Oranje nieuws – 12 & 13 november 2012 | De Oranjes

dinsdag 13 november 2012

Oranje nieuws – 12 & 13 november 2012

Prinses Máxima spreekt op conferentie en geeft startsein ‘Week van het Geld’
Máxima: "Ik had heel veel dromen toen ik op de basisschool zat, maar ik kreeg geen zakgeld!"

De maandag van Prinses Máxima stond weer in het teken van financiën. Na een toespraak op de conferentie ‘The Future of Banking’ in Amsterdam, gaf ze in Rijswijk het startsein van de ‘Week van het Geld’.

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden – afgekort FMO – organiseerde de conferentie ‘The Future of Banking’ in de Convention Factory inAmsterdam. Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigd Naties op het gebied van ‘Inclusive Finance’ was Prinses Máxima de perfecte persoon om met een openingstoespraak de conferentie te laten beginnen. Onderwerp van de conferentie was het toekomstmodel van bankieren in ontwikkelingslanden. Er waren ongeveer 250 internationale bestuurders aanwezig, waaronder voornamelijk CEO's van financiële instellingen. In haar toespraak sprak de prinses onder andere over het voorrecht dat ze heeft om als VN-adviseur met verschillende mensen in verschillende landen te praten over de manier waarop ze omgaan met hun leven en bedrijven, daarbij ingezoomd op het financiële aspect. “Met andere woorden, kan een spaarrekening, lening of een goede verzekering het verschil maken?” Verder benoemd de prinses dat er over de hele wereld een dringende behoefte is aan financiële diensten. Ik bezocht onlangs Nigeria, waar verhoogde productiviteit van de landbouw een grote prioriteit is. Een onderwerp dat aan bod kwam is hoe boeren zich microfinanciering leningen kunnen veroorloven.. De meeste microfinanciering leningen zijn echter van zeer korte termijn, slechts enkele maanden. Deze boeren moeten op langere termijn financiering hebben, en op lagere, betaalbare prijzen. En misschien zelfs een lening met een vertraagde start van betalingen.” 

Na haar toespraak vertrok de prinses direct naar Rijswijk. Op de Prins Mauritsschool nam ze - na een warm ontvangst door de leerlingen op het schoolplein – plaats in de schoolbanken. Kinderen van groep 7 en 8 voerden toneelstukjes op m.b.t. het onderwerp geld. Een oud kinderen voor kinderen liedje ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’ werd vanonder het stof gehaald, en het tv-programma ‘De wereld draait door’ was omgedoopt tot ‘De euro draait door’. De prinses kon wel lachen om de voorstellingen en poseerde vervolgens met de leerlingen voor de grote ‘Week van het Geld’ ballon op het schoolplein.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Tijdens de Nationale Week van het geld leren kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 omgaan met geld. Er worden deze week gastlessen gegeven op basisscholen verzorgd door banken, verzekeraars en andere organisaties. Ook is er een Week van het Geldkrant. De prinses schreef het voorwoord in de krant voor de ouders en docenten, maar beantwoorde ook enkele kindervragen in de speciale kinderkrant:

Vraag: Waarom vindt u de Week van het geld zo belangrijk?
Máxima: “Goed leren omgaan met geld is heel belangrijk, daar heb je de rest van je leven profijt van. Daarmee kan je voorkomen dat je je onnodig in de schulden steekt. Door van tevoren een goed plan te bedenken weet je wat je kunt besteden. Het is natuurlijk best moeilijk om je zakgeld niet in één keer uit te geven, maar door te sparen kun je na een tijdje iets moois kopen. Tijdens de Week van het geld kun je op school en thuis veel leren over geld en hoe je er ook plezier van kunt hebben. “

Vraag: Wat is er deze te week doen?
Máxima: “In deze krant lees je over allerlei activiteiten waaraan je de komende week mee kan doen. Op veel scholen worden in de Week van het geld gastlessen gegeven, misschien komt er wel iemand bij jou op school. Of heeft jouw meester of juf een leuke activiteit bedacht voor de Week van het geld. Thuis kun je jouw ouders vragen om een zakgeldcontract te maken, of samen meedoen aan één van de activiteiten.”


Vraag: Het thema van de Week van het geld is dit jaar “Als ik later groot ben….”. Wat was uw droom toen u op de basisschool zat?
Máxima: “Ik had heel veel dromen toen ik op de basisschool zat, maar ik kreeg geen zakgeld! Daarom weet ik nu hoe belangrijk het is om zakgeld te krijgen als een manier om te leren met geld om te gaan en dus dromen te laten uitkomen. Ook een miskoop doen is niet erg. Ik kan je verzekeren dat als je een miskoop doet, je veel betere keuzes leert maken in de toekomst! Met zakgeld kun je oefenen om verstandig met geld om te gaan. “

Vraag: Krijgen uw kinderen zakgeld en geeft u dat op een vast moment? 
Máxima: “Ja, ze krijgen zakgeld sinds hun 6e verjaardag en dat gebeurt op zondag. Het is tot nu toe heel leerzaam geweest, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mij om te begrijpen hoe kinderen met geld omgaan.”

Vraag: Heeft u nog tips om sparen leuk te maken? 
Máxima: “Met een doorzichtige spaarpot kun je je spaargeld zien groeien. Of je kunt zelf een spaarpot maken waarop je een plaatje plakt van je spaardoel. En als je wilt sparen, neem je geld niet mee, dan voorkom je kleine verleidingen. “

Aanstaande woensdag is de prinses wederom in het kader van de Week van het Geld op een basisschool te vinden. De Zoetermeerse school met de Koninklijke naam – Prinses Amaliaschool – gaat dan samen met de prinses het spel Cash Quiz spelen.

Prins van Oranje vliegt in Apache-helikopter

De Prins van Oranje bracht vandaag een bezoek aan vliegbasis Gilze-Rijzen, waarbij hij ook in een helikopter vloog..

De prins begon zijn werkbezoek met een gesprek over de samenwerking tussen lucht – en grondpersoneel tijdens gevechtsmissies. Verder sprak hij met technici en Forward Air Controllers, die vanaf de grond via een radio aanwijzingen geven.

Nadat specialisten hem ingelicht hadden over hoe ze de helikopters gereedmaken voor de vlucht, was er voor de prins niets meer wat hem tegenhield om ook eens in een Apache-helikopter te stappen. Samen met een instructeur vloog hij boven een oefenterrein en gaven ze gesimuleerd vuursteun aan grondtroepen, een zogeheten Close Air Support-missie. Deze missies worden door de Nederlandse militairen in Uruzgan ook geregeld uitgevoerd.

Foto: © Ministerie van Defensie

Prinses Máxima op bezoek bij Eurocommissaris Piebalgs

Prinses Máxima was vandaag in Brussel, waar ze ontvangen werd door de heer Andris Piebalgs.

Piebalgs is Eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Hij ontving de prinses voor een gesprek over ‘Inclusive Finance’. De man – die sinds 2010 – bij de eurocommissie werkt moest van alles weten van de ‘Special Advocate Inclusive Finance for Development’.

In 2009 is Prinses Máxima benoemd tot 'Secretary-General's Special Advocate for Inclusive Finance for Development'. De prinses adviseert in deze functie de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, en zet zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor mensen of kleine ondernemingen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten

1 opmerking:

 1. Hello.
  Heeft u behoefte aan een lening?
  Als dat zo is, heb je niet een probleem, want alles wat we doen is op lening aan bij 3% tarieven pepole met ons bent u verzekerd van uw lening bedrag.
  Wij maken geschiedenis onder vele anderen.
  als we zijn de beste online kredietverstrekkers in de internet.We hebben leningen aan verschillende klanten in Singapore, Verenigde State van Amerika en haar omgeving.
  U kunt contact met ons opnemen via.
  mail: intercomloanfirmservice@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen