Officieel bezoek aan Brazilië - III | De Oranjes

woensdag 21 november 2012

Officieel bezoek aan Brazilië - IIIDe derde dag van het officiële bezoek aan Brazilie vond – net als gisteren – in São Paulo plaats. De prins en prinses hadden gedeeltelijk wel een eigen programma vandaag.

Zo bezocht de prins vanochtend samen met staatssecretaris Dekker de expositie ‘Waste to Waste’ over afvalmanagement. Daarna was hij getuige van een samenwerkingsondertekening tussen het Agentschap NL en het milieu-agentschap van de staat São Paulo. Vervolgens hield de prins een toespraak bij de ondernemersassociatie van de industrie van de deelstaat São Paulo (ook wel afgekort als FIESP). Hij begon over Johan Maurits van Nassau: “ook wel bekend als 'de Braziliaanse'. Voor een legercommandant werken of voor een handelsonderneming, Maurício was een opmerkelijk welwillende heerser. Zijn belangrijkste doel was ongetwijfeld om de kolonie te verzekeren en de suiker economie te bevorderen. Maar hij is het best herinnerd voor zijn liberale opvattingen en zijn patronage van de kunsten en wetenschappen. Mauricio's motto was Qua patet Orbis: 'Wat als de wereld zich uitstrekt'. In zijn geval was dit niet alleen het motto van een kosmopolitische avonturier. Het verwijst ook naar zijn geloof in de grenzeloze mogelijkheden van de kunsten en wetenschappen die de menselijke vooruitgang bevorderen.Vandaag de dag is deze visie nog net zo relevant. In een steeds complexere wereld, internationale samenwerking in wetenschap en technologie zijn mondiale uitdagingen van cruciaal belang. Dames en heren, Dit is niet 'gewoon' een officieel Koninklijk bezoek. We menen het. We hebben de zakelijke leiders om het te bewijzen. En we hebben ons programma om hen te steunen.”

Er werden vervolgens diverse ondertekeningen uitgevoerd en een vestiging van een kantoor van BE-basic (Biobased Ecologically Balanced Sustainable Industrial Chemistry) geopend.  Aansluitend lunchte de prins met vertegenwoordigers van de Braziliaanse industrie. Ondertussen opende Prinses Máxima de productiefaciliteit van Paques Brazil in de stad Piracicaba. Paques is een Nederlands MKB bedrijf en wereldwijd actief op het gebied van ontwikkeling en bouw van rendabele zuiveringssystemen voor water en gas. Prinses Máxima hoeft tijdens deze week geen moeite te doen iemand te verstaan, en kan – behalve het gebruikelijke engels – prima ‘Portunhol’ spreken – de mengtaal van Portugees en Spaans die Brazilianen gebruiken. Na de openingshandeling kreeg de prinses een leuk cadeau; een grote ‘munt’ van Paques met haar eigen afbeelding erop.

Vanmiddag voegden de prins en prinses zich weer samen bij een ondertekening van een intentieverklaring tussen de staat São Paulo en de Anne Frank Stichting als start van een meerjarig onderwijsproject dat bijdraagt aan een veiliger leeromgeving op middelbare scholen. Daarna openden ze de tentoonstelling ‘Connecting Concepts’ wat ontwerpen van Nederlandse designers laat zien, maar ook van Braziliaanse vormgevers. En zo kwamen de prins en prinses tussen alle bezienswaardigheden een echte Hollandse fiets tegen.Vanavond was er in de Jockey Club een netwerkreceptie georganiseerd voor het Nederlandse en Braziliaanse bedrijfsleven om met elkaar in contact te komen. De avond verliep in eerste instantie vrij serieus, maar toen op een bepaald moment carnavaldansers de zaal binnen sprongen grepen zowel de prins als de prinses de kans om eens flink mee te dansen. Zo ontstond er spontaan een moment van ‘ontspanning’ tijdens dit zakelijke bezoek..


Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooie log met goede informatie!
  Leuke foto's zijn er ook bij deze log geplaatst.
  Ik ben helemaal weg van het gele/ oranje jurkje van prinses Maxima.
  Bij het dansen komt het jurkje helaas niet helemaal tot z'n recht.
  Maar toch mijn complimenten: dansen kan ze als de beste!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze droeg het ook bij het huwelijk van Albert en Charlene (Monaco) met die mooie hoed erbij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral het oranje jurkje vind ik echt mooi! Wel jammer van haar kapsel..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maxima is lekker soepel in de heupen. Ze ziet er mooi uit in die jurk, haar haar had mooier gekund, vast of deels, maar goed. Alle dagen zagen ze er mooi uit. Alleen de groene jurk staat van achteren niet zo fraai.

  BeantwoordenVerwijderen