Oranje nieuws - 26 & 27 november 2012 | De Oranjes

dinsdag 27 november 2012

Oranje nieuws - 26 & 27 november 2012

Prinses Laurentien leidt dialoogsessie Kinderklimaattop

Prinses Laurentien was maandag in Den Haag aanwezig bij een dialoogsessie met kinderen over het klimaat.

De dialoogsessie – die geleid werd door de prinses – is een afsluiter van de actie Groene Voetstappen’. De kinderen van verschillende basisscholen in het land vertegenwoordigden op de Kinderklimaattop ruim 35.000 deelnemers van de Groene Voetstappenactie. In een gesprek met de prinses – die met haar hoge hakken laarzen geen groene voetstappen achterliet - bespraken ze hun visie op de toekomst en beloofden ze volwassen mensen meer duurzame besluiten te nemen.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/

Prinses Margriet bij jubileum ‘Het Dorp’

Per golfkarretje nam Prinses Margriet gisteren een kijkje in het 50-jarige ‘Het Dorp’ in Arnhem.


Foto: © PPE,
 
http://www.ppe-agency.com/ 
In Het Dorp, een groene wijk aan de rand van Arnhem, wonen mensen met een handicap zelfstandig, midden in de samenleving. Tijdens 'Open Het Dorp', een 23-uurs radio- en televisieprogramma onder leiding van Mies Bouwman, werd op 26 en 27 november 1962 ruim 12 miljoen gulden ingezameld bij de Nederlandse bevolking. Het totale bedrag liep uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met de bouw van Het Dorp ontstond er voor het eerst een plek waar mensen met een handicap zelfstandig hun leven konden leiden. Er wonen nu ongeveer 250 mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke handicap of Niet Aangeboren Hersenletsel.

De hele week vinden er festiviteiten plaats vanwege het 50-jarig bestaan. Margriet woonde een deel van het symposium bij, en sprak ook met mensen over de toekomstige renovatie en verbouwing. In de komende jaren wordt ‘Het Dorp’ namelijk een ‘gewone woonwijk’ waar ook mensen zonder beperking kunnen gaan wonen.

 

Prinses Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Prinses Máxima heeft maandag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uitgereikt aan Lidewij Edelkoort.

Ieder jaar wordt de Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan mensen die zich – zoals de naam al doet vernoemen – inzetten op cultureel gebied. Edelkoort kreeg de prijs omdat ze volgens het fonds toonaangevend is voor de wereld van design en mode. Ze kreeg onder meer een bedrag van 150.000 euro. Met de helft daarvan mag ze doen wat ze wil. De andere 75.000 euro moest ze besteden aan een 'CultuurFonds op Naam' én ze kreeg bovendien de bijbehorende ketting om haar nek gehangen door de prinses.
Prinses Máxima bezoekt Shake It Academy en 1000e leerbaner

Wie ooit een Appeltje van Oranje wint, kan een tegenbezoek verwachten. Vanochtend was het zover voor de Shake It! Academy in Nijmegen, daarna bezocht Prinses Máxima ook nog de presentatie van de 1000e leerbaner van het project ‘Actieplan Leerbanen Werkt’ in Den Bosch.

In mei 2011 won projectbureau Whaa het grote Appeltje van Oranje. Ook namen ze al eerder deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Het projectbureau heeft met dank aan het Oranje Fonds de Shake It! Academy in het leven geroepen die dans – capoeira en theatercursussen voor jongeren verzorgen. Speciaal voor de prinses gaven de deelnemende jongeren die uit verschillende culturen komen een korte voorstelling.

Vanmiddag was de prinses aanwezig bij de 1000e leerbaner tijdens de bijeenkomst Actieplan leerbanen werkt’ in Den Bosch. Het regionale Actieplan Leerbanen zoekt voor jongeren, die er niet in slagen om zelfstandig een leerbaan te vinden, een werkplek waarmee zij een startkwalificatie voor een MBO-opleiding kunnen verwerven. Omdat een aantal grote bedrijven zich vanaf het begin aan het actieplan en aan het daaraan gekoppelde ambassadeursnetwerk heeft verbonden, kon nu de 1000ste leerbaner worden gepresenteerd. De 1000e leerbaner – een jongen die bij bierbrouwerij Heineken gaat werken – werd persoonlijk gefeliciteerd door de prinses. De bijeenkomst vond daarom ook plaats bij Heineken waar nog enkele kraampjes van andere leerbaners en bedrijven te bezichtigen waren. Prinses Máxima werd rondgeleid en kreeg ten slotte het rapport ‘Best Practice’ mee naar huis.


Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten