Prins van Oranje en Prinses Máxima bezoeken Istanbul | De Oranjes

zaterdag 10 november 2012

Prins van Oranje en Prinses Máxima bezoeken Istanbul

De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn vandaag een dagje in Istanbul (Turkije) geweest.

Met het bezoek werd de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije afgesloten. Beide landen stonden daar afgelopen jaar uitgebreid bij stil Zo bracht president Gül van Turkije in april een staatsbezoek aan Nederland en bezocht de Koningin in juni Ankara en Istanbul.

Met een openingstoespraak van de prins werd het ‘Brainport Innovation and Career Seminar’ geopend. De bijeenkomst is georganiseerd door de Universiteit van Istanbul en de Universiteit van Tilburg en is onderdeel van een programma gericht op structurele samenwerking tussen Nederland en Turkije op het gebied van talent, R&D, handel, investeringen en politiek-bestuurlijke samenwerking. In zijn toespraak sprak de prins onder andere over het project ‘Pharmafilter’ die hij in april in Delft officieel in gebruik liet nemen. Verder zegt hij: “Turkije is een belangrijke economische partner voor Nederland. Mijn land is de 10de-grootste markt voor Turkse producten. Nederland is de op twee na grootste investeerder in Turkije, de tweede alleen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.. Maar we kunnen meer doen, in het bijzonder op het gebied van high-tech en innovatie.Laten we eerlijk zijn. Internationale bedrijven kunnen niet overleven in ‘splendid isolation’. Zij hebben behoefte aan technologische partnerships met andere bedrijven en kennisinstellingen over de hele wereld. Zij hebben behoefte aan gezamenlijke investeringen in onderzoek. En ze hebben goede contacten met universiteiten, zodat ze eersteklas medewerkers kunnen vinden.”

Bij een bijeenkomst in het kader van the Global Entrepreneurs Week was Prinses Máxima aan de beurt om een toespraak te houden. De bijeenkomst bestond uit een interactieve discussie tussen studenten en vertegenwoordigers uit het Turkse en Nederlandse bedrijfsleven over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en vrouwelijk ondernemerschap. Máxima begint in haar toespraak met een dankwoord voor de “zeer warme ontvangst die u ons gegeven heeft”. “In mijn werk, heb ik gezien dat de toegang tot financiering van cruciaal belang is. Niet alleen op korte termijn leningen. Maar ook rekeningen, betaalbare en gemakkelijke betalingen, verzekeringen en pensioenregelingen. Financiering op lange termijn kunnen bijdragen tot het MKB prestaties in termen van werkgelegenheid, omzet en investeringen. Afgelopen februari, bezocht ik Ankara in mijn hoedanigheid als speciale VN-adviseur om de financiële inclusie te bevorderen en te bespreken. Turkije heeft al zoveel gedaan. Ik ben zo blij dat binnen de G20 Turkije zich heeft geëngageerd om een coördinatieplatform en een nationale strategie voor financiële inclusie te creëren. Financiële integratie zal zeker helpen Turkije te versterken. “aldus Prinses Máxima.

Rond kwart over vijf maakten de prins en prinses een fietstocht door de drukste winkelstraat van de stad. Dit om zoveel mogelijk mensen aan te sporen in het vervolg te fiets ergens heen te gaan.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

Vanavond woonden de prins en prinses in de Haliç Centre Concert Hall een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest bij. Prinses Máxima had de vlinderbroche opgespeld.  Na het spelen van de volksliederen koos de Piet Hein Rapsodie van Peter Van Anrooy. Het stuk is geïnspireerd op het thema van het lied 'de Zilvervloot'. Daarnaast stonden drie delen uit 'Romeo en Julia' van Prokofjev en de Vierde symfonie van Tsjaikovski op het programma.Na het concert vond nog een receptie plaats. De prins benadrukte dat de oproep van de Turkse president Güll ‘goud waard’ is. De man riep Nederland-Turkse jongeren op om zo goed mogelijk Nederlands te leren, tijdens zijn bezoek aan Nederland. Het was volgens de prins een van de vele voordelen van de viering van het 400-jarig bestaan van de diplomatieke relaties. “Het is belangrijk om goede banden te onderhouden”. Niet alleen vanwege de handelsbanden, maar ook vanwege de grote Nederlands-Turkse gemeenschap in eigen land. De 'verjaardagsviering' was een unieke kans om de banden aan te halen. “Je krijgt die kans niet zo vaak, zeker niet bij een land dat tegenwoordig zo'n prominente positie inneemt”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten