Oranje nieuws - 14 & 15 november 2012 | De Oranjes

donderdag 15 november 2012

Oranje nieuws - 14 & 15 november 2012

Prinses Máxima speelt Cash Quiz op Prinses Amaliaschool

Woensdagochtend bezocht Prinses Máxima – zoals eerder vermeld - de Prinses Amaliaschool in Zoetermeer om het spelletje ‘Cash Quiz’ te spelen.

De hele week wordt op iedere basisschool in het land aandacht besteed aan de ‘Week van het Geld’. In het kader daarvan zijn ook verschillende spelletjes bedacht, waaronder de ‘Cash Quiz’. Prinses Máxima kwam woensdag in haar ‘overall’ die ze al eens eerder droeg aan op het schoolplein, waar – net als in Rijswijk – alle kinderen haar op stonden te wachten. De boeren overall van de prinses, blijkt een modieuze ‘jumpsuit’ te zijn. Bovendien liep de prinses niet op klompen.

Samen met de leerlingen van groep 7 en de directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken werd vervolgens de quiz gespeeld. Als een echte juf stond de prinses voor de klas, waar ze de quizvragen voorlas. Bij ieder goed antwoord ontving een groepje kinderen ‘speelgeld’. De winnende groep, mocht tot slot vlak naast de prinses staan op de groepsfoto.


Screenshots


Prins van Oranje bij overleg Landmachtraad

De Prins van Oranje heeft woensdagochtend op de Kromhoutkazerne in Utrecht een overleg bijgewoond van de Landmachtraad van het Commando Landstrijdkrachten.

De Landmachtraad is een maandelijks overleg van de Commandant Landstrijdkrachten met zijn ondercommandanten en belangrijkste adviseurs. Tijdens deze Landmachtraad werd onder meer gesproken over het belang van het samenwerkingsverband tussen defensie, defensie-industrie en onderzoeksinstituten voor de ontwikkeling van innovatief defensiematerieel.

Koningin Beatrix ontvangt Sall van Senegal en bezoekt feestje 10 jaar Internationaal Strafhof

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Koningin Beatrix heeft woensdagochtend president Macky Sall van Senegal ontvangen. Daarna ging hij met de Koningin mee naar de Ridderzaal om het 10-jarig bestaan van het Internationaal Strafhof te vieren.

De heer Sall was in Nederland op uitnodiging van de Vergadering van Statenpartijen, waar hij woensdagmiddag een toespraak hield. Maar voordat het zover was vertrok hij ongeveer tegelijk met de Koningin bij het paleis op weg naar de Ridderzaal. Koningin Beatix arriveerde iets later omdat ze haar ketting nog even wilde omwisselen, en haar hoed op moest zetten. In de Ridderzaal werd vervolgens – toen de Koningin er was – ‘gevierd’ dat het Internationaal Strafhof 10 jaar in de stad is gevestigd. Bij het Hof zijn tot nu toe 121 landen aangesloten.

Prins van Oranje reikt Erasmusprijs uit
Prins: “Dr. Dennett, een vraag: Wie bent u echt? Bent u dokter Sigmund of zijn baardige gesprekspartner? Of bent u misschien allebei?”

De Prins van Oranje heeft woensdagavond in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs 2012 uitgereikt aan de Amerikaanse filosoof Daniel C. Dennett. Koningin Beatrix en Prinses Máxima waren ook bij de uitreiking aanwezig.

Op 23 juni 1958 richtte Prins Bernhard de Stichting Praemium Erasmianum op. Sinds dat jaar wordt ieder jaar de uitreiking van de Erasmusprijs georganiseerd. Om voor de Erasmusprijs in aanmerking te komen moet je voor Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage hebben geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk terrein. De prins van Oranje hield een toespraak waarin hij ook uitvoerig praat over de geschiedenis van de Erasmusprijs.

Dit jaar ontving de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett de Erasmusprijs. De prijs bedraagt 150.000 euro, wat hij waarschijnlijk direct in Amerikaanse dollars heeft laten omzetten. Met als thema ‘De culturele betekenis van de natuurwetenschappen’ kwam Daniel Dennett in aanmerking omdat hij bekend staat om zijn vermogen het culturele belang van wetenschap en techniek naar een breed publiek te vertalen. De man blijft in ieder geval tot de komst van Sinterklaas nog in Nederland. Zo neemt hij deel aan twee symposia in de Koninklijke Akademie van Wetenschappen; een discussiebijeenkomst in SPUI25; een debat over religie en onderwijs in het Koninklijk Instituut voor de Tropen; een gesprek over film en brein in EYE; en ten slotte geeft hij de wetenschapslezing in Paradiso. Daarnaast besteedt het digitale kanaal Holland Doc 24 de hele week aandacht aan Daniel Dennett en zijn werk, met documentaires en interviews.


Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/

Prins van Oranje bezoekt Jaarcongres ECP

De Prins van Oranje was vanochtend aanwezig bij het ochtendprogramma van het Jaarcongres ECP in het Circustheater in Scheveningen.

De prins bezocht het jaarcongres in zijn hoedanigheid van lid van de Raad van Advies van ECP (Platform voor de Informatiesamenleving). Naast het bijwonen van de toespraak, was de prins aanwezig bij een paneldiscussie over online veiligheid in Nederland. Na het eerste deel van het programma woonde hij een demonstratie bij van meldknop.nl. Deze site is voor en door jongeren ontwikkeld voor hulp bij problemen op internet. Tot slot ontmoette de Prins leden van de digiraad, de jongerenraad van ECP, om te praten over veilig internet voor kinderen en tieners.

Prinses Máxima opent Growing SME’s Marketplace
“Vrouwelijke ondernemers moeten worden aangemoedigd om meer risico's te nemen”

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Prinses Máxima opende vandaag de Growing SME’s Marketplace, en hield daarbij ook een toespraak.

De prinses was twee jaar geleden ook aanwezig op de Growing SMEs-conferentie van BiD Network. Sindsdien is de aandacht voor het onderwerp Inclusive Finance (microkrediet en mkb-financiering) gegroeid. Het leek de organisatie dan ook wel wat nu eens een Growing SME’s Marketplace te organiseren. BiD Network is een Nederlandse non-profitorganisatie die duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in opkomende economieën stimuleert. De organisatie krijgt financiering van MinBuZa en de Nationale Postcode Loterij. Prinses Máxima hield een toespraak waarin ze onder andere over vrouwelijke ondernemers sprak: “Vrouwelijke ondernemers staan voor bijzondere obstakels. Sommige van deze problemen hebben betrekking op de financiering, maar er zijn ook andere factoren. Eerder dit jaar heb ik vrouwelijke ondernemers bezocht in Turkije. De een had een bloeiende export, maar anderen worstelden met de verkoop, het vinden van een markt en financiën. Natuurlijk, het eerste wat elk goed bedrijf nodig heeft is een goed idee en een markt om te verkopen. Maar vrouwen hebben de neiging om meer voorzichtig te zijn bij het aangaan van leningen waardoor ze te weinig uit hun bedrijf-met de daaruit voortvloeiende lagere groei en het genereren van inkomsten kunnen halen. Dus, vrouwelijke ondernemers moeten worden aangemoedigd om meer, berekende risico's te nemen - en dat vereist een betere toegang tot financiële diensten, meer financiële kennis en een betere kennis van zaken.” Lees verder.

Prinses Máxima bezocht ook de ‘marktplaats’ waar ondernemers uit meer dan vijftien verschillende landen hun businessplannen presenteerden.


Foto's: © Marieke Jansen van Rosendaal, http://royalfotograaf.nl/  

Prins Pieter-Christiaan nieuwe voorzitter VBN

Prins Pieter-Christiaan is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Beveiligersmanagers Nederland. Dat werd vandaag bekend gemaakt.

De prins volgt Geert van der Laan op, die er na 6 jaar voorzitterschap mee stopt. De VBN schenkt op verschillende manieren aandacht aan beveiliging, behartigt de belangen van het beroep en hoopt zich onder de nieuwe voorzitter steviger te profileren

Koningin Beatrix ontvangt president Turks parlement

Koningin Beatrix heeft vanmiddag de president van het Turkse parlement, Cemil Çiçek, in audiëntie ontvangen op Paleis Huis ten Bosch.

De heer Çiçek is in Nederland op uitnodiging van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Het bezoek vindt plaats in het kader van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

2 opmerkingen:

  1. Leuke log met leuke tekst.
    Kleding van de prinses vind ik alles, behalve koninklijk.
    Ze lijkt eerder een bouwvakker dan een toekomstige koningin...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. in vergelijking met de foto's van Laurentien, is wat Maxima aan heeft nogal sober.

    BeantwoordenVerwijderen