Oranje nieuws – 6 & 7 november 2012 | De Oranjes

woensdag 7 november 2012

Oranje nieuws – 6 & 7 november 2012

Prinsesjes zorgen voor recordbedrag Kinderpostzegelactie


De bijzondere kinderpostzegels van dit jaar – met foto’s van Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane – hebben een recordbedrag van 11,6 miljoen euro opgeleverd.

Nooit eerder in de geschiedenis van kinderpostzegels was er zo’n hoge opbrengst als dit jaar. Volgens de organisatie komt dat zeker door de foto’s van Amalia, Alexia en Ariane die op de postzegels afgebeeld staan.

Vanaf woensdag 7 november kan iedereen de bestelde postzegels verwachten.

Prins van Oranje kijkt voorstelling: ‘As I left my father’s house’

Foto: Oranje Fonds
De Prins van Oranje woonde dinsdagochtend de voorstelling ‘As I left my father’s house’ bij in de Maartenskerk in Doorn.

As I left my father's House is een voorstelling waarin een vaste cast, bestaande uit vluchtelingen met verschillende culturele en religieuze achtergronden, vertelt over hun ervaringen met onder meer oorlog en geweld. De voorstelling is de basis voor het samenbrengen van mensen en organisaties die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten.


De prins sprak voor de voorstelling met de initiatiefnemers en samenwerkingspartners. Na afloop was hij bij de ontmoeting tussen het publiek en de cast.

Prinses Máxima spreekt per video op de 8e International Microinsurance Conference in Tanzania
“Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard”


Via een videotoespraak sprak Prinses Máxima dinsdag de mensen toe op de 8e International Microinsurance Conference in Tanzania.

In haar toespraak blikte ze onder andere terug op haar bezoek aan Tanzania, twee jaar geleden. Ze prijst de International Association of Insurance Supervisors voor hun inspanningen, en de recente wijzigingen voor Inclusive Finance. Ze vertelt blij te zijn met de groei van microverzekeringen in Tanzania en andere Afrikaanse landen.

“In mijn werk voor Inclusive Finance, besefte ik dat er drie zaken zijn die vooral van belang zijn: de klantvraag, impact en vertrouwen. Ik vind het nuttig om mezelf eraan te herinneren dat de vraag en de impact niet hetzelfde zijn. Zoals preventieve gezondheidszorg. Het is een van de redenen waarom landen als Brazilië, Colombia en Mexico zijn cash transfers maken om arme huishoudens afhankelijk van een bezoek aan klinieken te maken. Bovendien zal er geen vraag zijn als klanten niet de producten en bedrijven kunnen vertrouwen. Proliferatie van zwakke microverzekeringen instellingen kunnen ook ondermijnen in het algemene vertrouwen in verzekeringen. Er is een Nederlands gezegde: vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Het is dus zeer belangrijk dat microverzekeringen werkelijk waarde levert en groeit, vooral in landen waar de sector nieuw is of er een gebrek aan vertrouwen is in andere financiële dienstverleners.” aldus Prinses Máxima.

Volledige tekst

Prins van Oranje opent Watermanagementcentrum

De Prins van Oranje heeft woensdagochtend in Lelystad het Watermanagementcentrum Nederland geopend.

Samen met minister Melanie Schultz van het ministerie van Infrastructuur en Milieu verrichte de prins de openingshandeling. Het centrum biedt waterbeheerders en professionele gebruikers van het watersysteem dagelijkse berichtgeving, zoals informatie over waterstanden, overstromingsgevaar, stormsituaties, waterkwaliteit en ijsvorming De bedoeling was om een steen met een kitpistool op een zuil vast te lijmen, maar de steen bleef niet goed plakken. Ondertussen ontstond er grote hilariteit in de zaal en bij de prins en de minister. Na meerdere pogingen met extra kit bleef de steen uiteindelijk op zijn plek.

Ook hield de prins een toespraak. 'Houston, we have a problem'. Begint hij. Daarmee refererend aan de film Apollo 13. “Als er in de ruimtevaart iets misgaat, staat 'Houston' paraat. Iedere astronaut, ook onze eigen Andre Kuipers, weet het: daar in Houston houden ze ons goed in de gaten. En zo zijn er meer controlekamers. Zoals op onze drukke snelwegen, waar de camera's van de Verkeerscentrales alles zien. Elke file. Elke spookrijder. Elk ongeval. Of in de weerkamer van het KNMI. Waar men voortdurend klaarstaat om de verwachtingen aan te passen. Of te waarschuwen voor extreem weer. “Vandaag heeft Nederland er een nieuw zenuwcentrum bij. Dat van ons watersysteem. Dit WaterManagementCentrum is de vraagbaak voor publiek en professionals. De plek waar alle belangrijke informatie over ons water bij elkaar komt. De toekomst van Nederland is van veel factoren afhankelijk. Maar water is daarin altijd essentieel geweest en zal dat altijd blijven. We kunnen dus niet anders dan voortdurend innoveren en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Als voorzitter van de Adviescommissie Water zie ik dat ons land daar al hard aan werkt. Onze waterkeringen worden voortdurend getoetst en waar nodig verbeterd. Ook aan het Deltaprogramma wordt hard gewerkt. En vandaag openen we dit WaterManagementCentrum. “ Lees verder


Foto's: © Screenshot en Rijkswaterstaat

Prinses Laurentien opent 10-jarig jubileum Edukans

Prinses Laurentien werd vandaag feestelijk onthaald in Amersfoort, waar ze het 10-jarig jubileum van Edukans opende.

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 
Kinderen van basisschool De St-Carolusschool uit Soesterberg stonden de prinses op te wachten. Een van hen mocht de prinses een bloemetje overhandigen. Het jongetje was zo verlegen, maar daar deed de prinses nog een schepje bovenop. Ze gaf het mannetje een kus op z’n handDe andere kinderen hielden een ballon vast, die opgelaten werd toen de prinses het pand betrad.

Binnen hield de prinses een toespraak over haar ervaringen als Speciaal Gezant voor het UNESCO All Children Reading event van het Global Partnership for Education. Hiervoor bezocht ze onder meer een school in Rwanda, afgelopen februari. Behalve Prinses Laurentien spraken ook verschillende docenten uit Afrika, Edukans Schoenmaatjes, accountants en pabo-studenten over het verschil dat onderwijs maakt in ontwikkelingslanden. In tien jaar tijd heeft Edukans 850.000 kinderen in ontwikkelingslanden voor meerdere jaren naar school geholpen, 150.000 jongeren hebben een vak geleerd, 17.000 docenten zijn opgeleid en 10.500 ouders zijn bij school betrokken.


Foto: © Stichting Lezen & Schrijven

4 opmerkingen:

  1. Kijk eens aan, nou, ik heb ze voor het derde jaar op rij besteld geloof ik, maar dit keer inderdaad wel speciaal voor de foto's van de prinsesjes hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk! Dan hebben ze de foto's niet voor niets gemaakt! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij mij zijn de postzegels zojuist gearriveerd!

    BeantwoordenVerwijderen