Staatsbezoek van Slowakije | De Oranjes

donderdag 22 november 2012

Staatsbezoek van Slowakije

President Ivan Gašparovič en zijn vrouw zijn van dinsdag t/m vandaag op staatsbezoek in ons land geweest. Doel van het bezoek was om de goede betrekkingen tussen Nederland en Slowakije te bevestigen en de handelsrelaties te versterken.

DINSDAG

De Dam in Amsterdam was wederom het decor voor de verwelkoming van de president en zijn vrouw. Na een welkomstceremonie, en een inspectie van de erewacht door de Koningin en de president legden Gašparovič en zijn vrouw een krans bij het Nationaal Monument.

Dinsdagmiddag bezocht de president samen met de Koningin het ‘Leerorkest’ en vervolgens het Restauratieatelier van het Rijksmuseum  Het gezelschap kreeg uitleg bij de verschillende restauratiewerkzaamheden in het atelier. Koningin Beatrix maakte van de gelegenheid gebruik om haar voorvader Willem van Oranje nog eens van heel dichtbij te bekijken.Met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam werd de eerste dag van het staatsbezoek afgesloten. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven kon niet aanwezig zijn vanwege een dubbele longontsteking, dus was er behalve de Koningin alleen Prinses Margriet nog die acte de présence gaf. Voordat het diner geserveerd werd, hield de Koningin eerst een toespraak. Ze begon met een terugblik op het staatsbezoek wat ze zelf in 2007 aan Slowakije bracht: 


“Het verheugt mij zeer U hier vandaag te mogen verwelkomen. Uw komst roept veel goede herinneringen op aan het staatsbezoek dat ik enkele jaren geleden aan Uw land bracht. Ik had toen niet alleen het genoegen kennis te maken met U en Uw echtgenote, maar heb ook iets mogen ervaren van de zo bijzondere cultuur van Slowakije, de hartelijke bevolking en de fascinerende schoonheid van de natuur. Mijnheer de President, U staat aan het hoofd van een jonge democratie, bijna twintig jaar oud, die tegelijkertijd terugziet op een eeuwenlange geschiedenis. In de laatste twee decennia lijkt Slowakije zelfs in een stroomversnelling te zijn terechtgekomen. De "Fluwelen Revolutie" maakte resoluut een einde aan een halve eeuw van onvrijheid en vreemde overheersing. In 1992 werd de Slowaakse grondwet aangenomen, aan de inhoud waarvan U zelf zo'n belangrijke bijdrage hebt geleverd. Het was de opmaat tot de historische gebeurtenis die een jaar later volgde: de "Fluwelen Scheiding" van Slowakije en de Tsjechische Republiek. De weloverwogen manier waarop die vreedzame splitsing tot stand is gebracht heeft alom grote bewondering gewekt. Uw land werd ruim een decennium later verwelkomd als lid van de Europese Unie, trad enkele jaren later toe tot het Schengen Verdrag en maakt sinds 2009 zelfs deel uit van de Eurozone. Zo werd Slowakije in hoog tempo een volwaardige en belangrijke partner in de Europese gemeenschap. Dat was niet alleen in het belang van Uw land, maar gaf ook aan onze unie een nieuwe impuls en een nieuw elan. “ Lees verder.


WOENSDAG

Woensdag was voor de president vooral een politieke dag. Hij bezocht de Amsterdamse effectenbeurs en mocht daar op de gong slaan. Ook woonde hij in de Malietoren in Den Haag een CEO-bijeenkomst bij. Verder sprak hij met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en werd hij door minister-president Rutte op het Torentje ontvangen. Gelunchd werd er op het Catshuis met de heer van den Broek (minister van Staat) die als gastheer optrad. ‘s Middags woonde de man een deel van het het Innovatie Seminar van de Kamer van Koophandel bij en hield daar ook een toespraak. In het Vredespaleis ontmoette hij de heer Tomka van het Internationaal Gerechtshof. Tomka is ook afkomstig uit Slowakije. De president sloot zijn middag af met een ontmoeting met de Slowaakse gemeenschap in Nederland.

In de avond kwam de Koningin weer in beeld. President Gašparovič bood haar en zusje Margriet een concert aan van pianist Marian Lapšanský en sopraan Andrea Vizvári in het Louwman Museum.

DONDERDAG

De Koninklijke trein werd vandaag weer eens van stal gehaald voor de reis van de president naar Helmond. Hij bezocht daar AutomotiveCampusNL. In Eindhoven werd het Brabantse bezoek voortgezet op de High Tech Campus. De Koningin was toen ook weer aangesloten bij de delegatie. Holst Centre, Philips HospitalLab and Intelligent Lighting Institute werden bezocht. Op uitnodiging van de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant (van de Donk) werd er geluncht in het Van Abbemuseum voor hedendaagse kunst. Na een afscheidsceremonie op het Stadhuisplein verlieten de president en zijn vrouw vanaf Eindhoven Airport Nederland weer..

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/ 


4 opmerkingen:

  1. Ik vindt de zwart/wit hoed van de koningin zo mooi! Verder mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij smakt het eten niet zo, ze kijkt er zo raar bij. Verder weer, zoals we van jouw gewend zijn, een prachtig verslagje. hoe gaat het nu met je?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. de koningin ziet er prachtig uit. De rode combinatie van overdag en de rode avondjurk staan haar prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen