Officieel bezoek aan Brazilië - IV | De Oranjes

donderdag 22 november 2012

Officieel bezoek aan Brazilië - IVIn het Palacio de Guanabara in Rio de Janeiro werd vandaag geluncht met de Gouverneur en de burgemeester. Er vielen geen akelige stiltes aan tafel, want er waren genoeg gespreksonderwerpen; de ontwikkeling van de technologie voor de scheepsbouw, verbeterings- en uitbreidingsplannen van de havens, Nederlands – Braziliaans dialoog over Water Management en de aansluiting van Rio de Janeiro, over de herontwikkeling en herinrichting van de stad. Na de lunch stond er in een andere zaal van Palacio de Guanabara een verrassing te wachten voor burgemeester Eduardo Paes. Minister Ploumen bood samen met de prins en prinses twee ontworpen klapstoeltjes in de vorm van een tulp aan. De stoeltjes zijn ontworpen door Marco Manders. Ze zijn gebruikt op de Floriade in Limburg en daardoor beroemd geworden. Speciaal voor Brazilië zijn de stoelen in de kleuren van de Braziliaanse vlag, geel en groen. Vlak voordat de Prins van Oranje en Prinses Máxima het paleis verlieten, poseerde Willem-Alexander bij de Olympische ringen die in de hal aan de muur hingen. De prinses pakte een cameraatje uit haar tas en ging tussen de fotografen staan om het vast te leggen.In de helikopter.. 
Per helikopter werd een beeld verkregen over de stadsontwikkelingen, waarbij uiteraard het WK2014 en de Olympische Spelen van 2016 een grote rol spelen. Gelukkig was het helder weer, dus konden de prins en prinses alles goed zien. Toch werd het voetbalstadion Maracaña ook nog van dichtbij bezocht. Bovendien vond bij het stadion een seminar ‘Stadium management: Crowd Control & Public Safety and Efficient Solutions’ plaats. Ook werden er een aantal intentieverklaringen ondertekend, want waar de prins en prinses zijn, is ook de handelsdelegatie aanwezig. Verder bekeken Willem-Alexander en Máxima de aftrap van de panna knock-out voetbalwedstrijd  met Braziliaanse schoolkinderen. Na het voetbaltoernooi werden door de prins en de minister van Sport (Marcia Lins) nationale voetbalshirts uitgewisseld. De prins besloot zijn Braziliaans voetbalshirt –‘van Oranje’ op de achterkant - aan te trekken en een potje mee te spelen. Het prinselijk paar draaide hun hand er overigens ook niet voor om mensen te spreken die níet zo blij zijn met de renovatie van het stadion waar in 2014 de finale van het WK voetbal gespeeld zal worden. De demonstranten stonden luidkeels met spandoeken te schreeuwen aan het hek. Door het gesprekje met de prins en prinses koelden ze gelukkig weer iets af.


Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Vanavond vond er nog een netwerkreceptie voor het Nederlandse en Braziliaanse bedrijfsleven plaats. Voorafgaand aan de receptie kregen de prins en prinses een rondleiding van de directrice in het mooie Museu Historicio Nacional waar de receptie gehouden werd.

1 opmerking:

  1. Leuke foto van prins Willem- Alexander (dat hij aan het voetballen is!) :-)

    BeantwoordenVerwijderen