Oranje nieuws – 1 november 2012 | De Oranjes

donderdag 1 november 2012

Oranje nieuws – 1 november 2012

Prinses Máxima’s voedsel – en maatjesdag
Ontbijten op basisschool, ontmoeting met Maatjesproject en toespraak op voedselstabiliteit congres


Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Basisschool de Zonnewijzer in Leidschendam kreeg vanochtend Prinses Máxima op bezoek. De school is een van de 2.500 deelnemende scholen die meedoet aan het Nationaal Schoolontbijt. 

In pyjama zaten de ruim 190 kinderen van basisschool de Zonnewijzer vanochtend nietsvermoedend te genieten van hun ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt wordt al 10 jaar georganiseerd, met als doel het belang van een ontbijt bij een kind over te brengen. Hoewel dit meer ‘werk’ is voor de ouders dan voor een schoolorganisatie, blijft dit initiatief toch nog steeds bestaan met behulp van lokale bakkers en diverse sponsoren van gezond broodbeleg.

Plotseling arriveerde niemand minder dan Prinses Máxima - niet in pyjama. Desondanks mocht ze toch aanschuiven en mee-eten. Ondertussen sprak ze met de kinderen over het belang van een goed ontbijt. Helaas was het assortiment beperkt tot chocoladepasta, hagelslag en appelstroop, maar de prinses kreeg het wel weg. Na het eten werd een cheque overhandigd van het Voorlichtingsbureau Brood aan het Oranje Fonds vanwege de steun aan projecten die er op gericht zijn om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Foto: © Schoolontbijt.nl
Na het ontbijt in Leidschendam, bezocht de prinses in Den Haag het ‘maatjesinitiatief’ van Stichting Vitalis. De stichting richt zich op persoonlijke begeleiding van kinderen van vijf tot achttien jaar die zich in een kwetsbare positie bevinden. De stichting werkt met vrijwilligers, maatjes, die wekelijks de kinderen ontmoeten. Prinses Máxima verdiepte zich via korte gesprekken in de levens van kinderen die in een ‘belastende thuissituatie’ zitten. Met een ‘maatje’ kunnen ze even alles opzij zetten en rekenen op persoonlijke aandacht en ondersteuning bij school. Door het succes maakt het maatjesinitiatief sinds juni 2012 deel uit van het Oranje Fonds Groeiprogramma. Natuurlijk werd er een groepsfoto gemaakt met de prinses, medewerkers, kinderen en ‘maatjes’ van Vitalis.

Een eindje verderop in de Ridderzaal sprak Prinses Máxima vanmiddag op het congres ‘samenwerken aan internationale voedselstabiliteit’. Het congres betreft de Nederlandse afsluiting van het door de Verenigde Naties uitgeroepen internationale jaar van de coöperatie.

Koningin Beatrix opent Cultuur Kwartier Sneek

Koningin Beatrix was vandaag in Sneek om daar het nieuwe theater ‘Cultuur Kwartier Sneek’ te openen.

Voor de opening bezocht de koningin in het Kwartier onder andere een optreden van een band, een demonstratie van beeldhouwkunsten en werd haar een optreden klassiek ballet voorgeschoteld.

Buiten in de regen opende ze vervolgens – met een grote sleutel – symbolisch het nieuwe theater. Het Kwartier bestaat naast het theater uit kunstencentrum Atrium en poppodium Bolwerk.Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent Nationaal Deltacongres


Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opende vandaag het derde Nationaal Deltacongres ‘Op weg naar oplossingen’ in Ahoy Rotterdam.

Foto: © deltacommissaris.nl
Vanuit zijn ervaringen als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (2005-2011) hield hij een toespraak. Van Vollenhoven ging in op het feit dat veiligheid wat hem betreft niet alleen een zaak is van de overheid, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid, burgers en bedrijfsleven. Pieter van Vollenhoven woonde niet het volledige programma van het congres bij. Kort na de opening keerde hij weer huiswaarts.

Gedurende de dag kwamen er nog sprekers aan het woord uit de overheid, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de wetenschap, die vanuit een breed perspectief reflecteerden op de ontwikkelingen in het Deltaprogramma. Dit jaar werd speciale aandacht besteed aan de Deltabeslissingen: vijf belangrijke keuzes waarover de politiek in 2015 een beslissing neemt.

2 opmerkingen:

  1. Leuke foto's.
    Jammer voor Amalia, Alexia en Ariane dat hun moeder niet bij hen op school kwam.
    Jammer ook voor ons, want dat had leuke foto's opgeleverd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, Stephanie, dat had helemaal geweldig geweest, maar ja, ze willen de meisjes natuurlijk zoveel mogelijk prive geven en het had wat raar voor de klasgenootjes van de Atjes geweest ook denk ik.. Leuke foto's heeft het opgeleverd.. Ook de grote sleutel die de koningin moest gebruiken voor de opening is geinig..

    BeantwoordenVerwijderen