraak. Zoals Prins Claus dat wilde wordt de Prins Claus Leerstoel jaarlijks uitgereikt aan jonge wetenschappers die wat betekenen voor de ontwikkelingsvraagstukken.

Tijdens het symposium werd ook een speciale video getoond over het werk van de tien leerstoelhouders. Prinses Máxima komt er ook in voor, zij sprak haar bijdrage voor het filmpje in vanuit de woonkamer in Villa Eikenhorst.

Prinses Máxima bezoekt International Supply Management Congress 

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Prinses Máxima bezocht gisteren de opening van het International Supply Management Congress 2012 met als thema: ‘The impact of sustainable supply chains’. 

De prinses – meestal zomers gekleed – droeg dit keer voor de kou een beige lange jas. Binnen in de RAI werd haar jas direct afgestaan voordat ze de zaal betrad. Gelukkig had ze nog een rood vestje meegenomen die ze over het zomerse jurkje drapeerde.

Het congres – wat vorig jaar ook een succes bleek – legde dit keer de focus op schaalvergroting door middel van samenwerking. De High-level sprekers vanuit het bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties werden meteen al noodgedwongen samengevoegd in één zaal.

Het ISMC hoopt met dit kennis – en netwerkevenement de eerste stap gezet te hebben wat betreft samenwerking.
Koningin Beatrix reikt Prijs der Nederlandse Letteren uit
“De eervolle taak deze belangrijke prijs aan de winnaar te overhandigen valt beurtelings de Koning der Belgen en mij toe”

Koningin Beatrix heeft vanmiddag op het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt aan de Vlaamse dichter Leonard Nolens.

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Eens in de drie jaar wordt de prijs door het Nederlandse en dan weer door de Belgische Koning uitgereikt. Dit jaar kreeg de Vlaamse dichter Leonard Nolens de prijs van maar liefst 40.000 euro. De Koningin hield voorafgaand aan de uitreiking een toespraak: “Gaarne heet ik U allen hartelijk welkom bij de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren. De eervolle taak deze belangrijke prijs aan de winnaar te overhandigen valt beurtelings de Koning der Belgen en mij toe. Die bijzondere rolverdeling benadrukt het uitzonderlijke karakter van deze prijs, die immers gezamenlijk door Vlaanderen, Nederland en - sinds 2004 - ook door Suriname wordt toegekend. Een dergelijk internationaal literair eerbetoon is uniek in de wereld. Een taal komt in de letterkunde tot haar grootste bloei. Dat geldt ook voor de Nederlandse literatuur. Sinds 1956 vormt de Prijs der Nederlandse Letteren de belangrijkste onderscheiding op dit gebied. Deze bekroning beperkt zich niet tot een land, maar bestrijkt een heel taalgebied. Immers, niet de nationaliteit van de literator is het onderscheidend element, maar de taal. Daarmee is deze prijs behalve een eerbetoon aan de winnaar evenzeer een hommage aan het Nederlands. “Lees verder.

Overig kort nieuws:

- Emma van Vollenhoven vierde woensdag haar 6e verjaardag.

- Koningin Beatrix heeft woensdag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Litouwen, Japan en Liberia ontvangen.

- De eerstvolgende fotosessie van het gezin van de Prins van Oranje is op 23 december. Het gezin poseert dan in Argentinië, waar ze de kerstvakantie zullen doorbrengen.

2 opmerkingen:

 1. Emma, alsnog van harte gefeliciteerd en leuk weer een fotosessie in het vooruitzicht en dan zomers vanuit Argentinie erg leuk. en Maxima zag er erg mooi uit afgelopen donderdag.
  En de indeling is best mooi zo, mooi overzichterlijker dat nu alles aan een kant staat wat betreft nieuws ed. en het actuele nieuws links en ook groter. Hopende ben je er zelf ook tevreden mee. Ik in ieder geval wel.
  Kopfoto zou leuk zijn nog in sinterklaas stijl en anders dadelijk in de Kerst sfeer. een ideetje misschien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het idee! Zodra ik in kerststemming kom, zal ik er eens over nadenken.

   En bedankt voor het compliment!

   Verwijderen